Tuore tutkimus: Vältä näitä elintarvikkeita

Julkaistu:

Sydäntaudit: Transrasvat ovat tuoreen tutkimuksen mukaan selvä sydänriski. Kovien rasvojen merkitys on epäselvempi.

TUOREESSA kanadalaistutkimuksessa selvisi, että yhteys transrasvahappojen ja sydänsairauksien ja kuolleisuuden välillä on hyvin selvä. Paljon kovetettuja transrasvoja ruoastaan saavat sairastuivat ja kuolivat sydänsairauksiin 20–30 prosenttia todennäköisemmin kuin muut.

British Medical Journalissa julkaistusta tutkimuksesta kertoi uutispalvelu Duodecim.

Transrasvoja on etenkin pikaruoassa kuten ranskalaisissa perunoissa sekä leivonnaisissa ja uppopaistetussa ruoassa.


Brittilehti The Telegraph uutisoi tutkimuksesta kertoessaan, että juurikin kovetetuista rasvoista valmistettu margariini voi tappaa, mutta voi ja tyydyttyneet, kovat rasvat eivät välttämättä olekaan tutkimustulosten valossa niin suuri riski sydän- ja verisuonitaudeille kuin aiemmin on luultu.


SEKÄ Itä-Suomen yliopiston kansanterveystieteen ja kliinisen ravitsemustieteen yksikön professori Matti Uusitupa että elintarvikekemisti ja ravinnon turvallisuuden professori Marina Heinonen Helsingin yliopiston elintarvike- ja ympäristötieteiden laitokselta kertovat, että transrasvoja esiintyy suomalaisissa elintarvikkeissa äärimmäisen vähän.

Suomalaisissa elintarvikkeissa pieniä määriä on esimerkiksi mikropopcorneissa, täytekekseissä sekä joissain valmistaikinoissa ja -karjalanpiirakoissa.

– Kotimaisissa elintarvikkeissa niitä on vähän, mutta ulkomailta tuodaan esimerkiksi keksejä ja leivonnaisia, joissa transrasvoja on, Uusitupa näkee.


Uusituvan mukaan transrasvat eivät olekaan Suomessa niin suuri terveysongelma kuin monessa muussa maassa.

– Niiden osuus päivittäisestä energiansaannista on 0,5–1 prosenttia. Tämä vastaa noin yhtä grammaa.

– Suomea ei voi tässä kohtaa verrata esimerkiksi Britanniaan. Emme ole uppopaistoruuan maa, sanoo myös Heinonen.


EVIRAN mukaan transrasvahappojen saanti on Suomessa kaikkein alhaisinta myös pohjoismaisessa vertailussa.


Kun brittilehti kertoo, että juuri margariinin valmistuksessa kovetetut rasvat ovat yksi keskeinen transrasvahappojen lähde, on tilanne Suomessa hyvin erilainen. Margariinin valmistusprosessia muokattiin kasviöljyjen kovettamisen osalta jo 1990-luvulla, kun transrasvojen vaarat nousivat puheenaiheeksi.

Suomessa asiantuntijat eivät olekaan toistaiseksi pitäneet transrasvahappoja sellaisena terveysvaarana, että olisi ollut tarpeen säätää niiden määrä ilmoitettavaksi elintarvikkeiden pakkauksissa.

Myöskään määritelmää sille, paljonko transrasvoja saisi enimmillään olla päivittäisessä ruokavaliossa, ei ole Suomessa määritelty, koska saanti on vähäistä.

– Ohjenuora on, että saanti täytyy pitää mahdollisimman vähäisenä, Heinonen sanoo.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt