Näin kasvot muuttuvat ikääntyessä: 20, 30, 40 ja 50

Jokainen tietää, että kasvot muuttuvat ikääntyessä, mutta mitä tarkalleen tapahtuu?

15.12.2015 16:11

Parikymppinen

Se, miten kasvoistaan huolehtii parikymppisenä vaikuttaa siihen, millaiset ne ovat tulevina vuosikymmeninä.

Parikymppisenä kollageeni huolehtii siitä, että iho on kimmoisa ja hehkuu kauniisti. Ihonalaiskerroksen rasva pitää poskipäät korkeina ja kasvot kiinteinä.

Nuoruusvuosien miinuspuoli voi olla ikävä akne, joka saattaa iskeä vaikka iho olisi ollut teininä kuin posliinia. Parikymppisille finnejä tulee erityisesti kasvojen alaosaan ja leukaperiin.

Se, kuinka parikymppisenä hoidat ongelmat ja huolehdit ihostasi vaikuttaa suuresti siihen, millaisia ongelmia kohtaat jatkossa ihon ikääntyessä. Sen vuoksi on suositeltavaa käyttää aurinkovoidetta aina tarvittaessa ja muistaa hyvät elintavat.

Kolmikymppinen

Kolmikymppisillä rypyt alkavat antaa ensimerkkejään.

Kolmikymppisenä kasvoista lähtee viimeistään ”lapsenpyöreys”. Kasvojen alaosa ja leuka muuttuvat kulmikkaammiksi, mikä voi tehdä väsyneemmän ja vanhemman näköiseksi.

Epätasainen ihonsävy kiusaa enemmän kolmikymppisiä kuin aiemmin. Se johtuu pienten verisuonien katkeilusta. Ryppyjä alkaa ilmestyä silmäkulmiin ja otsalle.

Kolmikymppisenä näkyy, millaista elämää olet viettänyt aiemmat vuodet. Tupakointi, huonot elintavat ja auringossa oleskelu näkyvät kirjaimellisesti naamassa. UVB-säteily vaurioittaa ihosolujen DNA:ta, UVA taas vahingoittaa kollageeni- ja elastiinisäikeitä, jolloin iho menettää lujuuttaan ja kimmoisuuttaan.

Paljon auringossa aikaansa viettäneitä voivat haitata maksaläiskät, jotka näkyvät ruskeina laikkuina otsassa, poskissa ja leuassa. Auringon lisäksi niiden tuloa voi tahdittaa raskaus tai hormoniehkäisy. Solariumista saatava säteily on iholle erityisen haitallista. Vuosittain kymmeniä kertoja solariumissa ja aurinkolomilla käyville voi kehittyä ryppyinen ”rusinaiho” jo ennen keski-ikää.

Nelikymppinen

Nelikymppisenä iho alkaa vanhentua näkyvästi.

Iho alkaa nelikymppisenä kuivua ja rypyt näkyvät kunnolla. IS:n aiemmin haastatteleman asiantuntijan, Helsingin Sairaala Siluetin plastiikkakirurgi Timo Pakkasen mukaan ikä näkyy naisten kasvoilla eniten 40–50 ikävuoden välissä. Ensimmäisenä sen huomaa yläluomista. Ulkonäön nopea vanheneminen voi hänen mukaansa osin johtua hormonaalisista muutoksista. Pakkasen mukaan miehillä vastaavaa nopeaa romahdusvaihetta ei ole.

Tupakoinnin vaikutukset näkyvät ihossa yleensä keski-iässä ihon harmaantumisena ja kuivuutena. Runsaasti tupakoivilla voi olla viisinkertainen määrä ryppyjä tupakoimattomiin verrattuna.

Ihonalaiskerroksen rasva alkaa vähentyä, mutta se ei tapahdu yhtäkkiä eikä tasaisesti. Rasvan vähentyminen johtaa siihen, että ensimmäisenä poskipäät tasoittuvat, sen jälkeen suunympäryksen rasva vähenee, sitten leukaperät. Ihon kyky palautua myös vähenee, joten voi tuntua sille, että iho roikkuu.

Viisikymmentä

Kasvojen luusto vaikuttaa siihen, miten ikääntyminen näkyy.

Pakkasen mukaan viidenkymmenen vuoden paremmalla puolella ikämuutokset alkavat näkyä myös kaulalla kudosten löystymisenä ja leukapielten ”hamsteripusseina”, kun painovoima vetää paksumpia poskia alaspäin.

Kasvojen luusto vaikuttaa myös ikääntymiseen. Ikä näkyy enemmän niillä, jotka ovat olleet nuorena pyöreäposkisia kuin niillä, joilla on ollut kapeammat ja luihummat kasvot.

Lähteet: Womens Health, Lääkärilehti

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?