Terveys

Selkärankareuma muutti 25-vuotiaan Pinjan elämän – ”Väsymys jatkuu päivästä päivään”

Julkaistu:

Selkärankareuma
Reuma laittoi nuoren naisen arjessa monta asiaa uusiksi. – Elämä ei ole ihan sellaista kuin joskus ajattelin, Pinja Kauko sanoo.
Kuvittele päällesi raskas, metallinen haarniska, joka päällä et pysty taittamaan niveliäsi juuri lainkaan ja joka aiheuttaa pakottavaa kipua keskivartaloon. Ajattele, että pitäisit tuota metalliasua tauotta ylläsi useamman kuukauden samalla, kun jatkat töiden tekoa, kuntoilua ja muita arkisia askareita aivan kuten ennenkin.

Sosiaalista elämääkin olisi mukava viettää, mutta jos nautit vaikkapa pari viinilasillista, haarniska kiristyy tiukemmalle – tuntuu kuin selkärangan nikamat turpoaisivat.

Tulehduksellisen selkäkivun diagnosointi on kestänyt Suomessa keskimäärin kuusi vuotta. Tee oiretesti Reumaliiton sivuilla.

Pinja Kauko, 25, tietää, millaiselta elämä näkymättömän haarniskan sisällä tuntuu. Hän sairastui kuusi vuotta sitten selkärankareumaan, jonka vuoksi hän on pahimmillaan kipuillut niin pahasti, että hänestä tuntui kuin kulkisi koko ajan jäykässä metalliasussa.

Kauko oli 19-vuotias huomatessaan, että jotain oli vialla.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

– Oli joulukuu. Halusin harrastaa talvilajeja, kuten hiihtoa ja ulkolenkkejä, mutta keho ei toiminutkaan normaalilla tavalla. Yritin harrastaa jotain pehmeämpää liikuntaa, mutta sekään ei helpottanut. Olin ihan jumissa.

Kauko alkoi heräillä aamuöisin, kun alaselkään sattui. Pikkuhiljaa jäykkyys nousi niskaan saakka ja jalkoja pisteli.

Kun vaivat eivät kuukausienkaan jälkeenkään hellittäneet, hän hakeutui reumatologin vastaanotolle. Verikokeiden ja magneettikuvien perusteella lääkäri totesi, että Kaukolla on selkärankareuma.


Työkyvyttömyys pelotti

Kuukausien kipuilun jälkeen diagnoosi oli Kaukolle helpotus. Vihdoin hän tiesi selkävaivojensa syyt, ja niitä voitiin alkaa hoitaa.

Mutta oli se nuorelle tytölle kauhistuskin.

– Tajusin, ettei reuma voisi kadota kokonaan jälkiä jättämättä. Vaikeaa on ollut sekin, että jos en pysy työkykyisenä, niin aika karu tulevaisuus on edessä, espanjan opettajaksi opiskeleva Kauko kertoo.

 

Ja jos syön laktoosia, tuntuu ihan siltä kuin selkäranka turpoaisi.

Diagnoosin jälkeen Kauko aloitti perinteisen reumalääkityksen, jota on muun muassa salatsopyriini. Lääkkeistä ei juuri ollut apua, ja pari seuraavaa vuotta oli äärimmäisen raskaita. Kipuja lievittääkseen Kaukon oli pakko urheilla puolet viikosta, ja hänen oli laitettava ruokavalionsa remonttiin.

– Jossain vaiheessa jätin ruokavaliosta pois gluteenin, sokerin ja maidon. Jos söin niitä, olin todella huonossa kunnossa. Nykyäänkin, jos juon esimerkiksi kahtena peräkkäisenä päivänä lasillisen viiniä, selkäni tulee todella kipeäksi. Ja jos syön laktoosia, tuntuu ihan siltä kuin selkäranka turpoaisi, Kauko kertoo.

Reuma nakersi myös isoa lovea Kaukon opiskelijabudjettiin. Ilman vanhempiensa tukea hän ei olisi selviytynyt – eikä selviytyisi – lääkärikäyntien, lääkkeiden ja monipuolisen ravinnon aiheuttamista kuluista.

– Olen laskenut, että sairauteni on maksanut minulle jo tuhansia, ehkä jopa kymmeniä tuhansia euroja. Sekin maksaa, ettei pysty tekemään töitä. On tosi vaikeaa maksaa edes satasen yliopistomaksua, jos ei pysty kesällä olemaan kolmea kuukautta töissä, Kauko pahoittelee.

 

Terveen ihmisen on ehkä vaikea kuvitella, millaista on, kun väsymys jatkuu vaan päivästä toiseen, eivätkä yöunet helpota sitä.

Sairauden ollessa pahimmillaan Kaukoa turhautti, kun kivut eivät kadonneet, vaikka hän söi lääkkeitä ja oli muuttanut elämäntapansa. Väsymys otti niskalenkin nuoresta tytöstä.

– Terveen ihmisen on ehkä vaikea kuvitella, millaista on, kun väsymys jatkuu vaan päivästä toiseen, eivätkä yöunet helpota sitä. Olen kuvannut tunnetta, että väsymys on kuin kivi, jota pitää kanniskella. Normaalisti kiven voi heivata pois nukkumisen aikana. Mutta kun se on tämän sairauden oire, sitä kiveä pitääkin raahata mukana päivästä toiseen. Mistään kivoistakaan jutuista ei pysty nauttimaan täysillä, kun pitää koko ajan taistella väsymystä vastaan, Kauko kuvailee.


Uudet lääkkeet auttoivat

Kaukon sairasteluun tuli merkittävä käänne puolitoista vuotta sitten, kun hän alkoi saada valkuaisaineista koostuvaa biologista reumalääkitystä. Lääke pistetään itse kehoon, ja sen avulla reumapotilas voi saavuttaa jopa remission eli täyden oireettomuuden. Kauko huomasi, että uusien lääkkeiden ansiosta hänkin alkaa päästä kiinni normaaliin elämään.

– Lääkkeen aloitettuani tajusin yhtenä päivänä, että en ollut kertaakaan ajatellut olevani väsynyt. Se oli ihan mieletöntä! hän hihkuu.

Uusien lääkkeiden ja säännöllisen liikunnan avulla Kauko on pystynyt kiihdyttämään opiskelutahtiaan, ja syrjään sysätyt unelmatkin tuntuvat taas mahdollisilta.

– Haluaisin lähteä vaihtoon ja työharjoitteluun Latinalaiseen Amerikkaan, Kauko haaveilee.

 

Kyllähän se oli surullista, että jouduin luopumaan joistakin asioista eikä elämä ole ihan sellaista kuin joskus ajattelin.

Kauko on kuuden vuoden aikana hyväksynyt sen, että selkärankareuma on osa hänen elämäänsä, mutta se ei enää lannista häntä.

– Kyllähän se oli surullista, että jouduin luopumaan joistakin asioista eikä elämä ole ihan sellaista kuin joskus ajattelin. Mutta moni asia on hyvin. En ole missään vaiheessa ajatellut, että miksi juuri minä, sillä kyllä kaikkien kohdalle jotain ikävää sattuu, Kauko sanoo.

Ota kantaa

Sairastatko selkärankareumaa?

Kyllä 19% En 81%
Ääniä yhteensä 10470

Ristiselän kipu voi olla merkki selkärankareumasta

Selkärankareumaan sairastuva on yleensä nuori mies tai nainen, joka herää aamuöisin ristiselän kipuun. Sairaus alkaa yleensä alle 40-vuotiaana.

Selkärankareuman ja sen ensivaiheen oireita ovat selän alaosassa vähitellen alkava selkäkipu ja selän aamujäykkyys. Vaivat ovat pahimmat levossa.

Liikkuessa kivut helpottavat ja selkä notkistuu. Oireita voi olla muuallakin kuin selässä, esimerkiksi polvissa ja nilkoissa.

Selkärankareuma etenee yksilöllisesti. Kaikilla se ei edes pitkity, vaan oireet jäävät lyhytaikaisiksi. Noin joka kolmannella sairaus etenee hoitamattomana selkärankareumaksi.

