Lihassurkastuma uhkaa jokaista – jo pienestä elämäntapamuutoksesta iso apu - Terveys - Ilta-Sanomat

Lihassurkastuma uhkaa jokaista – jo pienestä elämäntapamuutoksesta iso apu

Vanhemmiten suuri osa liikunnasta olisi syytä olla lihaskuntoharjoittelua, tietää personal trainer.

Julkaistu: 19.9.2015 18:39

Mitä vanhemmaksi ihminen tulee, sitä tärkeämpää on huolehtia hyvästä lihaskunnosta. Sarkopenia eli ikääntymiseen liittyvä lihaskato kiihtyy, kun ihminen vanhenee.

50 vuodesta eteenpäin lihakset menettävät vääjäämättä massaansa joka vuosi, jos asialle ei tee mitään.

Syitä surkastumiseen ovat varsinkin eläkeikäisten vähäinen fyysinen aktiivisuus ja työikäisiä heikompi ravitsemus.

Mutta ei hätää. Suhteellisen pienellä vaivalla myös ikääntyvät pystyvät ylläpitämään ja jopa kasvattamaan lihasmassaa.

– Se on kuin talon rakentamista. Ensin pitää tehdä vankat perustukset, tuumaa Pentti Mikkonen.

Ja mies tietää mistä puhuu. 60 vuotta täyttänyt personal trainer liikuttaa ikäihmisiä työkseen oululaisella kuntosalilla. Mikkoselle on sydämen asia saada eläkeläiset pois sohvan nurkasta.

Hyvä kunto koostuu kahdesta tekijästä: aerobisesta- ja lihaskunnosta sekä näiden kahden välisestä tasapainosta.

 Sopiva liikunta parantaa, tai ainakin helpottaa sairauksia.

– Mitä vanhemmaksi tulet, sen suurempi osuus liikunnasta olisi syytä olla lihaskuntoharjoittelua. Onneksi myös ikääntyneet pystyvät harjoittelulla ylläpitämään ja jopa kasvattamaan lihamassaa, vakuuttaa Mikkonen.

Miksi lihasmassa on vanhemmiten niin tärkeää?

– Sopiva liikunta parantaa, tai ainakin helpottaa sairauksia, sanoo Mikkonen ja antaa kattavan luettelon lihaskunnon merkityksestä.

– Lihakset tukevat luustoa ja niveliä sekä pitävät yllä tasapainoa, ja sitä kautta kaatumisia ja pahoja luiden murtumia tulee vähemmän. Ryhti pysyy parempana, eikä lonkkia kolota. Lisäksi energiankulutus lisääntyy, sillä lihas kuluttaa enemmän kuin läski. Liikkuvalle ei ylipainoa kerry muutenkaan niin helposti.

– Eikä pilleri aina ole verenpaineeseen tai diabetekseen se paras lääke. Oikeanlainen liikunta helpottaa näitäkin, jatkaa tähän Mikkosen asiakkaaksi saapunut eläkeikää lähestyvä Jorma Strand, joka on päättänyt aloittaa kuntosaliharjoittelun.

Personal trainer Pentti Mikkonen opastaa Jorma Strandia oikeaoppiseen harjoitteluun vatsalihaspenkissä.

Jos on jo kuusikymppinen, eikä ole ikinä käynyt kuntosalilla, herää kysymys, onko peli menetetty.

– Ei, tietää Mikkonen, mutta palaa talonrakennusvertaukseensa.

– Jokainen asiakas on erilainen. Yksi kunto-ohjelma sopii toiselle, mutta ei passaa toiselle. Treeniohjelmassa on huomioitava asiakkaan tarpeet, rajoitukset ja vaivat. Yleisohjeena voi pitää, että treenaaminen on aina aloitettava rauhallisesti. Paljon täällä näkee aloittelijoita, joita saa toppuutella, etteivät rikkoisi itseään. Ja siitä on kyse perustusten luomisessa. Tehdään vankka pohja ennen rankempaa harjoittelua.

Ensimmäiset viikot on syytä harjoitella kevyillä vastuksilla ja pitkillä sarjoilla. Usein oman kehon paino on alkuun riittävä monissa liikkeissä.

– Parin tai kolmen kuukauden jälkeen voi siirtyä talon rakentamiseen perustusten päälle, Mikkonen jatkaa vertauskuvaansa.

Katolla Mikkonen tarkoittaa niin sanottua hypertrofista harjoittelua eli lihasvoiman kasvatusta. Se tehdään lyhemmillä sarjoilla ja raskaammilla painoilla.

Samaa ohjelmaa ei kannata tehdä kuukausikaupalla. Lihakset kaipaavat kehittyäkseen vaihtelua. On myös hyvä muistaa, että vääränlaisella treenillä ei saa kuin itsensä rikki.

– Eikä venyttelyä pidä missään nimessä unohtaa.

Lisää aiheesta

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?