Terveys

Nainen kuvitteli olevansa elävä kuollut – harvinainen sairaus voi tehdä ihmisestä ”zombin”

Julkaistu:

Harha
Esme kuvitteli kuolleensa pyörryttyään. Hän ei uskonut vakuutteluista huolimatta olevansa yhä elossa.
Washington Post kertoo Esmesta, joka alkoi kaksi vuotta sitten uskoa olevansa kuollut. Hän kärsi harvinaisesta mielenterveyshäiriöstä, Cotardin syndroomasta, jota poteva on täysin vakuuttunut, ettei ole enää elossa.

Se tunnetaan myös elävän kuolleen syndroomana.

Esme oli jo ennen havaintoaan tuntenut minuutensa säröilevän, todellisuudentajun hämärtyvän ja otteen ympäröivään maailmaan luisuvan. Hän oli lukenut kirjan toisensa jälkeen yrittäessään järkeillä psykoosin kaltaista tilaansa, kunnes eräänä aamuna löysi mielestään vastauksen.

Hän herätti miehensä itkien ilosta, koska oli vihdoin ratkaissut asian. Esme uskoi kuolleensa kuukautta aiemmin, kun hän oli pyörtynyt lennolla San Franciscosta Lontooseen. Se selittäisi kaiken.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Esme oli häilynyt pyörryttyään neljä tuntia tajuttomuuden rajoilla.

– Olin vakuuttunut siitä, että kuolin tuolla lennolla ja olin jo tuonpuoleisessa, mutta en ollut vain tajunnut asiaa aiemmin.

Tunne uudesta mahdollisuudesta vaihtui epätoivoon

Esme uskoi myös miehensä ja koiransa kuolleen. Hän ei aluksi järkyttynyt asiasta, vaan pikemminkin ajatteli saaneensa toisen tilaisuuden ”elämässä”.

Hänen aviomiehensä yritti vakuuttaa Esmeä siitä, että hän on elossa, mutta nainen sivuutti seikan.

Ajan kuluessa ilo toisesta mahdollisuudesta vaihtui kuitenkin epätoivoon. Esme menetti halunsa syödä, puhua tai työskennellä. Mitä järkeä ylipäänsä oli tehdä mitään, jos kerran oli jo kuollut?

Tila kesti kaksi kuukautta, kunnes hän havahtui. Syy Cotardin syndrooman puhkeamiseen ei ole selvillä.

Esmella diagnosoitiin eräänlainen kaksisuuntainen mielialahäiriö jo aiemmin samana vuonna, mutta suurimpana syynä hän pitää hoitamatonta borrelioosia, joka oireili vuosia, mutta diagnosoitiin vasta 2014. Asiasta ei ole ennakkotapausta eikä yhteyttä näiden kahden välillä ole todettu.

Cotardin syndroomasta hän ”heräsi” yllättäen.

– Harhaluulo vain hälveni ilman mitään suurta numeroa. Ymmärsin olevani elossa.

Miksi ihminen muuttuu ”zombiksi”?

Ranskalaisneurologi Jules Cotardin 1800-luvulla löytämä mielenterveyshäiriö, Cotardin syndrooma, on kiistelty eikä tarkkaa syytä sen kehittymiseen tiedetä. Tila aiheuttaa itsetuhoisuutta, ahdistusta ja syvää masennusta.

Vuonna 2013 The Independent uutisoi yleisesti lääkeaineena käytettävän asikloviirin voivan laukaista harhan. Sen käyttäjistä noin yhden sadasta todettiin ruotsalaistutkimuksessa saavan sivuvaikutuksena psyykkisiä ongelmia, kuten Cotardin syndrooman.

New Scientistin mukaan ensimmäinen PET-kuvaus Cotardin syndroomasta kärsivälle paljasti, että hänen aivojensa otsa- ja päälakilohkot olivat lähes vegetatiivisessa tilassa. Lohkot vastaavat muun muassa ruumiin tuntoaistimuksista ja päättelykyvystä.

Mielialalääkkeet voivat auttaa Cotardin syndroomaan, mutta sen tiedetään myös häviävän itsestään.