Terveys

Eturauhassyöpään luvassa uutta apua – ”Ensimmäinen lupaus sen tehosta”

Julkaistu:

Lääke voi olla Suomessa käytössä parin vuoden kuluessa.

ETURAUHASSYÖVÄN hoitoon on Britanniassa kokeiltu ensimmäistä kertaa täsmälääkettä, joka kokeiden perusteella näyttää tehoavan hyvin tietyntyyppisiin pitkälle edenneisiin syöpiin. Tutkimuksesta kertoo BBC.

Tutkijoiden kokeilema lääke olaparibi, kauppanimeltään Lynparza, on Suomessakin tutkittavana levinneen munasarja- ja rintasyövän hoidossa. Nyt lääkettä kokeiltiin 49 miehelle, jotka sairastavat pitkälle edennyttä eturauhassyöpää.


LÄÄKE ei osoittautunut kaikille tehokkaaksi, mutta se auttoi valtaosaa miehistä, joilla oli tietyntyyppinen geenimutaatio. Heitä oli kokeessa 16, joista 14:llä kasvaimen kasvu hidastui.

– Toivon, että olaparibi on pian käytössämme eturauhassyövän hoidossa, sanoo Britannian syöpätutkimusinstituutin professori Johann de Bono BBC:lle.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy


SYÖPÄTAUTIEN ylilääkäri, professori Pirkko Kellokumpu-Lehtinen Tampereen yliopistollisesta sairaalasta pitää tutkimusta lupaavana.

– Lääkettä on nyt testattu muutamilla potilailla, ja tämä on ensimmäinen lupaus sen tehosta.

Kellokumpu-Lehtinen sanoo, että syövät hajoavat erilaisiin alaryhmiin riippuen siitä, minkälaisia geenivirheitä niissä on.

– Täsmälääkkeet perustuvat siihen, että tietyntyyppisessä virheessä annetaan tiettyä lääkettä. Kohta onkin niin, että hoidetaan syövän tietyntyyppistä virhettä eikä tietyn elimen syöpää.


ETURAUHASSYÖPÄ on miesten yleisin syöpä. Vuosittain siihen sairastuu noin 5 000 suomalaismiestä. Professori muistuttaa, että valtaosaan eturauhassyövistä tehoaa paikallishoito. Nyt tehty tutkimus koskee levinnyttä, pitkälle edennyttä syöpää.

– Tämä on ensimmäinen askel. Uutta lääkettä testataan aina ensimmäiseksi pitkälle edenneissä syövissä. Myöhemmin lääke voidaan ottaa käyttöön jo syövänhoidon aikaisemmassa vaiheessa ja katsoa, miten se voidaan yhdistää muihin lääkkeisiin.

Kellokumpu-Lehtinen arvioi, että eturauhassyöpää voidaan Suomessakin piakkoin hoitaa olaparibilla.

– Ei varmaan kauhean kauan mene ennen kuin se on käytössä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt