Tämä toimii elimistösi pesukoneena – tunnista vaaran merkit ajoissa

Erityisesti ylipainoisilla on riski sairastua.

Erityisesti ylipainoisilla on riski sairastua munuaisten vajaatoimintaan.

9.10.2015 11:38

Munuaiset ovat elimistössämme paljon vartijoina ja tekevät kehomme likaisen työn toimien samaan tapaan kuin pesukone. Ne putsaavat elimistöstämme ylimääräistä nestettä, suoloja ja muita tarpeettomia aineita, kuten lääkkeiden aineenvaihduntatuotteita. Kysyimme tärkeät kysymykset munuaistautien asiantuntijoilta.

Mikä on yleisin munuaissairaus?

Kun munuaiset sairastuvat, puhutaan niiden vajaatoiminnasta. Munuaisten toiminta voi heiketä monesta eri syystä. Tärkein aiheuttaja on diabetes. Myös hoitamaton verenpainetauti ja verisuonten kalkkeutuminen voivat johtaa vajaatoimintaan. Huomattava ylipaino ja ikääntyminen lisäävät munuaissairauksien riskiä.

Millaisia oireita munuaissairaudet aiheuttavat?

Ensimmäiset oireet ilmaantuvat usein vasta silloin, kun munuaisten toimintakyvystä on jäljellä vain viidennes. Oirekirjo merkittävässä vajaatoiminnassa on laaja. Oireisiin voi kuulua väsymystä tai heikkouden tunnetta, ihon haurastumista, kutinaa ja kuivumista, turvottelua esimerkiksi nilkoissa, hengenahdistusta, kramppeja ja levottomat jalat -oireilua, päänsärkyä, mustelmaherkkyyttä ja mielialaoireilua sekä unettomuutta.

Miten munuaisvikoja voi ehkäistä ennalta?

Suojele munuaisiasi pitämällä huolta verenpaineestasi, verensokeri¬tasoistasi ja kolesteroliarvoistasi. Lopeta tupakointi ja pidä paino kurissa. Älä käytä ylettömiä määriä tulehduskipulääkkeitä, ne kuormittavat munuaisia.

Asiantuntijana ET:n omalääkäri Risto Laitila. Lähteenä myös Munuais- ja Maksaliiton toiminnanjohtaja Sari Högström.

Lue koko artikkeli ET-lehdestä: Vedätkö munuaisesi ihan piippuun? 8 kysymystä lääkärille

Lisää aiheesta

Älä tee tätä munuaisellesi – 5 pahinta kuormittajaa

Munuaistauti yllätti Raimon: "Dialyysi on puolipäivätyötä"

Munuaisarvot pielessä – kuinka vakavaa tämä on?

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?