Suomesta löydetty harvinaista lasten aivosairautta – ”Homekin tullut yhtenä mahdollisena tekijänä esille”

Julkaistu:

Ainakin kymmenellä suomalaislapsella on diagnosoitu tänä vuonna harvinainen PANS-aivosairaus.
PANS (pediatric acute-onset neuropsychiatric syndrome) on neuropsykiatrinen lastensairaus, joka on todella vaikea diagnosoida.

Tänä keväänä tehdyt diagnoosit ovat tiettävästi ensimmäisiä PANS-tapauksia, jotka Suomessa on tehty. Asiasta uutisoi ensimmäisenä Suomen Kuvalehti.

PANS-aivosairauden oireita ovat muun muassa voimakkaat psykiatriset oireet kuten pakkomielteet, ahdistuneisuus ja paniikkioireilu sekä fyysiset oireet kuten unihäiriöt, huippaus ja lihasvoimien heikentyminen. Myös erilaiset omituiset harhat, pakkoliikkeet ja käyttäytymishäiriöt ovat mahdollisia oireita.


Suomalaislasten diagnoosit on tehty Helsingin uniklinikalla, tutkimuskeskus Vitalmedissä. Tutkimuskeskuksen tutkimusjohtaja, neurologian erikoislääkäri Markku Partinen kertoo, että PANS muistuttaa paljon lasten pakko-oireista häiriötä OCD:tä.

– OCD on tunnettu jo pitkään, mutta PANS eroaa siitä siten, että PANS alkaa äkillisesti ja useimmiten jonkun infektion jälkeen. Sairauden nimessäkin on A kuten akuutti.

Partinen korostaa, että sairauden laukaisevana tekijänä on yleensä aina joku infektio kuten influenssa, herpesvirus, mononukleoosi tai borrelioosi.

”Ei yhteyttä Pandemrixiin”

Suomessa diagnoosin saaneiden lasten vanhemmat ovat epäilleet, että PANSilla voisi olla jokin yhteys sikainfluenssarokote Pandemrixiin. Aivan tuoreet viimeaikaiset selvitykset kuitenkin puhuvat Pandemrix-yhteyttä vastaan. Epäilyjen vuoksi yhteyden mahdollisuutta kuitenkin tutkitaan ja seurataan edelleen.

– Tottakai yhteys tulee mieleen, koska diagnoosin saaneet lapset ovat keskimäärin 8-12-vuotiaita. Mutta valtaosa sen ikäisistä lapsista on saanut kyseisen rokotteen. Näin ollen on huomattavasti todennäköisempää, että oireileva lapsi on saanut rokotteen kuin että hän ei olisi rokotetta saanut.

 

Emme ole saaneet mitään vahvistusta Pandemrixin ja sairauden yhteydestä.

– Yhdysvalloissa on tehty huomattavasti enemmän PANS-diagnooseja ja siellä Pandemrixiä ei ole annettu ollenkaan, tutkimusjohtaja jatkaa.

– Olemme istuneet ja kokoustaneet asiasta yhdessä muun muassa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen kanssa, emmekä ole saaneet mitään vahvistusta Pandemrixin ja sairauden yhteydestä.

Aiheuttajana myös home?

Partinen kertoo, että suurin osa diagnoosin saaneista kymmenestä lapsesta asuu Hämeenlinnan alueella.

– Valitettavasti epäily menee tällä hetkellä siihen, että kyseessä voisi olla joku paikallinen ympäristötekijä. Yhtenä mahdollisuutena on myös joku kosteuteen liittyvä tekijä kuten erilaiset homesienten mykotoksiinit.

Partinen kertoo saaneensa tiedon yhdestä tällä hetkellä epäilyksen alla olevasta PANS-tapauksesta, jossa lapsella oli ollut epäilyttäviä oireita.

– Oireet olivat lieventyneet, kun koko lapsen luokka oli muuttanut kosteusvaurioisesta koulusta parakkikouluun.

 

Homekin on tullut yhtenä mahdollisena tekijänä esille

Partinen on ollut sairauden tiimoilta paljon yhteydessä yhdysvaltalaistutkijoihin ja he ovat yhdessä selvittäneet sairauden syitä.

– Tämän hetkinen hypoteesi on, että sairauden aiheuttaa useiden tekijöiden summa. Alla on infektio, joka on muhinut elimistössä pitkään tai kiertänyt ehkä perheessä. Kyseessä olisi siis usean eri tekijän summa. Homekin on tullut yhtenä mahdollisena tekijänä esille, mutta vahvistusta sen merkityksestä ei ole saatu.

– Tältä tilanne näyttää tällä hetkellä. Syitä ja tekijöitä on tosissaan haettu ja haetaan edelleen.

Tutkimusjohtajan mukaan paras tapa tutkia sairauden syitä on selvittää myös sairastuneiden homealtistusta.

Valtaosa sairastuneista paranee

Partisen mukaan diagnoosin saaneilla lapsilla on aluksi epäilty kroonista väsymysoireyhtymää.

– Siinä on hyvin samanlainen oirekuva. Samanlaisia hermostotoiminnan häiriöitä.

Tutkimusjohtaja kertoo esimerkkioireena sen, että kun lapsi nousee vaikka nopeasti ylös, niin hänen pulssinsa nousee nopeasti ylös vaikka verenpaine ei laskisikaan.

Kyseessä ei kuitenkaan ole sama sairaus ja valtaosa PANSiin sairastuneista lapsista paranee.

– Kun sairaus tiedostetaan, niin sitä hoidetaan välttämällä erilaisia infektioita, ei mennä sairaana kouluun, levätään, hoidetaan jo saadut infektiot huolella ja mennään lääkäriin oireiden vuoksi.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt