Lukijat kertovat työhelveteistään: ”Yötä päivää sama tuska vähillä unilla lääkkeistä huolimatta” - Terveys - Ilta-Sanomat

Lukijat kertovat työhelveteistään: ”Yötä päivää sama tuska vähillä unilla lääkkeistä huolimatta”

Epäinhimilliset työolot voivat pahimmillaan suistaa koko elämän radaltaan.

Liian rankat vaatimukset voivat saada voimaan pahoin. Kuvituskuva.­

25.8.2015 16:30

Kerroimme hiljattain Eveliina Mustosesta, joka paloi loppuu töissään. Hänelle kävi kuitenkin lopulta hyvin. Kokemuksesta tuli Mustosen elämän käännekohta.

Työuupumus hajotti ammatillisen itsetunnon, mutta nyt se on uudelleen rakennettuna entistä vahvempi.

– Olen kiitollinen työuupumuskokemuksestani, sillä se pakotti pysähtymään ja miettimään, mitä elämältä oikeasti haluan. Tulevaisuus näyttäytyy minulle nyt merkityksellisenä ja teen arvojeni mukaisia elämänvalintoja, sanoo Mustonen.

Mustosen kokemus innosti lukijoita keskustelemaan. Monilla oli pahoja kokemuksia töistä, joiden vaatimukset olivat henkisesti ja fyysisesti epäinhimillisiä.

Painajaiset tulivat uniin

”Olin 4 vuotta perheyrityksessä töissä. Työnantaja ja koko perhe oli laiskoja. Tein töitä joka aamu yksin perheen vielä ollessa unilla.

Työni oli fyysisesti ja henkisesti rankkaa. Minulle lyötiin jatkuvasti viikonlopputöitä. Minua käytettiin huoletta hyväksi. Ylitöitä ropisi jokapäivälle. Tein myös töitä, jotka eivät minulle kuuluneet. Tiesin töistä enemmän kuin pomoni! Silti minua nälvittiin. Töihin piti tulla vaikka oli kuumeessa. Kerran mursin sormeni töissä ja jäin saikulle. Sain tästä valitukset.

Otin työni liian tosissani. Painajaiset tulivat uniini. Työt oli jatkuvasti mielessä. En saanut levättyä, en edes lomalla. Laihduin 10kg, vaikka olin jo valmiiksi hoikka.

Paloin lopulta loppuun. Sain vielä haukut ja uhkaukset perääni.”

n26

Vahtiminen ja huutaminen on jokapäiväistä

”Olen samanikäinen kuin jutun nainenkin ja tunnistan hieman samoja merkkejä itsessäni. Tuntuu harva se päivä töihin mennessä, että haluaisin mieluummin juosta pakoon ja piiloutua jonnekin kuin mennä töihin.

Työpaikallani painostus on kovaa ja esimiesten selän takana pyöriminen ja vahtiminen jokapäiväistä. Jos haluaa huilata vähän aikaa rankan ruuhkan jälkeen, seistä paikallaan ja kerätä ajatuksia, sitä ei sallita. Pitäisi koko ajan olla tekemässä jotain tai muuten saa huudot. Työkaverin kanssa ei saisi jutella, siitäkin saa huudot laiskuudesta ja ettei halua tehdä töitä.

Koko ajan palkataan lisää henkilökuntaa, mutta vanhojen työntekijöiden tunteja ei lisätä. Osaa meistä kohdellaan kuin pohjasakkaa. Sen lisäksi saamme päivittäin valituksia ja huutoa asiakkailta, koska yrityksessä samat hommat eivät toimi päivästä toiseen, mutta kukaan johdossa ei välitä. Tämän takia olen välillä pakokauhun vallassa töihin mennessä. Haluan vaihtaa duunia, mutta taloustilanne on mikä on.”

raskasta

Unelmien työ poltti loppuun

”Minä olin unelmieni alalla, mutta paloin loppuun. En siksi etten kestänyt työtä tai siksi, että olisin ollut huono siinä, vaan täysin ja ainoastaan johtoportaan ansiosta.

Haukkumista, selkäänpuukottamista, kieroilua ja nillittämistä jaksaa ainoastaan tiettyyn rajaan saakka. Syy ei aina ole työntekijässä tai väärin valitussa alassa.”

Pirita

Järjettömiä vaatimuksia

”On muuten äärimmäisen kivulias ja tuskallinen tauti toi loppuunpalaminen, kun aivot menee täysin seis ja pitää suoriutua jokapäiväisistä toimista. Pelkkä sähköpostin olemassaolon ajattelu nostaa sykkeen kattoon ja hiki lentää, kun miettii mitä seuraavaksi.

Sitten se aikapaine suhteessa järjettömiin vaatimuksiin. Se on sadistista. Kiva sitten elää zombina eikä asiasta kannata monelle puhella. Ymmärrystä ei ole välttämättä niillä, jotka eivät ole sitä kokeneet. Yötä päivää sama tuska vähillä unilla lääkkeistä huolimatta. Siihen ei huvikseen tai muodin vuoksi sairastuta, on sen verran kova juttu. Varsinkin yksin eläville ja jos on lapsia ja velkaa. Ei kyllä omin voimin selviä ilman hoitoja ja talous menee tiukalle. Siitä se tuska vaan kasvaa.”

Koettu

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?