Näin keho reagoi, kun lopetat tupakoinnin: Ensimmäisestä 20 minuutista 15 vuoden päähän

Ensimmäiset hyödyt tulevat jo 20 minuutin kuluttua tupakan tumppaamisesta.

Tupakointi lyhentää elinikää keskimäärin kymmenellä vuodella.

10.11.2015 19:36

Suomalaisista 15-65-vuotiaista tupakoi päivittäin THL:n tilastojen mukaan noin 16 prosenttia. Australian kansallisessa yliopistossa tehdyn tutkimuksen mukaan tupakka tappaa kaksi kolmesta polttajasta. Keskimäärin tupakoijat kuolevat kymmenen vuotta muita aiemmin.

Tutkimuksen mukaan tupakointi kannattaa lopettaa viimeistään 45-vuotiaana, sillä lopettaneiden kuolleisuus väheni asteittain ajan kuluessa viimeisestä tumppauksesta lähes tupakoimattomien tasolle. Tutkimuksessa huomautetaan, että mitä aikaisemmin lopettaa, sitä enemmän kuolleisuus vähenee. Tupakoinnista aiheutuu myös muita riskejä. Uuden tutkimustiedon mukaan se altistaa esimerkiksi skitsofrenialle. Tutkimus osoitti, että tupakoivien riski sairastua on kaksi kertaa savuttomia suurempi.

Lopettaminen kannattaa, vaikka olisi polttanut jo pidemmän aikaa, sillä myönteiset vaikutukset alkavat heti. Elimistö palautuu päivä päivältä polttamisen aiheuttamista vaurioista.

Ensimmäinen vuorokausi

20 minuutin kuluttua tumppaamisesta verenpaine ja syke normalisoituvat. Kahdeksan tunnin päästä häkäpitoisuus ja nikotiinin määrä laskevat puoleen ja veren happipitoisuus palautuu normaaliksi. Vuorokauden kuluttua häkä häviää elimistöstä ja keuhkot alkavat puhdistua.

Ensimmäinen viikko

Kahden vuorokauden kuluttua nikotiini on poistunut elimistöstä ja haju- ja makuaisti parantuneet. Kolmen vuorokauden kuluttua keuhkojen supistustila loppuu, hengittäminen helpottuu ja saat lisää energiaa.

Kolme kuukautta

Seuraavien 2-12 viikon aikana elimistön verenkierto ja hapenotto paranevat, jolloin liikunta helpottuu, stressin kokeminen vähenee ja unenlaatu kohenee. Potenssi ja siittiöiden laatu paranevat samoin kuin naisten hedelmällisyys.

1 vuotta

Sydänkohtauksen riski on vähentynyt puolella.

10 vuotta

Keuhkosyövän riski puolittuu tupakoitsijaan verrattuna ja sydänkohtauksen riski on samalla tasolla tupakoimattomien kanssa.

15 vuotta

Aivohalvauksen riski vähenee tupakoimattomien tasolle.

Lähteet: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, tyokalupakki.net

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?