10 asiaa, joita masentunut ei halua kuulla keneltäkään – mutta kuulee silti liian usein - Terveys - Ilta-Sanomat

10 asiaa, joita masentunut ei halua kuulla keneltäkään – mutta kuulee silti liian usein

Masennus ei välttämättä näy päällepäin. Kuvituskuvan nainen ei liity artikkeliin.

Julkaistu: 1.12.2015 18:51

Ystävien hyvää tarkoittavat neuvot voivat johtaa ojasta allikkoon. Lukijat kertoivat parhaat neuvonsa masentuneen kohtaamiseen.

Eräs lukija kuvailee masennusta ikkunattomaksi huoneeksi, jonka ovi on lukittu ulkopuolelta. Huoneeseen saa ruokaa ja käytössä on pesutilat, mutta ei lukemista, ei musiikkia, ei muiden ihmisten seuraa eikä mitään, mistä saisi mielihyvää tai helpotusta ahdistukseen.

– Se vastaa masentuneen ahdistusta, täydellistä mielihyvän puutetta, kyvyttömyyttä ryhtyä mihinkään tai jaksaa mitään, nimimerkki Oi aikoja oi tapoja sanoo.

Masentunut voi tuntea olevan täysin yksin maailmassa.

Hyvää tarkoittavia ”reipastajia” lukijoiden mukaan riittää, vaikka touhukehotuksista ei ole mitään apua. Ne voivat pikemminkin ahdistaa. Masentuneelle hampaidenpesu voi olla päivän tärkein saavutus.

– Uuden harrastuksen tai ”elämäntaparemontin” tyrkyttäminen on kuin tarjoaisi lasketteluviikonloppua neliraajahalvaantuneelle. Jos jotain, niin läsnä olemista ja kuuntelemista masentunut ehkä eniten kaipaa. Kuuntelijaa asioiden toistuvallekin vatvomiselle. Siitä voi tarvittaessa muistuttaa, että tämäkin olo menee joskus ohi. Lenkkiseuraa tai muuta yhdessä tekemistä voi tarjota sairastuneen omilla ehdoilla sitten, kun on parempi hetki. Pienin askelin. Liika suorittaminen tai paineiden luominen vain pahentaa tilannetta, neuvoo nimimerkki Kestää aikansa.

Parhaiten auttaa läsnäolo, halaus ja se, että tietää toisen välittävän.

Yksinkertaiset, hellät ja helpot sanat ovat myös tarpeen.

– Älä koskaan vähättele masentuneen tuntemuksia tai hyökkää häntä vastaan. Älä syyllistä, vaan kannusta. Ota kiinni, purista kädestä ja halaa, neuvoo nimimerkki Eräs joka aamulla heräs.

– Masennuskierteessä teini-iäistä alkaen olleena olen havainnut, että seuraavat sanat ovat parhaita: Minä rakastan sinua ja sinä olet minulle tärkeä, minä uskon sinua (että olet masentunut ja että et ole tahallasi saamaton), masennus ei ole sinun vikasi. Sanokaa ihmisille, että välitätte heistä. Kyllä sen usein tiedostaakin, mutta joskus on erittäin kiva myös kuulla se ääneen lausuttuna, korostaa nimimerkki Lusikka soppaan.

Sen sijaan näitä lauseita masentunut ei halua kuulla.

1. ”Ota itseäsi niskasta kiinni”

”Älä koskaan sano ’senkus vaan nyt otat itseäsi niskasta kiinni’. Pitää muistaa, että masennus on sairaus eikä mikään itse muunneltava mielentila. Et voi hoputtaa ja päättämällä päättää, että katkennut käsi vaan paranee hetkessä - aivan samoin on masennuksen kanssa.

Tärkeää on pitää yhteyttä myös masentuneeseen ystävään, eikä jättää häntä ulkopuolelle. Masentuneen on itse hyvin hyvin vaikea ottaa yhteyttä kehenkään. Hän ei tarkoita olla kontaktoimatta juuri sinuun.

Ei tarvitse osata neuvoa, ei sanoa korulauseita. Riittää, että on edelleen olemassa masentuneen elämässä. Soittaa joskus, pyytää mukaan jonnekin, lähettää postia tai toivoa tapaamista – niin kuin ennenkin, riippumatta siitä, mitä olettaa masentuneen vastaavan.

