Lupaavia tuloksia uudesta tutkimuksesta – Välimeren ruokavalio laski rintasyöpäriskiä - Terveys - Ilta-Sanomat

Lupaavia tuloksia uudesta tutkimuksesta – Välimeren ruokavalio laski rintasyöpäriskiä

Suomalainen syöpäasiantuntija pitää uusia tutkimustuloksia lupaavina.

Välimeren ruokavalio perustuu kasviöljyyn, kasviksiin, viljaan ja kohtuudella käytettyihin meijerituotteisiin ja kalaan.

4.10.2015 10:00

Välimeren ruokavalio, johon oli lisätty oliiviöljyä tai pähkinöitä, vähensi uuden tutkimuksen mukaan riskiä sairastua rintasyöpään jopa 68 prosenttia.

Tutkimus julkaistiin arvostetussa Yhdysvaltain lääketieteellisen yhdistyksen JAMA:n eli The Journal of the American Medical Associationin lehdessä 14. syyskuuta.

Välimeren ruokavaliota noudattavien ryhmä sai lisäksi viikossa yhden litran kylmäpuristettua oliiviöljyä tai yhteensä 30 gramman sekoituksen terveellisiä pähkinöitä ja manteleita. Vertailuryhmä söi normaalia vähärasvaista ruokaa.

Tutkijoiden mukaan tulokset kertovat, että on viisasta muuttaa ruokailutottumuksia rintasyöpäriskin alentamiseksi.

Lupaavia tuloksia

Suomalainen asiantuntija, Helsingin yliopistollisen keskussairaalan syöpäkeskuksen ylilääkäri Johanna Mattson pitää tuloksia lupaavina.

– Tutkimustulokset antavat alustavasti viitteitä siitä, että rintasyöpäriski vähenisi lisäämällä oliiviöljyä Välimeren ruokavalioon, joka sisältää jo valmiiksi hyvin kasviksia, hedelmiä ja kalaa, Mattson arvioi.

Mattsonin mukaan jo aiemman Aasiassa ja monissa länsimaissa tehdyistä tutkimuksista tehdyn meta-analyysin mukaan rintasyöpäriski väheni 14 prosenttia niillä naisilla, jotka olivat syöneet omega-3 rasvahappoja sisältäviä rasvaisia kaloja 1–2 kertaa viikossa.

– Tiedetään, että vaihdevuosi-ikäisen naisen rintasyöpäriskiä lisää ylipaino, jolloin kehon estrogeenipitoisuudetkin nousevat. Tämä voi joissakin tutkimuksissa olla sekoittavana tekijänä, sillä terveeseen ruokavalioon liittyy usein myös normaali paino.

Yli 4 000 osallistujaa

Mattsonin mukaan tutkimus on julkaistu todella arvostetussa julkaisussa.

 Välimeren ruokavalio näyttäisi suojaavan erilaisilta sairauksilta.

– Niin syövän kuin muidenkin sairauksien ehkäisyn kannalta on järkevää noudattaa terveellistä ruokavaliota. Välimeren ruokavalio näyttäisi suojaavan erilaisilta sairauksilta, hän sanoo.

Tutkimustulosten luotettavuutta vähentää kuitenkin hänen mukaansa se, että tutkimusta ei ollut suunniteltu ensisijaisesti selvittämään rintasyöpäriskiä ja uusia rintasyöpätapauksia ilmaantui tutkimuksen aikana vähän.

Tutkimuksen tekivät yhteistyössä Pamplonassa sijaitseva Navarran yliopisto ja Madridissa sijaitseva Cibebron, joka on maan johtava biolääketieteeseen ja ravintoon keskittyvä tutkimuslaitos.

Tutkimuksen tulokset kerättiin vuosina 2003–2009. Siihen osallistui yhteensä 4 282 naista, joiden ikä oli 60–80 vuotta. Kaikilla heillä oli lisäksi kohonnut riski sairastua sydän- ja verisuonitauteihin.

Välimeren ruokavalio

– Perustuu kasviöljyyn, kasviksiin, viljaan ja kohtuudella käytettyihin meijerituotteisiin ja kalaan.

– Ruokajuomana voidaan nauttia kohtuudella viiniä.

– Sepelvaltimotauti on Välimeren ruokavaliota noudattavilla harvinainen.

Lähde: Duodecimin terveyskirjasto

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?