Mitä varhaisemmassa vaiheessa sairaus tunnistetaan, sitä tehokkaammin sen oireita voidaan hoitaa ja eteneminen estää. Selkärankareuman diagnosoi reumatologian erikoislääkäri.

Selkärankareumaa hoidetaan kipulääkkeillä ja kortisoni­pistoksilla sekä varsinaisilla reumalääkkeillä, kuten sulfasalatsiinilla ja metotreksaatilla. Biologisiin lääkkeisiin siirrytään, kun edelliset lääkkeet eivät ole auttaneet ja tulehdus jatkuu voimakkaana.

11.–18.10. vietetään valtakunnallista Reumaviikkoa. Teemana on tulehduksellinen selkäkipu ja selkärankareuman aikainen tunnistaminen.

Lähde: Reumaliitto

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt
  Näitä luetaan!
  1. 1

   Netissä hieno kuva kauniista naisesta, asunnossa puistattava yllätys – poliisi kertoo erikoistapauksesta Helsingin prostituutiossa

  2. 2

   Oletko nähnyt tätä naista? Poliisi epäilee: Kontollaan jo kolme huumeruiskuryöstöä

  3. 3

   Anna: Räppäri Redrama, 40, seurustelee 18 vuotta nuoremman opiskelijan kanssa: ”Olen rakastunut”

  4. 4

   Muovisissa vesijohdoissa piilee riski – suositellaan juoksuttamaan vettä

  5. 5

   Kaksi venettä törmäsi Rautalammilla – veteen lentänyt mies takertui potkuriin ja hukkui

  6. 6

   Töitä vältellyt sähkömies huijasi työnantajaansa 180 vuotta vanhan keksinnön ja juustonaksupussin avulla

  7. 7

   Roskiksia lentokentällä kaivellut koditon käveli ulos 300 000 euron rahasäkkien kanssa – ” Luulimme, että sen täytyi olla joku juoni”

  8. 8

   Jaakko kertoo Kiirunan jättimuutosta: ”Kaivoksen sortuma on näkyvissä” – vanhoja taloja ei enää remontoida

  9. 9

   Poliisi tutkii: Koulubussin kuljettaja vei lapsen kovakouraisesti autoon – sai potkut

  10. 10

   Toni Wirtanen laukoi suorat sanat TVOF-pestistä – tajusi tuomarin tuolin käännyttyä harmillisen totuuden joistakin kilpailijoista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Toni Wirtanen laukoi suorat sanat TVOF-pestistä – tajusi tuomarin tuolin käännyttyä harmillisen totuuden joistakin kilpailijoista

  2. 2

   Piirit ovat pienet! Tiesitkö, että nämä kaikki suomalaiset julkkikset ovat keskenään sukua?

  3. 3

   Aamukahvi väärään kurkkuun: Jounin kaupan Michele Kaulanen sai pankilta kauhean yllätyksen – ”3,6 miljoonaa euroa lainasaamisia erääntyy”

  4. 4

   Netissä hieno kuva kauniista naisesta, asunnossa puistattava yllätys – poliisi kertoo erikoistapauksesta Helsingin prostituutiossa

  5. 5

   Mitä sinä näet kuvassa? Psykologin tekemä optinen illuusio hämää melkein kaikkia – paljastaa ”heikkouden”

  6. 6

   Roskiksia lentokentällä kaivellut koditon käveli ulos 300 000 euron rahasäkkien kanssa – ” Luulimme, että sen täytyi olla joku juoni”

  7. 7

   Töitä vältellyt sähkömies huijasi työnantajaansa 180 vuotta vanhan keksinnön ja juustonaksupussin avulla

  8. 8

   Voit päätyä pornoelokuvaan vastoin tahtoasi – tämä kaikkien tulisi tietää

  9. 9

   Painilegenda muutti 17 000 kilometrin päähän Suomesta saatuaan rikostuomion: ”Luottamukseni petettiin”

  10. 10

   Pikkupoika sai tädiltään ison perinnön – oma isä kavalsi rahat katalalla tempulla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaiken nähnyt poliisi hämmästyi asunnon ovella – tajusi uuden ilmiön tulleen Helsingin prostituutioon

  2. 2

   Mies otti kuvan lentokentällä – some raivostui takana jonottaneen naisen törkeästä käytöksestä: ”Onpa hänellä otsaa”

  3. 3

   Upea puku meni monelta täysin ohi – onko tässä sittenkin Linnan kaunein asu?

