Auttaako kalaöljy laihduttamaan? Tuore tutkimus herättää toiveita - Terveys - Ilta-Sanomat

Auttaako kalaöljy laihduttamaan? Tuore tutkimus herättää toiveita

Japanilaistutkijoiden mukaan kalaöljyä syöneet hiiret lihoivat vähemmän kuin verrokkiryhmä.

Japanilaistutkimuksen mukaan kalaöljyllä on painovaikutuksia.­

21.12.2015 8:58

Rasvaisten kalojen syömisen on jo pitkään tiedetty olevan hyväksi sydämelle. Nyt Japanissa on tutkittu sitä, voiko kalaöljy myös laihduttaa. Hiirikokeissa on jo saatu lupaavia tuloksia.

Kioton yliopiston tutkijat ruokkivat hiiriä rasvaisella ruoalla ja antoivat osalle niistä myös kalaöljyä. Tutkijoiden mukaan kalaöljyä saaneet hiiret lihoivat vähemmän kuin verrokkiryhmä. Niiden paino nousi vähemmän ja niiden vatsaan kertyi pienempi määrä rasvakudosta kuin niillä hiirillä, jotka olivat syöneet vain rasvaista ruokaa ilman kalaöljyä.

Aiempien tutkimusten perusteella tiedetään, että rasvasoluja on kolmenlaisia. Niin sanotut valkoiset rasvasolut ovat juuri niitä, joista moni meistä haluaisi eroon: niiden tehtävänä on varastoida rasvaa elimistöön.

Tutkijoiden mukaan kalaöljyä saaneet hiiret lihoivat vähemmän kuin verrokkiryhmä.­

Sen sijaan ruskeat rasvasolut tuottavat lämpöä ja käyttävät siihen polttoaineena rasvaa. Tutkijat ovat hiljattain löytäneet myös kolmannen tyypin eli niin sanotut beiget rasvasolut, jotka toimivat samalla tavoin kuin ruskeat.

Japanilaistutkijat olivat kiinnostuneita nimenomaan beigeistä rasvasoluista. Tutkijoiden mukaan tulokset viittaavat siihen, että kalaöljy voisi käynnistää prosessin, joka muuttaa rasvaa varastoivia soluja beigeiksi, rasvaa polttaviksi soluiksi.

Jos mekanismi toimii ihmisillä samaan tapaan kuin hiirillä, kalaöljyssä saattaa piillä vastaus lihavuusongelmaan.

– On sanottu pitkään, että japanilainen ja välimerellinen ruoka edistävät pitkäikäisyyttä. Siitä, miksi nämä ruokavaliot ovat terveellisiä, on kuitenkin kiistelty, tutkimukseen osallistunut professori Teruo Kawada kommentoi ScienceAlert –sivuston mukaan.

– Nyt meillä on parempi näkemys siitä, mikä syy voisi olla.

Scientific Reports –tiedelehdessä julkaistuun tutkimusraporttiin voi tutustua täällä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?