Hupsis! Yleinen väärinkäsitys hedelmien pesussa voi puhdistamisen sijaan levittää bakteereita - Terveys - Ilta-Sanomat

Hupsis! Yleinen väärinkäsitys hedelmien pesussa voi puhdistamisen sijaan levittää bakteereita

Nippu viinirypäleitä, kahiseva kasa salaattia, millä tavalla peset ne?

Liotatko viinirypäleitä vedessä? Niin moni muukin ja pieleen menee.

15.12.2015 12:54

Vedellä peseminen on erittäin tehokas tapa poistaa hedelmistä bakteerit, mutta tavalla on väliä. Yleinen virhe pestessä voi aiheuttaa bakteereiden leviämisen puhdistuksen sijaan, kertoo Selfin haastatteleman Ohion yliopiston ruokaturvallisuuden apulaisprofessorin Sanja Ilic.

Esimerkiksi salaattia tai viinirypäleitä ei saisi pestessä upottaa veteen, vaan ne pitäisi pestä juoksevan veden alla, koska vesikylpy voi puhdistamisen sijaan levittää bakteereita.

Jos yhdessäkin viinirypäleessä on bakteereita, niitä voi vesikylvyn jälkeen olla jokaisessa rypäleessä.

Ei näin!

Vaan näin!

Liioitella ei pesussa tarvitse, saippua tai muut puhditustuotteet ovat turhia. Huuhtelu riittää. Ilicin mukaan se poistaa 99 prosenttia hedelmissä ja vihanneksissa olevista taudinaiheuttajista. Vesipesua suosittelee myös Evira.

Esipestyjä tuotteita ei myöskään tarvitse uudelleen huuhdella, vaan ne voi syödä suoraan.

Pese myös melonit

Monet eivät pese meloneita, mutta se on virhe. Esimerkiksi cantaloupemelonin pehmeä kuori on omiaan jemmaamaan bakteereita, jotka siirtyvät leikkuuveitsen välityksellä kuoresta hedelmään.

Cantaloupen pesu ei heti tulisi mieleen, mutta se kannattaa silti pesaista.

Paras tapa putsata melonit on kuurata ne kevyesti tiskiharjalla ja vedellä. Ja sitten syömään!

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?