  4. 4

   Varoitus! Raa’assa piparitaikinassa voi piillä terveysriski

  5. 5

   Uskomaton yhteensattuma: Mies huomasi kihlattunsa lapsuuskuvassa hämmästyttävän yksityiskohdan – ”Tämä antoi minulle kylmiä väreitä”

  6. 6

   Helsinkiläisperheen kotiinpaluusta meinasi tulla fiasko – lentokapteeni teki upean palveluksen

  7. 7

   Muistatko Dr. Philin tyrmäävän Robin-vaimon? Tältä hän näyttää nykyään – ”Mitä ikinä hän onkaan kasvoilleen tehnyt...”

  8. 8

   Uhkarohkeita selfie-kuvia harrastanut mies putosi 62-kerroksisen pilvenpiirtäjän katolta ja kuoli

  9. 9

   Jasmin päällysti keittiönsä suositulla sisustusmuovilla – lopputulos oli katastrofi

  10. 10

   Adoptoitu Kati sai biologisten vanhempiensa salaisen viestin 20-vuotiaana – isä ja äiti olivat odottaneet häntä sillalla joka vuosi

  11. Näytä lisää
  Näitä luetaan!
  1. 1

   Netissä hieno kuva kauniista naisesta, asunnossa puistattava yllätys – poliisi kertoo erikoistapauksesta Helsingin prostituutiossa

  2. 2

   Oletko nähnyt tätä naista? Poliisi epäilee: Kontollaan jo kolme huumeruiskuryöstöä

  3. 3

   Anna: Räppäri Redrama, 40, seurustelee 18 vuotta nuoremman opiskelijan kanssa: ”Olen rakastunut”

  4. 4

   Muovisissa vesijohdoissa piilee riski – suositellaan juoksuttamaan vettä

  5. 5

   Kaksi venettä törmäsi Rautalammilla – veteen lentänyt mies takertui potkuriin ja hukkui

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Toni Wirtanen laukoi suorat sanat TVOF-pestistä – tajusi tuomarin tuolin käännyttyä harmillisen totuuden joistakin kilpailijoista

  2. 2

   Piirit ovat pienet! Tiesitkö, että nämä kaikki suomalaiset julkkikset ovat keskenään sukua?

  3. 3

   Aamukahvi väärään kurkkuun: Jounin kaupan Michele Kaulanen sai pankilta kauhean yllätyksen – ”3,6 miljoonaa euroa lainasaamisia erääntyy”

  4. 4

   Netissä hieno kuva kauniista naisesta, asunnossa puistattava yllätys – poliisi kertoo erikoistapauksesta Helsingin prostituutiossa

  5. 5

   Mitä sinä näet kuvassa? Psykologin tekemä optinen illuusio hämää melkein kaikkia – paljastaa ”heikkouden”

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Kaiken nähnyt poliisi hämmästyi asunnon ovella – tajusi uuden ilmiön tulleen Helsingin prostituutioon

  2. 2

   Mies otti kuvan lentokentällä – some raivostui takana jonottaneen naisen törkeästä käytöksestä: ”Onpa hänellä otsaa”

  3. 3

   Upea puku meni monelta täysin ohi – onko tässä sittenkin Linnan kaunein asu?

  4. 4

   Varoitus! Raa’assa piparitaikinassa voi piillä terveysriski

  5. 5

   Uskomaton yhteensattuma: Mies huomasi kihlattunsa lapsuuskuvassa hämmästyttävän yksityiskohdan – ”Tämä antoi minulle kylmiä väreitä”

  6. Näytä lisää