Tutkijat: yleinen lääke voi pidentää eliniän 120 vuoteen – ihmiskokeet alkavat ensi vuonna

Julkaistu:

Lääketiede
Tutkijat uskovat, että yleinen diabeteslääke metformiini voisi olla avain pitkän iän salaisuuteen.
Tutkijat uskovat, että ikääntymistä on mahdollista hidastaa lääkkeen avulla niin, että ihmiset pystyisivät uuden lääkkeen avulla elämään terveinä jopa 110–120 vuoden ikään asti.

Aiemmissa tutkimuksissa on havaittu, että diabeteslääke metformiini on pidentänyt eläinten elinikää. Uraauurtava koe, jossa tutkimushenkilöt ovat tällä kertaa ihmisiä, aloitetaan The Telegraphin mukaan Yhdysvalloissa vuonna 2016.

Tutkimuksen tarkoituksena on selvittää, pätevätkö eläinkokeilla saadut tulokset myös ihmisiin.


Ikääntymistä alettu ymmärtää

Ikääntymiseen erikoistunut skotlantilainen professori Gordon Lithgow on yksi tutkimuksen vetäjistä. Hänen mukaansa ikääntymisen hidastuessa vähenevät myös ikääntymiseen liittyvät sairaudet.25 vuoden ajan ikääntymistä tutkinut Lithgow myöntää, että kliininen koe, jossa ihmiset kokeilevat ikääntymistä hidastavaa lääkettä olisi vaikuttanut aiemmin jopa mahdottomalta ajatukselta. Nyt hän on kuitenkin sitä mieltä, että nyt on syytä uskoa, että tämä on mahdollista.

– 20 vuotta sitten ikääntyminen oli vielä biologinen mysteeri. Nyt olemme alkaneet ymmärtää, mitä tapahtuu.

”Syöpälääkettä merkittävämpi keksintö”

Tutkijat etsivät nyt kolmeatuhatta 70–80-vuotiasta henkilöä, jotka jotka jo sairastavat tai joilla on riski sairastua syöpään, sydänsairauksiin tai dementiaan.

Tutkijat toivovat saavansa näyttöä siitä, että lääke hidastaa sekä ikääntymisprosessia että hidastaisi sairauksien etenemistä.

Professori Lithgow sanoo The Telegraphille uskovansa, että tulevaisuudessa nuoret ihmiset tulevat saamaan rokotteen, joka hidastaa ikääntymistä.

Hänen mukaansa kysymyksessä voisi olla jopa syöpälääkettä merkittävämpi keksintö ihmisen eliniän pidentämisen kannalta.

– Osa ihmisistä elää hyvin vanhoiksi, mutta he voivat silti olla fyysisesti ja sosiaalisesti aktiivisia. Heidän vartalossaan täytyy olla jonkinlainen suojamekanismi ikääntymistä vastaan, jolloin he eivät ikäänny yhtä nopeasti kuin muut.

– Jos saamme valjastettua tämän ominaisuuden, voivat kaikki saavuttaa yhtä korkean eliniän, professori sanoo.

Ota kantaa

Haluaisitko elää jopa 120-vuotiaaksi?

Kyllä 60% En 40%
Ääniä yhteensä 16545

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt