Terveys

Oletko noidankehässä? "Epämiellyttävää tunnetta välttääksemme syömmekin liikaa"

Julkaistu:

Arjen nautinnoista koettu syyllisyys saattaa vähentää jopa tyytyväisyyttä elämään, kertoo makeisvalmistajan vastikään teettämä kysely.
Suuri osa suomalaisista tuntee syyllisyyttä syötyään tai juotuaan arkipäivänä jotakin sellaista, josta pitää paljon. Erityisesti tämä koskee naisia, joista jopa 46 prosenttia ruoskii itseään henkisesti herkuttelun vuoksi. Miehillä vastaava luku on puolestaan 28 prosenttia.

Tiedot käyvät ilmi makeisvalmistaja Pandan Taloustutkimuksella teettämästä kyselystä, johon osallistui 1007 iältään 15–79-vuotiasta suomalaista.

Kyselyn mukaan syyllisyydentunteita aiheuttavat etenkin makeat herkut. Suomalaisnaisista 38 prosenttia tunnusti syyllistävänsä itseään syötyään suklaata arkena. Nuorilla, 15–34-vuotiailla naisilla lukema oli vielä suurempi, 55 prosenttia.

Miehet päästävät itsensä helpommalla, sillä heistä vain 14 prosenttia ilmoitti tuntevansa samoin. Nuorista miehistä peräti 73 prosenttia ilmoitti, ettei koe koskaan syyllisyyttä nautinnollisista syömisistä tai juomisista.

Vaikuttaa siltä, että suomalaiset sallivat itselleen enemmän nautintoja viikonloppuisin ja lomilla, jolloin 58 prosenttia suomalaisista kertoi syövänsä suklaatakin hyvällä omallatunnolla.

Arkena koettu syyllisyys suklaan syömisestä vähentää suklaasta saatua nautintoa. Selkeä enemmistö, 74 prosenttia syyllisyyttä potevista suomalaisista uskoo, että suklaan syöminen arkena olisi nautinnollisempaa, jos siitä ei tuntisi syyllisyyttä.

”Mieli ohjaa välttelemään syyllisyyden tunnetta”

Kyselyn tuloksia tulkinnut psykologi Annamari Heikkilä kertoo Pandan tiedotteessa, että ihmisillä on tapana syyllistää itseään silloin, kun he tekevät jotakin, joka on vastoin heidän arvojaan, normejaan ja uskomuksiaan.

– Kun ajattelemme, että suklaan syöminen arkena ei ole sallittua, ja kuitenkin sitä syömme, seuraa syömisestä syyllisyyden tunne, eikä suinkaan arjen nautinto. Mieli ohjaa meitä välttelemään tätä epämiellyttävää syyllisyyden tunnetta. Päästäksemme siitä eroon saatammekin jatkaa suklaan syömistä, koska suklaan syöminen tuottaa välittömästi miellyttävän olotilan, Heikkilä toteaa.

– Mutta helposti käy niin, että epämiellyttävää tunnetta välttääksemme syömmekin liikaa tai ainakin enemmän kuin olimme ajatelleet. Seuraa noidankehä, joka on omiaan vankentamaan ajatustamme siitä, että arkena ei ole lupa nauttia, Heikkilä jatkaa.

Huono omatunto arjen syömisistä vaikuttaa myös elämänlaatuun. Syyllisyyttä tuntevista naisista lähes puolet, 48 prosenttia ilmoitti, että olisi tyytyväisempi elämään, jos ei tuntisi arjen nautinnoista huonoa omaatuntoa.
Näitä luetaan!
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Junamatkustaja ikuisti Pendolinon ikkunasta kanssamatkustajien järjettömän tempun Tampereella – VR: konduktööri oli vielä erikseen kieltänyt

 2. 2

  Morsiamen äidin pöyristyttävä käytös järkytti hääväkeä: ”En ole eläessäni hävennyt niin paljon”

 3. 3

  Kimmo Elomaata tutkinut poliisi hämmästyi: television kokoiseen ”Kimmo-sikaan” ja kahteen lippaaseen oli säästetty yli 10 000 euroa kolikoita

 4. 4

  Erityisesti yksi Harryn ja Meghanin intiimeistä hääkuvista ihastuttaa somessa – huomaatko kuvan suloisen ”piiloviestin?”

 5. 5

  Meghan purskahti hillittömään hihitykseen – pokka petti kesken prinssi Harryn puheen

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Onko muna päivässä liikaa vai hyväksi? Tutkimus löysi selvän yhteyden maailman yleisimpiin sairauksiin

 2. 2

  Yksinkertainen laskelma osoittaa, milloin omistusasunto ei kannata

 3. 3

  Seura: Vainaja ”heräsi henkiin” kahdesti

 4. 4

  Morsiamen äidin pöyristyttävä käytös järkytti hääväkeä: ”En ole eläessäni hävennyt niin paljon”

 5. 5

  Ruotsissa neuvotaan tyttöjä, joita uhkaa pakkoavioliitto tai silpominen: piilota lusikka alusvaatteisiin lentokentällä

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Nanna, 22, otti aurinkoa bikineissä pihalla, kun kuuli naapurin törkeän kommentin: ”Uppos aika syvälle”

 2. 2

  Susanna Kosken ja pitkäaikaistyöttömän kohtaaminen Ylellä pöyristytti katsojia: ”Kylmäävää ja erittäin vastenmielistä”

 3. 3

  Intiimit keskustelut häähumusta julki: kuningatar ojensi tomerasti prinssi Philipiä – Meghanin ”lipsautus” pöyristyttää somessa

 4. 4

  Nuoripari luuli ostavansa 93 000 euron asunnon – ei ymmärtänyt yhtä kohtaa kauppakirjassa

 5. 5

  Sebastian Aho takoi hattutempun, USA jäi jalkoihin! IS seurasi

 6. Näytä lisää