Karvasukset ovat alkutalven hitti – katso hiihtoputkien hinnat!

Vaikka maa on musta ja taivaalta tulee vettä, hiihtoputkessa suksi luistaa.

Ilkka Alppi uskoo karvasuksien sukseeseen. Terja Moisio kävi testaamassa putkessa hiihtämistä.

6.12.2015 11:41

Uusin pitopohjainnovaatio – karvasukset – ovat Jämikeskuksen Kesportin Ilkka Alpin mukaan menneet kuin kuumille kiville. Hän puhuu maastohiihdon mullistavasta keksinnöstä.

– Ensin tulivat teipit, sitten voiteluvapaat ja nyt skini- eli karvasukset. Näillä on nyt niin kova kysyntä, että jos tulee hyvä talvi, karvapohjat ihan varmasti loppuvat kaupoista.

Ilkka Alppi.

Karvasuksissa on pitoteippausta muistuttava ”karva” pitoalueella, muuten suksissa tarvitaan vain luistovoitelu. Alpin mukaan ne toimivat kaikilla keleillä, jollei vesi lainehdi ladulla.

Pitokarva pysyy hiihdettävänä jopa 3 000 kilometriä, minkä jälkeen se vaihdetaan uuteen. Karvasuksia on kaikilla suksimerkeillä, ja niitä käyttävät myös aktiivihiihtäjät.

Margit Sara kokeili uusia karvasuksia ja oli yllättynyt miten hyvin ne toimivat. Hän on hiihtänyt monta vuotta optigrip-pitopohjasuksilla.

Minne hiihtämään?

Maastamme löytyy kaikkiaan kuusi sisähiihtopaikkaa, eli putkea, tunnelia, hallia ja areenaa. Eteläisin niistä sijaitsee Helsingin Kivikossa ja pohjoisin Vuokatissa, jonne rakennettiin Suomen ja maailman ensimmäinen hiihtotunneli jo vuonna 1997.

Varmoja hiihtokelejä sisätiloissa on tarjolla myös Jämillä, Uudessakaupungissa, Paimiossa sekä Leppävirralla, jossa kallioon on louhittu ”maailman suurin hiihtoareena”.

Hiihtoputkien, -tunneleiden ja -hallien valtti on juuri se, että lunta ja latua on tarjolla aina, säällä kuin säällä.

Äkkiseltään ajattelisi, että hiihtoputket ovat pelkästään kilpailijoita tai himohiihtäjiä varten. Joonas Kannosto Jämin hiihtotunnelista kumoaa luulon ja kertoo suurimman osan, arviolta 70–80 prosentin käyttäjistä olevan tavallisia kuntohiihtäjiä. Varsinkin eläkeläiset ovat löytäneet Satakunnassa Jämijärvellä sijaitsevan tunnelin.

Hiihtämään matkan takaa

Ihmiset ajavat pitkiäkin matkoja päästäkseen hiihtämään, sanoo Kannosto.

– Meillä käy väkeä noin 200 kilometrin säteellä. Hiihtäjät viipyvät tunnelissa keskimäärin kaksi tuntia, ja tyypillinen hiihdetty matka on 10–20 kilometriä. On täällä yksi kuntoilija heittänyt sadankin kilometrin lenkin.

Leppävirran HiihtoAreenaa isännöivä Esa Salmiheimo suosittelee sisähiihtopaikkoja varsinkin aloittelijoille.

– Maastossa on usein kovia nousuja, samoin jyrkkiä ja vaarallisia laskuja, kun taas täällä korkeuserot ovat pieniä ja hiihtäminen on paljon helpompaa.

 Täällä korkeuserot ovat pieniä ja hiihtäminen paljon helpompaa.

Hiihtotunneleissa riittää kävijöitä paitsi mustan lumen aikaan, myös kovina pakkaspäivinä sekä keväisin, kun ladulle alkaa tulla roskaa. Tunneleissa onnistuvat molemmat hiihtotavat, eli vapaa ja perinteinen.

Vaatetta ei paljon tarvita: yksi kerrasto verkkareiden tai hiihtopuvun alla riittää.

Millaisilla suksilla ja voitelulla tunnelissa tai putkessa sitten hiihdetään?

Ilkka Alppi suosittelee tunnelin tykkilumelle sinistä matalafluorista luistovoidetta ja pitovoiteeksi sinistä jääkelin liisteriä sekä purkkivoidetta, kuten Swix VR55 tai VR60. Jos voitelu tuntuu hankalalta, apua saa tunnelista.

– Välineet voi myös vuokrata, eli periaatteessa hiihtämään voi tulla vaikka ilman suksia, vinkkaa Alppi.

Olosuhteita ei tarvitse pohtia

Hämeenkyrössä asuva Terja Moisio, 49, hiihti marraskuussa elämänsä ensimmäistä kertaa putkessa. Hän sujutteli vapaalla tyylillä 10 kilometriä.

– Tämä on myös elämäni ensimmäinen kerta luistelusuksilla. Pienetkin ylämäet tuntuvat raskailta, kun tekniikka ei oikein vielä ole hallussa.

Putkihiihtoa hän piti yllättävän hyvänä kokemuksena.

Terja Moisio hiihti elämänsä ensimmäistä kertaa putkessa.

– Olen aina ajatellut, että hiihtoputki tai -tunneli on ahdistava ja pieni tila, mutta hyvin täällä pystyy hiihtämään muiden joukossa. Lenkki oli myös sopivan vaihteleva, ei liian tasainen, kuten kuvittelin.

Terja kipaisi Jämin tunneliin Kankaanpäästä, missä hän osallistui Aslak-kuntoutukseen.

– Meillä oli iltavapaa, ja ajattelin, että nyt olisi hyvä tilaisuus käydä kokeilemassa putkea. Tulen kyllä toistekin.

Ylöjärveläinen Jyrki Isomäki, 37, on aktiivinen putkihiihtäjä. Marraskuun lopussa hän oli käynyt jo viisi kertaa Jämillä.

– Hiihdän kerralla aina 25 kilometriä. Putki on kiva paikka, sillä olosuhteet ovat aina vakiot: täällä on aina valoisaa eikä räntää tule niskaan, toteaa Pirkan hiihtoon tähtäävä Isomäki.

Jyrki Isomäki hiihtää joka talvi noin tuhat kilometriä. Syksyllä hän käy ahkerasti Jämin hiihtoputkessa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?