Pahin hangry iskee näiden ruokien jälkeen - Terveys - Ilta-Sanomat

Iskeekö ahdistus? Nämä viisi ruokaa saavat aikaan pahimman fiiliksen

Kuinka paljon ruoka voi vaikuttaa mielialaasi? Nämä viisi ruoka-ainetta voivat pahentaa oloa.

Sokeriset ruoat ja juomat voivat pahentaa oloa.­

3.1.2016 9:03

Monet tunnistavat nälkäkiukun ja alakuloisen olon itsessään, mutta Preventionin haastatteleman ravintoterapeutin, Emily Edisonin mukaan kaikki eivät ymmärrä, että väärä ruokavalio voi olla syy mielipahaan.

Ikävimmin mielialaan vaikuttavat nopeat, pitkälle prosessoidut hiilihydraatit. Columbian yliopiston tutkijat selvittivät hiljattain, että nopeiden hiilihydraattien syöminen voi jopa masentaa.

Tutkijat kävivät läpi 70 000 naisen tiedot ja selvittivät, että mitä ylemmäs naisen verensokeri nousi sokeristen ruokien ja hiilihydraattien syömisen jälkeen, sitä korkeampi riski hänellä oli masentua. Sen sijaan täysipainoinen kokojyväviljoja sisältävä ruokavalio vähensi riskiä.

Useat tutkimukset linkittävät myös sokerin korkeampaan masennusriskiin. Runsaasti sokeria sisältävä ruokavalio voi nostaa myös kehon ja aivojen tulehdustilaa. Sen parempia eivät ole keinotekoiset makeutusaineetkaan, sillä Northwesternin yliopiston mukaan aspartaami pahensi oireita jo entisestään masennuksesta kärsivillä. Sen sijaan se ei aiheuttanut sitä ihmisillä, jotka eivät olleet entisestään masentuneita.

Pitkälle prosessoidut ruoat ja transrasvat saavat myös syyllisen leiman. Transrasvojen syönti voi lisätä masennusriskiä jopa 48 prosentilla, kertoo PlOS ONE-lehdessä julkaistu tutkimus. Masennusriskin nousu koski myös prosessoituja ruokia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?