Terveys

Miten saat lapsen juomaan smoothieta? Karita Tykkä paljastaa salaisuutensa

Julkaistu:

Karita Tykkää
Katso Karita Tykän neuvot siihen, miten lapsen saa pitämään terveellisestä aamupalajuomasta.
Meidän perheen aamut alkavat melkein aina smoothiella. On ihana antaa lapselle jo ennen päiväkotiin menoa hyvä annos hedelmiä, marjoja, lehtivihreitä ja kasviksia. Poikani on jo tottunut erilaisiin smoothieihin, mutta monella ei näin ole. Minulta kysytäänkin usein, miten saan lapseni syömään smoothieita. Tänään kerron muutaman keinon ja jaan pari hyvää reseptiä, joita voi lähteä testaamaan.


Meillä mieluinen muki ja pilli olivat alkuun tärkeitä. Cars-sarjan muki ja värikäs pilli olivat siis menestys. Nykyäänkin smoothie maistuu Planes- ja Cars-sarjan mukeista, mutta mukilla ei enää ole niin väliä. Mikä ihaninta, nykyään hän juo hiukan erikoisemmatkin smoothiet ja oikein odottaa smoothieta saapuvaksi pöytään joka aamu. Jostain on kuitenkin aloitettava ja ensin kannattaakin suosia lapsen suosikkimakuja ja tehdä smoothieista mahdollisimman yksinkertaisia.


Tärkeintä on totutella ja kokeilla erilaisia makuja, kunnes suosikit alkavat löytyä. Tehokkaasta tehosekoittimesta on myös hyötyä: mitä sileämpi ja kermaisempi koostumus on, sitä mukavampi smoothie on nauttia. Jos keittiöstäsi ei kuitenkaan löydy huipputehosekoitinta – ei hätää – kaikenlaisilla pärjää. Hedelmiä, lehtivihreitä, marjoja ja kasviksia kannattaa vaihdella, jotta ravintoaineita kertyy mahdollisimman laajalti.

Nesteenä voi käyttää esimerkiksi erilaisia itse tehtyjä siemen- ja pähkinämaitoja tai mehuja. Useimmiten itse käytän vettä ja välillä lisään liotettuja pähkinöitä tai siemeniä. Esimerkiksi seesaminsiemenet tarjoavat smoothieen muun muassa hyvin imeytyvää kalsiumia. Jäisiä marjoja ja hedelmäpaloja kannattaa pitää pakastimessa, silloin on aina raaka-aineita smoothieden varalle.


Lapsille on hyvä tarjota uusia makuja usein, mutta syömään pakottamisella varmistaa vain takuuvarman vastarinnan kaikkea uutta kohtaan. Lapset myös kannattaa ottaa mukaan smoothien tekoon. Yhdessä tehty juoma maistuu usein paremmalle ja lapsi tuntee kokkaukseen osallistuessaan olonsa tärkeäksi. Sitten ei muuta kuin koneet surraamaan ja mielikuvitus valloilleen. Mitä ihania makuyhdistelmiä voikaan löytyä!


Vihreä banaanismoothie

(yhdelle)

1–2 dl vettä tai pähkinämaitoa

1–2 kourallista pinaattia

1 banaani (mielellään jäinen ja paloiteltu)

+ jäitä (enemmän jos banaani ei ole pakastettu)

Sekoita kaikki raaka-aineet keskenään tasaiseksi. Tarkista maku ja muokkaa tarvittaessa. Kaada lasiin ja nauti.

Lehtikaalismoothie

(kahdelle)

1 banaani (mielellään jäinen ja paloiteltu)

2-4 lehtikaalinlehteä (keskiruoti poistettuna)

2 dl tuoretta ananasta

1 omena

2-3 dl mantelimaitoa

ripaus jauhettua vaniljaa, jos haluat

+ muutama jääpala

Sekoita kaikki raaka-aineet keskenään tasaiseksi. Tarkista maku ja muokkaa tarvittaessa. Kaada lasiin ja nauti.

Marjasmoothie

(kahdelle)

½ dl cashewpähkinöitä (liota 4h, huuhtele ja valuta, jos mahdollista)

2–3 dl vettä

3 dl mieleisiä kotimaisia pakastemarjoja

½ banaani

kourallinen tai kaksi pinaattia

ripaus jauhettua vaniljaa, jos haluat

+ muutama jääpala, jos vielä tarvitsee

Sekoita ensin cashewpähkinät ja vesi sileäksi. Lisää sitten kaikki loput raaka-aineet ja sekoita tasaiseksi. Lisää tarvittaessa jäitä ja sekoita vielä kerran. Tarkista maku ja muokkaa, mikäli tarpeen. Kaada lasiin ja nauti.

Lisää terveellisiä ja ravintorikkaita reseptejä löydät SuperLemon-blogistani. Kokeile, muokkaa ja nauti koko perheen voimin.

Iloa ja energiaa viikkoon!