Riski sairastua keuhkokuumeeseen tai muihin vakaviin tulehdustauteihin voi selvitä pian verikokeessa

Julkaistu:

Suomalaistutkijat olivat mukana merkittävässä lääketieteellisessä löydössä. Löytö voi auttaa ennustamaan keuhkokuumetta ja muita vakavia tulehdustauteja.
Suomalaistutkijat ovat tehneet tulehdustaudeista merkittävän lääketieteellisen löydön yhdessä australialaisten kanssa. Tutkimus tehtiin THL:n sekä Oulun, Itä-Suomen, Turun ja Melbournen yliopistojen yhteistyönä.

Tutkimuksessa käytettiin yli 10 000 suomalaisen vapaaehtoisen antamia verinäytteitä.

Tutkijat pystyivät liittämään vuonna 2014 löytämänsä kuolleisuutta ennustavan merkkiaineen krooniseen tulehdukseen.

Aiemmin ei tunnettu merkkiaineita

Yliopistotutkija, dosentti Johannes Kettunen Oulun yliopiston laskennallisen lääketieteen tutkimusryhmästä kertoo Ilta-Sanomille, miksi tulokset ovat merkittäviä.

– Aiemmin ei ole tunnettu tällaisia merkkiaineita. Merkkiaine ja krooninen tulehdus yhdistyvät siis perusterveen työikäisen väestön tulehdustautiriskiin. Ennen arveltiin, että infektiotautien sairastumisriskiä ei terveestä väestöstä pystyttäisi ennakoimaan, hän painottaa.

Kettunen painottaa, että tutkimukseen sisältyy toinenkin merkittävä tulos.

– Saimme selville uudenlaisen matala-asteisen kroonisen tulehduksen taustamekanismin. Nyt pystyään siis tutkimaan näiden tunnistettujen geenien yhteyttä kroonisen tulehduksen syntyyn, hän kertoo.

Hän pohtii lisäksi sitä, miten tulosta voidaan jatkossa käyttää hyväksi.

– Vaikka meillä on vielä paljon työtä edessä, nämä tunnistetut geenit avaavat mahdollisia lääkinnällisiä kohteita, jotta krooniseen tulehdukseen päästäisiin vaikuttamaan riskiä alentavasti, hän sanoo.

Näin tutkittiin

Tutkimuksessa mitattiin ja verrattiin kuolemaa ennustavan merkkiaineen, glykoproteiinien asetylaation (GlycA), ja yli neljänkymmenen erilaisen solujen viestiaineen määrä verenkierrossa ja havaittiin, että GlycA kertoo matala-asteisen kroonisen tulehduksen tasosta.

Seuraavaksi tutkijat vertasivat geenien aktiivisuuden yhteyttä GlycA:han ja havaitsivat, että 27 geenin joukko, jotka vastaavat osaltaan kehon puolustautumisesta viruksia ja bakteereja vastaan, oli yhteydessä GlycA-merkkiaineeseen.

Havaittuaan GlycA:n yhteyden immuunivasteeseen tutkijoissa heräsi kysymys: liittyykö GlycA tulevien infektiotautien riskiin? He havaitsivat, että yli 7 000 suomalaisen vapaaehtoisen aineistossa GlycA-merkkiaineen tasot ennustivat vakavia sairaalahoitoa vaativia tai jopa kuolemaan johtaneita tulehdustauteja, kuten influenssaa, keuhkokuumetta ja verenmyrkytystä, 14 vuoden seurannan aikana.

The biomarker GlycA is associated with chronic inflammation and predicts long-term risk of severe infection -tutkimus julkaistiin Cell Systems tiedejulkaisussa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt