Parasetamolin aiheuttamat myrkytykset ovat lisääntyneet - Terveys - Ilta-Sanomat

Suosittu särkylääke aiheutti puheluiden tulvan

Särkylääkkeen aiheuttamia myrkytyksiä epäillään aiempaa useammin.

Yli tuhat soittajaa otti yhteyttä Myrkytystietokeskukseen parasetamolista viime vuonna.­

30.10.2015 19:06

HUOLESTUNEET puhelut Myrkytystietokeskukseen särkylääke parasetamolista ovat lisääntyneet, ja myös myrkytyskuolemia on tapahtunut aiempaa enemmän. Asiasta kertoi ensimmäisenä Lääkärilehti.

Tuoreimmat tiedot kuolemista ovat vuodelta 2013, jolloin parasetamolimyrkytykseen kuoli 17 ihmistä. Heistä suurin osa oli alkoholin suurkuluttajia. Oikeuskemian professori Ilkka Ojanperä Helsingin yliopistosta kertoo, että neljänä aiempana vuonna myrkytyskuolemia sattui kymmenen tai vähemmän.

– Herää kysymys, miksi niitä on ollut näin paljon. Asiaa on vähän selvitetty, mutta aivan selvää ratkaisua siihen ei vielä ole. Kovin pitkälle meneviä johtopäätöksiä ei tosin voi vielä tehdä, hän lisää.

 Parasetamoli on sellainen lääke, että suositeltuja annoksia ei pidä missään nimessä ylittää.

Myrkytystietokeskukseen tuli toissa vuonna lähes tuhat puhelua parasetamolista. Viime vuonna puheluja tuli jo yli tuhat.

– Kyselyjen määrässä on selvä nousu. Puolet puheluista koskee alle viisivuotiaita ja toinen puoli aikuisten epäiltyjä myrkytyksiä, sanoo Myrkytystietokeskuksen ylilääkäri Kalle Hoppu.

Hopun mukaan kyselyjen määrä on kasvanut suorassa suhteessa parasetamolin myynnin lisääntymiseen.

Lääkettä saa pienemmissä pakkauksissa ilman reseptiä, mutta Hoppu kertoo ennen kaikkea reseptimyynnin lisääntyneen.

– Yksi syy siihen, että lääkärit määräävät parasetamolia enemmän, ovat muiden tulehduskipulääkkeiden aiheuttamat sivuvaikutukset kuten mahasuolikanavan verenvuoto.

HOPPU huomauttaa, että vaikka epäilyjä parasetamolimyrkytyksistä tulee aiempaa enemmän, ei ole näyttöä siitä, että vakavien myrkytysten määrä olisi merkittävästi kasvanut. Hopusta yhden vuoden tilastopiikki ei vielä riitä todisteeksi siitä, että vakavien myrkytysten määrä olisi merkittävästi kasvanut.

Jos myrkytystä kuitenkin epäilee, Hoppu korostaa, että asia on selvitettävä viipymättä.

– Parasetamoli on sellainen lääke, että suositeltuja annoksia ei pidä missään nimessä ylittää. Jos on ottanut enemmän kuin on suositeltu, täytyy selvittää mahdollisimman äkkiä, onko annos ollut niin suuri, että jotain pitää tehdä.

Parasetamolin yliannostus voi aiheuttaa maksavaurion, jonka oireet ilmenevät viiveellä.

– Siinä vaiheessa kun itse huomaa, että jotain on pielessä, on jo aika paljon myöhässä. Jos maksavaurio on kehittymässä, tila on useimmiten hengenvaarallinen.

Myrkytystietokeskuksen puhelinnumero on 09 471 977. Palvelu on avoinna ympäri vuorokauden. Lisätietoja löytyy keskuksen verkkosivuilta.

EDIT: Lisätty Myrkytystietokeskuksen yhteystiedot. Otsikkoa muokattu 2.11.2015.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?