Elämästään katoaminen, syyllistäminen tai patistaminen vain pahentavat masennusta. Normaali yhteydenpito tukee toipumista, ei hetkessä, mutta pikkuhiljaa. Masentunut ei ehkä lähde heti ulos, mutta mahdollisuuksia siihen kannattaa jaksaa tarjota.”

F32

2. ”Pää pystyyn”

”Kun tarpeeksi tulee vakavia vastoinkäymisiä kerralla, siinä voi vahvinkin sairastua. Ja voin kertoa, että ei ole todellakaan ihan normaalia ketutusta tai surua. Ja päällepäin se ei todellakaan näy.

Olotila joka masentuneella on vastaa vähintään helvetin esikartanoa. Ei siinä auta ’pää pystyyn’ kommentit tai ’yritäs nyt vaan olla masentumatta’ -kehotukset pätkääkään. Kuinka moni laukoo, olepa nyt sairastamatta sitä syöpää? Niinpä. Toki ymmärrän myös, että sairautta tuntematon voi tarkoittaa hyvää.”

Nunnu

3. ”Ylös, ulos ja lenkille”

”Senkun antaa olla vaan rauhassa. Ei pidä mennä liikaa kyselemään ja kommentoimaan asioita, saati sitten antamaan neuvoja malliin ’ylös, ulos ja lenkille’. Riittää hiljainen läsnäolo ja vaikkapa neutraaleista arjen asioista keskustelu.”

Motti

”Mikään ei raivostuta kuten nämä ’mene lenkille’ tai ’senkus piristyt, masennus on nykynuorien muoti-ilmiö’-tyyliset kommentit ja muut vähättelyt.

Se on helppoa suhtautua masennukseen kuin paperihaavaan, jos ei ole itse kokenut sitä. Masentuneena jaksaa hädin tuskin hengittää, puhumattakaan siitä, että saisi lähdettyä johonkin hiton lenkille. Epäempaattisuus on ikävän yleistä.”

Arrgh

”Sairastan itse masennusta ja täytyy kyllä sanoa, että vaikein ja kurjin kommentti ainakin minulle on tämä ’ylös ulos ja lenkille, otat vain itseäsi niskasta kiinni, niin kaikki kääntyy parhain päin’.

Tätä olen kuullut paljon, tosin en kertaakaan ihmiseltä, jonka tiedän kärsineen samoista ongelmista. Terveen ihmisen voi olla mahdotonta kuvitella, miltä tuntuu, kun ei kerta kaikkiaan pääse sängystä ylös.”

Ymmärrätkö

4. ”Mikset sinä...?”

”Olen keskivaikeasti masentunut jo neljättä vuotta, alan lääkärin diagnoosi. Pahaa on sanottu paljonkin, mutta aina se sattuu eniten, kun sanotaan, että ’mikset sinä edes yritä huolehtia mistään’.

Järki kyllä sanoo, mitä pitää tehdä, mutta ruumis ei tottele. Toiseksi pahinta on, kun työtön masentunut ei saa sairauslomaa vaan joutuu hyppäämään kaikissa mahdollisissa kissanristiäisissä, joita byrokraatit keksivät ja kun on uupunut, niin puolet asioista menee aivan ohi.

Sairas väliinputoaja

”Omalla kohdalla parasta oli, kun ystävät jaksoivat kysellä kuulumisiani ja pyytää mukaan vaikka usein olinkin hiljaa tai kieltäydyin. Yhden ystäväni luokse saatoin mennä vaan makaamaan sohvalle ja itkemään. Hän ei vaatinut seuraa eikä voivotellut vieressäni, tarjosi vain ruokaa ja touhuili omiaan.

Pahimpia olivat syyllistäjät ja vaatijat: ’Mikset ole pitänyt yhteyttä’, ’mikset lähde juhliin’, ’kyllähän sitä nyt jaksaa...’. Masennus todellakin näytti, ketkä ovat todellisia ystäviä, osaan yhteys katkesi ja hyvä niin. Aidot jäivät jäljelle.”

