Jättitutkimus: Suurin osa lasten välipaloista epäterveellisiä – liikaa sokeria, rasvaa ja suolaa

Julkaistu:

Ruoka
Laajan saksalaistutkimuksen mukaan lapsille yhdeksän kymmenestä lapsille markkinoitavasta elintarvikkeesta oli epäterveellisiä.
Saksalainen Foodwatch tutki uudessa raportissaan 281 lapsille markkinoitavaa elintarviketta Saksassa.

Foodwatch tutki elintarvikkeita yhdessä saksalaisten diabetesjärjestöjen kanssa, koska maailman terveysjärjestö WHO julkaisi helmikuussa Euroopan alueella uudet ravintoprofiilit.

Ne perustuvat ravitsemussuosituksiin ja niiden avulla voi arvioida, sopiiko tuote lapsille markkinoitavaksi.


Tutkimuksessa selvitettiin useiden lasten suosimien välipalojen, kuten murojen, keksien, mehujen, jugurttien ja virvoitusjuomien ravintoarvoja.


WHO on määrittänyt rajat tyydyttyneille rasvoille, rasvojen kokonaismäärälle, sokerille, kokonaisenergialle, lisäaineille, suolalle ja kokonaisenergialle.

Tutkimus pohjaa suomalaissuosituksiin

Foodwatch saksalainen järjestö ja tutkimuslaitos, joka tutkii elintarvikealan käytäntöjä, kuten ruoan terveellisyyttä ja epäpuhtauksia.

Järjestön tutkimuksen kohteina oli tunnettuja tuotteita, joista monet ovat tuttuja myös suomalaiskuluttajille.

Foodwatchin tutkimuksen tulos oli tyly, sillä noin 90 prosenttia tuotteista ei täyttänyt määräyksiä. Tämä tarkoittaa sitä, että tuotteet eivät täyttäneet määräyksiä joko yhdessä tai useammassa luokassa.

 

Lasten makumieltymysten kehittymisen kannalta on tärkeää, ettei ravinto koostu liiaksi rasvaisista ja sokerisista ruoista.

Useimmiten lapsille markkinoitavissa tuotteissa oli joko liikaa sokeria tai rasvaa. Monissa tuotteissa oli lisäksi liikaa suolaa. Tuotteista vain kymmenen prosenttia eli yhteensä 29 täytti WHO:n määräykset.


Foodwatchin tutkimus on kiinnostava suomalaisesta näkökulmasta, sillä WHO:n malli perustuu Norjan, Tanskan ja Suomen mallien pohjalta kehitettyyn omaan malliin. Valtion ravitsemusneuvottelukunta julkaisi suomalaiset ravitsemussuositukset vuonna 2014.

Suositeltava ruokavalio sisältää vain vähän sokeria, rasvaa ja suolaa.


SUOMALAISASIANTUNTIJAA saksalaisten tutkimustulos ei yllätä.

– Samanlaisia havaintoja on Suomesta. Lasten ruokavaliossa ylimääräistä energiaa voi tietysti tulla monesta lähteestä, pääsihteeri Arja Lyytikäinen elintarviketurvallisuusvirasto Evirasta kertoo.

 

Suositeltava ruokavalio sisältää vain vähän sokeria, rasvaa ja suolaa.

– Oleellista olisi, että lapset saavat ruokasuositusten mukaista ruokaa. Houkutteleva ei välttämättä ole terveellinen. On vielä huomattava, että lasten makumieltymysten kehittymisen kannalta on tärkeää, ettei ravinto koostu liiaksi rasvaisista ja sokerisista ruoista, hän sanoo.

THL:n erikoistutkija Heli Kuusipalo kertoo, että lapset saavat helposti liikaa sokeria mehuista ja limsoista.


– Monien tutkimusten yleisviesti on myös se, että alle kouluikäiset lapset saavat päivässä jopa niin paljon suolaa elintarvikkeista kuin olisi suositusten mukaan sopivaa vain aikuisille, hän kertoo.


FOODWATCHIN mukaan Saksassa 15 prosenttia lapsista on nykyään ylipainoisia. Suomessa ylipainoisia on THL:n tutkimuksen mukaan 20 prosenttia kouluikäisistä eli joka viides.

 

Alle kouluikäiset lapset saavat päivässä jopa niin paljon suolaa elintarvikkeista kuin olisi suositusten mukaan sopivaa vain aikuisille

Diabetesjärjestöt olivat mukana tutkimuksessa, koska tyypin 1 diabetekseen sairastutaan yleensä lapsena tai murrosiässä. Tyypin 2 diabetekseen sairastutaan normaalisti keski-iän kynnyksellä tai keski-ikäisenä. Tilanne on nyt muuttumassa, sillä tyypin 2 diabeteksen pelätään yleistyvän lapsilla. Suurimpana uhkana pidetään nimenomaan lasten lihomista.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL:n mukaan tyypin 1 diabetes on Suomessa yleisempi kuin missään muussa maassa, ilmeisesti suomalaisesta geeniperin takia. Sitä sairastaa noin 50 000 suomalaista.

Myös tyypin 2 diabetesta sairastavien määrä on kasvanut vuosi vuodelta. Tärkeä syy tähän on väestön lihominen ja liikunnan väheneminen.

– Ovatko lapsille suunnatut tuotteet ravitsemuksellisesti jopa heikkolaatuisempia kuin aikuisille suunnatut? Foodwatchin raportti kyselee.

Ota kantaa

Syövätkö lapset liikaa sokeria, rasvaa ja suolaa?

Kyllä 85% Ei 15%
Ääniä yhteensä 20555

Enimmäissuositukset: Näin valitset terveellisen välipalan


MEHUT: WHO ei suosittele mehuja ollenkaan lapsille, sillä ne ovat merkittävä sokerinlähde.


JOGURTIT ja vastaavat maitotuotteet: Rasvaa 2,5 grammaa, tyydyttynyttä rasvaa 2 grammaa, sokeria 10 grammaa ja suolaa 0,2 grammaa (luvut enintään per 100 grammaa).


MUROT: Rasvaa 10 grammaa, sokeria 15 grammaa ja suolaa 1,6 grammaa.


MAITOJUOMAT: 2,5 grammaa rasvaa.


KEKSIT: Keksejä ei saa markkinoida lapsille.


LEIPÄ: Rasvaa 10 grammaa, sokeria 10 grammaa ja suolaa 1,2 grammaa.


VALMISRUOAT: Esimerkiksi pakastepitsoissa rasvaa 10 grammaa, tyydyttynyttä rasvaa 4 grammaa, sokeria 10 grammaa, suolaa 1 gramma ja energiaa enintään 225 kilokaloria.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt