Suomalaistutkijat löysivät mullistavan keinon estää syövän leviäminen: ”Kukaan ei ole koskaan huomannut sitä”

Julkaistu:

Syöpä
Akatemiaprofessori Johanna Ivaskan johtama Turun yliopiston tutkijaryhmä keksi uuden keinon pysäyttää syövän leviäminen.
Solut pysyvät hengissä solun sisäisellä viestinnällä. Normaalisti terveiden solujen pitää olla paikallaan elimistössä, sitoutuneena kudokseen, jotta ne voivat toimia ja pysyä elossa, mutta syöpäsolut ovat muita sinnikkäämpiä.

Ne voivat selvitä myös ”paikkansa ulkopuolella” levitessään elimistössä, koska ne pystyvät selviämään ilman suoraan kudoksesta saatavia viestejä.

Uudet tutkimustulokset osoittavat ensimmäistä kertaa, että viestit, jotka ovat välttämättömiä syöpäsolujen selviytymiselle niiden ajelehtiessa elimistössä, ovat riippuvaisia solujen sisäisestä viestinnästä. Siinä piilee myös keino niiden tuhoamiseen.

– Jos viesti katkaistaan, ne kuolevat, summaa Ivaska.

Käytännössä tämä tarkoittaa, että lääkkeillä, joita kehitetään kiinteiden kasvaimien hoitamiseen, voitaisiin estää myös syövän leviäminen elimistössä. Se taas säästää parhaimmillaan henkiä.


Tutkimusryhmä keskittyi keuhko- ja rintasyöpään, mutta Ivaska uskoo, että tulos pätee kaikkiin muihin paitsi verisyöpiin. Soveltuvia lääkkeitä testataan parhaillaan, mutta yleisessä käytössä ne eivät vielä ole.

Uusi havainto mullistaa tutkimuksen

Pitkään on jo tiedetty, että solujen pinnalla on viestintää, mutta kukaan ei ole aiemmin hoksannut seurata niiden sisäistä elämää. Ivaskan tutkimusryhmän väitöstutkija Jonna Alanko osoitti mikroskooppikuvista, että syöpäsolun selviytymisen kannalta elintärkeät viestit välittyvät paljon pidempään ja monistuvat enemmän kuin aiemmin on ajateltu.

Uusi havainto mullistaa syöpätutkimuksen. Soluja on tutkittu pitkään ja aiheesta on tehty useita tutkimuksia.

– Kukaan ei ole koskaan aiemmin huomannut sitä. Tarvittiin nuori ja ennakkoluuloton tutkija, Ivaska kehuu.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt