Tutkijat kumosivat myytin – laihduttavan ja rasvaa polttavan superhormonin olemassaolo todistettiin

Liikkumattomassakin ihmiskehossa on hyvän olon liikuntahormoni irisiinia, amerikkalaistutkijat selvittivät.

Uusi tutkimus osoittaa, kuinka liikunta on hyödyllistä kehon kemialle.

20.8.2015 7:17

Tutkijat ovat saaneet varmistuksen sille, että ihmiskehossa on hyvän olon hormoni irisiinia. Tieteessä on pitkään kiistelty siitä, onko irisiinia todella olemassa vai onko kyseessä vain pelkkä myytti.

Tiedelehti IFLSCIENCE! kertoo yhdysvaltalaistutkimuksesta, jossa tutkittiin ihmisten verinäytteitä liikunnan jälkeen. Tutkijat saivat selville, että liikuntaa harrastaneiden ihmisten keho oli vapauttanut irisiinia.

Varsinainen tutkimus on julkaistu tänään Cell Metabolism -lehdessä.

– Vähän liikkuvissa yksilöissä on (irisiini)pitoisuuksia ja ne lisääntyvät merkittävästi yksilöissä, jotka harrastavat aerobista intervallitreenia, tutkijat sanoivat tutkimusartikkelissa.

Jo vuonna 2012 tutkijat saivat selville hiirillä tehdyillä testeillä, että kun irisiinipitoisuudet kasvoivat, hiirien verenkierto ja aineenvaihdunta paranivat. On vielä epäselvää, millainen liikunta ihmisillä nostattaa irisiinipitoisuuksia, mutta joidenkin tutkimusten mukaan rankka liikunta on erityisen tehokasta.

Irisiinin on todettu luovan rasvaa polttavia ruskeita rasvasoluja ja estävän tai nujertavan insuliinin heikentynyttä vaikutusta, joka johtaa tyypin 2 diabetekseen.

Aiemmissa tutkimuksissa irisiinin olemassaolo todettiin tunnistamalla hormonin antigeeni, joka saattoi tuottaa epäjohdonmukaisia tuloksia. Uusimmassa tutkimuksessa käytettiin viimeisintä huipputeknologiaa, jonka ansiosta tutkimustulokset olivat aiempaa luotettavampia.

Liikunnan hyötyjä myös niille, jotka eivät voi liikkua

Garvanin lääketieteellisen instituutin johtaja, professori Mark Febbraion mukaan tulevaisuudessa hormonin avulla voidaan kehittää lääkkeitä aineenvaihdunnallisiin sairauksiin ja liikalihavuuteen. Lääkkeiden avulla voitaisiin tuottaa liikunnan painonhallintaa tukevia vaikutuksia myös niillä ihmisillä, jotka eivät voi harrastaa liikuntaa.

– Kyseessä on itse asiassa vain uusi esimerkki siitä, kuinka liikunnasta voi olla monenlaista hyötyä yleiseen terveyteen ja hyvinvointiin, Febbraio sanoi.

Samankaltaisia laihdutuslääkkeitä on tullut ja mennyt aiemminkin. Irisiini ei ole kuitenkaan epäluonnollinen lääkeaine, vaan luonnollinen osa kehon kemiaa.

– Tästä syystä aineella on todennäköisesti vähemmän haitallisia sivuvaikutuksia, Harvardin lääketieteellisen koulun professori Anthony Komaroff sanoi vuonna 2012 yliopiston tiedotteessa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?