Antibioottien liikakäyttö syynä lasten ylipainoon?

Julkaistu:

Lääkärit määräävät suomalaisille liikaa antibiootteja. Väärinkäyttö voi olla vaaraksi.
Lukemattomia ihmishenkiä pelastaneista antibiooteista on vuosien myötä tullut uhka suomalaisten kansanterveydelle. Syy on yksinkertainen: bakteereihin tehoavia antibiootteja käytetään liikaa ja väärin – eli tauteihin, joihin ne eivät edes pure. Väärinkäytön lopputulos on se, että antibioottien teho laskee.

– Lääkkeille vastustuskykyiset bakteerit ovat merkittävä kansanterveyttä uhkaava tekijä, Keski-Suomen sairaanhoitopiirin infektioylilääkäri Maija Rummukainen toteaa.

Pohjoismainen vertailu paljastaa, että antibiootteja käytetään paljon juuri Suomessa. Vuoden 2013 aikana antibiootteja käytti 24 prosenttia ruotsalaisista, mutta 35 prosenttia suomalaisista.

Liikakäytön syy arvoitus

Suomalaiset ovat kyllä melko hyvin perillä antibioottien hyödyistä ja haitoista: yli puolet tietää, ettei antibiooteilla paranneta virustauteja. Kolme neljästä tietää, ettei niistä ole apua myöskään flunssaan. Ja lähes kaikki tietävät, että mikrobilääkkeiden käyttö tekee ne tehottomiksi.

Erityisen paljon mikrobilääkkeitä Suomessa nauttivat alle neljävuotiaat, joista 40 prosenttia oli saanut vähintään yhden antibioottireseptin vuonna 2013. Tutkimustiedon mukaan antibioottien käyttö varhaislapsuudessa vaikuttaa painon nousuun.

 

Tämä voi olla yksi tekijä lasten ylipainoepidemian kehittymiseen.

– Tämä voi olla yksi tekijä lasten ylipainoepidemian kehittymiseen, Rummukainen pohtii.

Koska antibiootit ovat reseptilääkkeitä, on lääkäreillä suuri vastuu. Rummukainen miettiikin, onko lääkärikoulutuksessa korjattavaa.

Myös kansalaisia olisi syytä kouluttaa.

– Pääsääntö on, että esimerkiksi poskiontelo- ja keuhkoputkentulehduksista suurin osa on virusperäisiä.

– Mutta nihilisti ei saa olla. Antibiootti on hyvä lääke, jota on syytä käyttää vakavissa infektioissa ja hoitoa vaativissa bakteeri-infektioissa, Rummukainen muistuttaa.
Terho Vuorinen

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt