Terveys

3 asiaa, jotka ulosteen sävy voi kertoa sinusta

Julkaistu:

Väri
Vaalea, kellertävä vai musta?
Tutkija Gillian Enders käsittelee Suoliston salaisuus -hittikirjassaan elimistön mysteereitä. Kirjassa käsitellään muun muassa sitä, mitä ulosteen väri kertoo elimistön voinnista.

Kakka koostuu vedestä, bakteereista ja sulamattomista kasvikuiduista. Mitä enemmän syö vihanneksia ja hedelmiä, sitä suurempi kasa tulee. Sen sävy ei kuitenkaan synny siitä, mitä syö vaan aivan muusta: verestä.

Elimistö luo ja hajottaa koko ajan verisoluja. Hajotettujen verisolujen väriaine muuttuu ensin vihreäksi ja sitten keltaiseksi. Osa keltaisesta poistuu virtsan mukana, mutta enin osa kulkee maksan kautta suoleen. Siellä ulosteen värittävät verisolut muuttuvat yleensä terveellä ihmisellä bakteereiden vaikutuksesta ruskeaksi.

Aivan kaikki ei ole kunnossa, jos ulosteesi sävy on...

1. Vaaleanruskeasta keltaiseen

Nämä värit voivat kertoa Gilbertin syndroomasta, jossa yksi verenmuodostuksen entsyymeistä toimii vain kolmasosalla tavallisesta tehosta. Se johtaa siihen, että ulosteeseen kulkeutuu vähemmän väriainetta.

Syndrooma on vaaraton, mutta voi siitä kärsivän elimistö ei yleensä siedä hyvin parasetamolia. Ongelma on noin kahdeksalla prosentilla ihmisistä.

Vaaleanruskean tai kellertävän värin voivat aiheuttaa myös suolen bakteeriston ongelmat. Esimerkiksi antibioottikuuri tai ripuli voi häiritä bakteereiden kykyä toimia ja siten vaikuttaa väriin.

2. Vaaleanruskeasta harmaaseen

Ulosteeseen ei tule lisää väriä, jos yhteys maksasta suoleen on katkeutunut tai tukkeutunut. Ota yhteys lääkäriin, jos ulosteessa on harmaa sävy.

3. Mustaa tai punaista

Hyytynyt veri on mustaa, tuore punaista. Jos nämä värit näkyvät ulosteessa, siinä on mukana kokonaisia verisoluja.

Peräpukamia? Se voi selittää kirkkaanpunaisen sävyn pyyhittäessä. Mene lääkäriin, jos sävy on siitä tummempi.