Anniet

5. ”Tiedän, miltä sinusta tuntuu”

”’Tiedän miltä sinusta tuntuu’-kommentit.”

James

6. ”Sun masennuksen kanssa tässä joudutaan elämään...”

”’Kuinka kauan tätä on jo kestänyt? Kaksi vuotta!’, ’Sun masennuksen kanssa tässä joudutaan elämään’. Nämä ovat lannistavinta, mitä olen kuullut. Eivätkä auta, lisäävät syyllisyyttä siitä, että toiset kärsivät.”

Mamis

”Tärkeää on myös antaa masentuneelle lupa olla masentunut. Masentunut usein kärsii lisää siitä, että aiheuttaa muille surua. On hyvä antaa lupa, että ole vaan se, mikä olet nyt ja olla tukena muuten vierellä.

Hoputtaminen vain pahentaa asiaa, aikaa täytyy antaa.”

Mikajj

7. ”Oletko varmasti kunnossa?”

”Usein liika huolenpito on haitallisempaa kuin itse masennus. Jatkuva voivottelu ja ’ootko nyt ihan varmasti kunnossa?’ lauseen hokeminen ei auta, päinvastoin. Parasta on, kun on lähellä eikä häslää.”

Kieko

8. ”Soittele sitten, kun olet saanut itsesi taas kuntoon”

Vitsikkäät lähestymiset eivät ole hyvä ajatus. Jore listasi huonoimmat lauseet: ’Haluatko minut mukaan rautakauppaan köyttä ostamaan’, ’soittele sit kun olet saanut itsesi taas kuntoon’, ’älä näyttele’, ’kyl se siitä’, ’ota vähän viinaa, niin se helpottaa’, ’muilla menee vielä hienommin, ota kuule nyt vaan itseäsi niskasta kiinni ja unohda toi vatulointi’, ’90% kaikista masentuneista vain näyttelee’.

9. ”Ei kyllä ikinä uskoisi ”

”Sanottiin, kun olin vakavasti masentunut ja ahdistunut, että kun sitä ei minusta näe päälle päin. Ja kun sain lääkkeet ja olen niitä nyt syönyt reilu 2 vuotta, niin sanottiin, että olen jo terve. Ei kait terve ihminen niitä lääkkeitä syö?”

Pirpana

”’Sä näytät niin pirteeltä aina, että ei kai sulla voi masennusta olla?’ Näin kuulin, kun avauduin ystävälleni, joka vähän ihmetteli sotkuista kotiani.

Ei se aina näy ihmisestä päälle päin. Opin edellisessä parisuhteessa piilottamaan tunteet, joita toinen voi käyttää aseena mua vastaan. Onneks se suhde on ohi. Ja uutta en enää ikinä halua.”

Salamas

10. ”Ei masennus ole sairaus, se on mielentila”

”Olen sairastanut pitkän ja keskivaikean masennuksen, josta olen kyllä jo nyt tervehtynyt. Paljon kuullut typeriä ’piristys nyt’ -kommentteja, mutta yksi on kyllä ylitse muiden. Ystäväni keksi tokaista ’ei masennus ole mikään sairaus, se on mielentila’.”

Vompatti

”Masentuneen läheisien ja ystävien pitää muistaa, ettei kukaan ole masentunut huvikseen, kiusallaan tai hyötyäkseen siitä. Ettei hän itse voi vaikuttaa siihen miltä tuntuu, vaikka haluaisikin.

Kun masentunut ei taaskaan pysty lähtemään jonnekin, vaikka pyydät tai ei ota sinuunpäin yhteyttä enää, niin pitäisi muistaa, ettei hän tarkoita sillä olla noteeraamatta juuri sinua. Päinvastoin, hän arvostaa suuresti sitä, että pidät silti yhteyttä.

Voi vaatia paljon olla yhteyksissä, kun toinen on haluton, jaksamaton eikä tunnu välittävän mistään tai kenestäkään. Tuon apaattisen olennon sisällä kuitenkin on piilossa henkilö, joka välittää ja joka paranee parhaiten sillä, että muut jaksavat välittää nyt enemmän kuin hän.”

Älä jätä

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?