Selkärankareuma muutti 25-vuotiaan Pinjan elämän – ”Väsymys jatkuu päivästä päivään”

Reuma laittoi nuoren naisen arjessa monta asiaa uusiksi. – Elämä ei ole ihan sellaista kuin joskus ajattelin, Pinja Kauko sanoo.

Pinja Kauko alkoi 19-vuotiaana ihmetellä pitkään kestäneitä selkäsärkyjään. Reumatologille mentyään hän kuuli sairastavansa selkärankareumaa.

10.10.2015 8:09

Kuvittele päällesi raskas, metallinen haarniska, joka päällä et pysty taittamaan niveliäsi juuri lainkaan ja joka aiheuttaa pakottavaa kipua keskivartaloon. Ajattele, että pitäisit tuota metalliasua tauotta ylläsi useamman kuukauden samalla, kun jatkat töiden tekoa, kuntoilua ja muita arkisia askareita aivan kuten ennenkin.

Sosiaalista elämääkin olisi mukava viettää, mutta jos nautit vaikkapa pari viinilasillista, haarniska kiristyy tiukemmalle – tuntuu kuin selkärangan nikamat turpoaisivat.

Tulehduksellisen selkäkivun diagnosointi on kestänyt Suomessa keskimäärin kuusi vuotta. Tee oiretesti Reumaliiton sivuilla.

Pinja Kauko, 25, tietää, millaiselta elämä näkymättömän haarniskan sisällä tuntuu. Hän sairastui kuusi vuotta sitten selkärankareumaan, jonka vuoksi hän on pahimmillaan kipuillut niin pahasti, että hänestä tuntui kuin kulkisi koko ajan jäykässä metalliasussa.

Kauko oli 19-vuotias huomatessaan, että jotain oli vialla.

– Oli joulukuu. Halusin harrastaa talvilajeja, kuten hiihtoa ja ulkolenkkejä, mutta keho ei toiminutkaan normaalilla tavalla. Yritin harrastaa jotain pehmeämpää liikuntaa, mutta sekään ei helpottanut. Olin ihan jumissa.

Kauko alkoi heräillä aamuöisin, kun alaselkään sattui. Pikkuhiljaa jäykkyys nousi niskaan saakka ja jalkoja pisteli.

Kun vaivat eivät kuukausienkaan jälkeenkään hellittäneet, hän hakeutui reumatologin vastaanotolle. Verikokeiden ja magneettikuvien perusteella lääkäri totesi, että Kaukolla on selkärankareuma.

Ystävät ymmärtävät Kaukon sairauden ja auttavat häntä tarvittaessa. –Asun kimppakämpässä, jossa toiset hoitavat esimerkiksi imurointivuorot, sillä se ei tee hyvää selälleni, Kauko kertoo.

Työkyvyttömyys pelotti

Kuukausien kipuilun jälkeen diagnoosi oli Kaukolle helpotus. Vihdoin hän tiesi selkävaivojensa syyt, ja niitä voitiin alkaa hoitaa.

Mutta oli se nuorelle tytölle kauhistuskin.

– Tajusin, ettei reuma voisi kadota kokonaan jälkiä jättämättä. Vaikeaa on ollut sekin, että jos en pysy työkykyisenä, niin aika karu tulevaisuus on edessä, espanjan opettajaksi opiskeleva Kauko kertoo.

 Ja jos syön laktoosia, tuntuu ihan siltä kuin selkäranka turpoaisi.

Diagnoosin jälkeen Kauko aloitti perinteisen reumalääkityksen, jota on muun muassa salatsopyriini. Lääkkeistä ei juuri ollut apua, ja pari seuraavaa vuotta oli äärimmäisen raskaita. Kipuja lievittääkseen Kaukon oli pakko urheilla puolet viikosta, ja hänen oli laitettava ruokavalionsa remonttiin.

– Jossain vaiheessa jätin ruokavaliosta pois gluteenin, sokerin ja maidon. Jos söin niitä, olin todella huonossa kunnossa. Nykyäänkin, jos juon esimerkiksi kahtena peräkkäisenä päivänä lasillisen viiniä, selkäni tulee todella kipeäksi. Ja jos syön laktoosia, tuntuu ihan siltä kuin selkäranka turpoaisi, Kauko kertoo.

Reuma nakersi myös isoa lovea Kaukon opiskelijabudjettiin. Ilman vanhempiensa tukea hän ei olisi selviytynyt – eikä selviytyisi – lääkärikäyntien, lääkkeiden ja monipuolisen ravinnon aiheuttamista kuluista.

– Olen laskenut, että sairauteni on maksanut minulle jo tuhansia, ehkä jopa kymmeniä tuhansia euroja. Sekin maksaa, ettei pysty tekemään töitä. On tosi vaikeaa maksaa edes satasen yliopistomaksua, jos ei pysty kesällä olemaan kolmea kuukautta töissä, Kauko pahoittelee.

