Mies testasi, miten käy, kun syö 40 teelusikallisen edestä sokeria joka päivä

Monet välttelevät puhdasta sokeria kuin ruttoa. Australialainen elokuvantekijä Damon Gameau halusi testata, miten käy, jos syö joka päivä 40 teelusikallisen edestä makeaa.

WHO:n suosittelee nauttimaan päivittäin korkeintaan kuusi teelusikallista sokeria.

1.9.2015 12:58

Asiasta kertoi Well+Good-julkaisu. Gameau oli elänyt vuosia ruokavaliolla, jossa ei lisättyä sokeria näkynyt. Hän panosti makeaan uuden elokuvansa That Sugar Filmin vuoksi.

Gameau söi sokeria kahden kuukauden ajan noin 160 grammaa eli 40 teelusikallista. WHO:n terveyssuositus sokerille on kuusi teelusikallista päivässä.

Sokerit Gameau sai usein terveellisinä pidetyistä vähärasvaisista jogurteista, kuivatuista hedelmistä ja muroista. Hän ei syönyt kertaakaan jäätelöä, karkkia tai muita ilmiselviä sokerikuorrutettuja herkkuja.

Valinta johtui siitä, että hänen mielestään todellinen ongelma piilee lihottavissa piilosokereissa - ei suklaassa.

Ennen koetta Gameau söi noin 2300 kaloria päivässä, painoi noin 75 kiloa ja hänen vyötärönympäryksensä oli 63,5 senttiä. Gameau oli terve kuin pukki, maksa puhdas eikä hänen kehossa ollut merkkiäkään diabeteksen alkusoinnuista.

Kuudenkymmenen päivän sokerikuurin aikana mies lihoi 8,6 kiloa ja sai 10 senttiä lisää vyötärölleen. Gameaun olo oli kertomansa mukaan kurja, hän kärsi mielialanvaihteluista, hänen maksansa oli rasvoittumisen riskirajoilla ja insuliiniresistanssi nousi.

Päivittäinen kalorien saanti ei kuitenkaan muuttunut, vaan hän söi joinakin päivinä vähemmän kaloreita kuin aiemmin. Sokerisen ruokavalion lopetus sen sijaan oli tuskallista. Gameau kärsi pitkään vieroitusoireista, joita hän vertaa tupakoinnin lopettamisen tuskaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?