7 kuvaa kertoo – näin paljon lihaa voit syödä turvallisin mielin - Terveys - Ilta-Sanomat

7 kuvaa kertoo – näin paljon lihaa voit syödä turvallisin mielin

Lihajalosteet ja muu prosessoitu liha nostettiin syöpää aiheuttavien tuotteiden ylimpään riskiryhmään. IS selvitti, kuinka paljon näitä tuttuja tuotteita voi syödä turvallisesti.

Tämän verran voit syödä päivässä näitä lihatuotteita turvallisin mielin

30.10.2015 8:00

Hampurilaisten ja lihapullien rakastajille Maailman terveysjärjestön WHO:n suositukset ovat masentavaa luettavaa. WHO nosti lihajalosteet ja muun prosessoidun lihan syöpää aiheuttavien tuotteiden ylimpään riskiryhmään.

Lihajalosteita ovat esimerkiksi nakit, makkarat, pekoni, leikkeleet, hampurilaiset ja lihapiirakat. WHO suosittelee, että lihajalosteita tulee syödä enintään 50 grammaa päivässä. Jos määrä ylittyy, riski sairastua syöpään kasvaa 18 prosenttia.

Ilta-Sanomat laski, mitä WHO:n suositukset tarkoittavat suomalaisten suosimille lihavalmisteille. Tämän verran voit syödä yhtä näistä tuotteista päivässä turvallisesti.

Lihakiintiöstä voi säästellä

Suositeltu annoskoko on enimmäismäärä, jonka saa syödä viikon jokaisena päivänä. Jos makkaroita ja muita liharuokia syö vain yhtenä päivänä viikossa, annoskoko voi silloin olla 350 grammaa.

Ravintosuositus tarkoittaa sitä, että valmiita eineslihapullia saa päivässä syödä viisi kappaletta. Suomalaisten suosimaa lauantaimakkaraa voi turvallisin mielin syödä neljä viipaletta päivässä.

Kokolihan ystävä joutuu myös tarkkailemaan syömisiään. Terveysjärjestö varoittaa punaisen lihan vaaroista. Sian, naudan ja lampaan liha on todennäköinen syövän aiheuttaja.

”Ihminen tulee toimeen ilman lihaakin”

Turvallinen määrä syödä punaista lihaa on puoli kiloa viikossa. Päivässä saisi syödä noin 70 gramman pihvin.

– Ihminen tulee hyvin toimeen ilman lihaakin, ravitsemustieteen apulaisprofessori Ulla Schwab Itä-Suomen yliopistosta muistuttaa.

Schwab ei ole huolissaan siitä, että suomalaiset alkavat syöpäpelottelujen jälkeen vältellä lihaa niin, että proteiinien saanti vähenee.

Schwab kehottaa siirtymään valkoiseen lihaan, kuten kalaan, kanaan ja siipikarjatuotteisiin. Suomalaisten lautaselle olisi hyvä saada myös palkokasveja ja vihanneksia.

Syöpäjärjestöjen suositukset olleet samoja

WHO:n suosituksissa ei ole Schwabin mielestä mitään uutta ja ihmeellistä. Suomalaiset ravintosuositukset ovat neuvoneet syömään lihavalmisteita puoli kiloa viikossa. Samaa ovat suositelleet syöpäjärjestöt.

– WHO on vetänyt vähän tiukempaa linjaa, Schwab viittaa 50 gramman päiväsuositukseen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?