 Terveen ihmisen on ehkä vaikea kuvitella, millaista on, kun väsymys jatkuu vaan päivästä toiseen, eivätkä yöunet helpota sitä.

Sairauden ollessa pahimmillaan Kaukoa turhautti, kun kivut eivät kadonneet, vaikka hän söi lääkkeitä ja oli muuttanut elämäntapansa. Väsymys otti niskalenkin nuoresta tytöstä.

– Terveen ihmisen on ehkä vaikea kuvitella, millaista on, kun väsymys jatkuu vaan päivästä toiseen, eivätkä yöunet helpota sitä. Olen kuvannut tunnetta, että väsymys on kuin kivi, jota pitää kanniskella. Normaalisti kiven voi heivata pois nukkumisen aikana. Mutta kun se on tämän sairauden oire, sitä kiveä pitääkin raahata mukana päivästä toiseen. Mistään kivoistakaan jutuista ei pysty nauttimaan täysillä, kun pitää koko ajan taistella väsymystä vastaan, Kauko kuvailee.

Lääkkeet ovat pitäneet Kaukon selkärankareuman kurissa. Jos hän jättää muutaman annoksen ottamatta, kipu ja jäykkyys palaavat.

Uudet lääkkeet auttoivat

Kaukon sairasteluun tuli merkittävä käänne puolitoista vuotta sitten, kun hän alkoi saada valkuaisaineista koostuvaa biologista reumalääkitystä. Lääke pistetään itse kehoon, ja sen avulla reumapotilas voi saavuttaa jopa remission eli täyden oireettomuuden. Kauko huomasi, että uusien lääkkeiden ansiosta hänkin alkaa päästä kiinni normaaliin elämään.

– Lääkkeen aloitettuani tajusin yhtenä päivänä, että en ollut kertaakaan ajatellut olevani väsynyt. Se oli ihan mieletöntä! hän hihkuu.

Uusien lääkkeiden ja säännöllisen liikunnan avulla Kauko on pystynyt kiihdyttämään opiskelutahtiaan, ja syrjään sysätyt unelmatkin tuntuvat taas mahdollisilta.

– Haluaisin lähteä vaihtoon ja työharjoitteluun Latinalaiseen Amerikkaan, Kauko haaveilee.

 Kyllähän se oli surullista, että jouduin luopumaan joistakin asioista eikä elämä ole ihan sellaista kuin joskus ajattelin.

Kauko on kuuden vuoden aikana hyväksynyt sen, että selkärankareuma on osa hänen elämäänsä, mutta se ei enää lannista häntä.

– Kyllähän se oli surullista, että jouduin luopumaan joistakin asioista eikä elämä ole ihan sellaista kuin joskus ajattelin. Mutta moni asia on hyvin. En ole missään vaiheessa ajatellut, että miksi juuri minä, sillä kyllä kaikkien kohdalle jotain ikävää sattuu, Kauko sanoo.

Ristiselän kipu voi olla merkki selkärankareumasta

Selkärankareumaan sairastuva on yleensä nuori mies tai nainen, joka herää aamuöisin ristiselän kipuun. Sairaus alkaa yleensä alle 40-vuotiaana.

Selkärankareuman ja sen ensivaiheen oireita ovat selän alaosassa vähitellen alkava selkäkipu ja selän aamujäykkyys. Vaivat ovat pahimmat levossa.

Liikkuessa kivut helpottavat ja selkä notkistuu. Oireita voi olla muuallakin kuin selässä, esimerkiksi polvissa ja nilkoissa.

Selkärankareuma etenee yksilöllisesti. Kaikilla se ei edes pitkity, vaan oireet jäävät lyhytaikaisiksi. Noin joka kolmannella sairaus etenee hoitamattomana selkärankareumaksi.

Mitä varhaisemmassa vaiheessa sairaus tunnistetaan, sitä tehokkaammin sen oireita voidaan hoitaa ja eteneminen estää. Selkärankareuman diagnosoi reumatologian erikoislääkäri.

Selkärankareumaa hoidetaan kipulääkkeillä ja kortisoni­pistoksilla sekä varsinaisilla reumalääkkeillä, kuten sulfasalatsiinilla ja metotreksaatilla. Biologisiin lääkkeisiin siirrytään, kun edelliset lääkkeet eivät ole auttaneet ja tulehdus jatkuu voimakkaana.

11.–18.10. vietetään valtakunnallista Reumaviikkoa. Teemana on tulehduksellinen selkäkipu ja selkärankareuman aikainen tunnistaminen.

Lähde: Reumaliitto

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?