Nainen, älä katso näitä alapään oireita läpi sormien - Terveys - Ilta-Sanomat

Nainen, älä katso näitä alapään oireita läpi sormien

Julkaistu: 30.7.2015 15:45

Naisen sukupuolielinten moni ominaisuus on täysin luonnollinen asia, mutta tiettyjä oireita kannattaa tarkkailla.

Naistenvaivat eivät aina ole yksiselitteisiä ja saattavat oireilla eri naisilla eri tavoin. Healthista kertoo, mitä muutoksia ei voi jättää huomiotta ja minkä oireiden taustat kannattaa aina selvittää.

Valkovuoto

Emättimestä erittyy lähes koko elämän ajan jonkinlaista valkovuotoa. Välillä sitä tulee enemmän ja välillä vähemmän, toisinaan vuoto on lähes kirkasta, toisinaan taas kellertävämpää.

Pienet vaihtelut johtuvat yleensä yksinkertaisesti kuukautiskierron vaiheesta. Kierron alussa vuoto on usein paksumpaa ja ovulaation jälkeen se muuttuu nestemäisemmäksi.

Isoja muutoksia kannattaa aina pitää silmällä. Epätavallista vuoto on esimerkiksi silloin, kun se on kalkkimaisen valkoista. Se kertoo usein hiivatulehduksesta. Hyvin keltainen tai vihertävä vuoto voi olla merkki sukupuolitaudista.

Verenvuoto

Tiputteluvuoto on tavallista, jos ehkäisymenetelmänä käyttää esimerkiksi minipillereitä tai ehkäisykapselia tai on syönyt ehkäisypillereitä vahingossa epäsäännöllisin väliajoin. Tällainen tiputtelu tasoittuu yleensä ajan kanssa, mutta sen pitkittyessä kannattaa hakeutua lääkäriin.

Verenvuoto yhdynnän jälkeen pitää käydä tarkistuttamassa, sillä se voi olla merkki polyypista tai kohdunkaulan muutoksista. Polyyppi on hyvänlaatuinen kasvain, mutta se kannattaa poistaa.

Kutina

Hiivatulehdus on yleisin kutinan aiheuttaja. Hiivatulehduksen voi hoitaa ilman reseptiä apteekista saatavilla voiteilla, kapseleilla tai lääkkeillä, mutta ensimmäisellä kerralla oireet pitää käydä tarkistuttamassa gynekologilla.

Myös iho-ongelmat ulkoisten sukupuolielinten alueella aiheuttavat kutinaa ja ne pitää hoitaa lääkärissä.

Kutinaa aiheuttavia vaivoja voi ehkäistä välttämällä kaikenlaisten aluetta koskettavien hajusteiden käyttämistä, lopettamalla veden suihkuttamisen emättimeen, pyyhkimällä vessakäynnillä aina edestä taakse, välttämällä hiertäviä vaatteita ja kokeilemalla omille limakalvoille sopivaa kondomivaihtoehtoa.

Kuivuus

Liiallinen peseminen, jotkin lääkkeet, ikääntyminen sekä synnyttäminen ja imettäminen saattavat aiheuttaa emättimen kuivuutta. Vaivasta kannattaa kysyä gynekologilta, joka osaa neuvoa oikean avun ongelmaan.

Kirvely

Kirvely vessassa käytäessä johtuu useimmiten virtsatientulehduksesta. Se pääsee syntymään helposti, jos virtsatiehen pääsee bakteereja.

Siksi ennen seksin harrastamista ja varsinkin sen jälkeen pitäisi käydä pissalla, koska virtsa huuhtelee ylimääräiset bakteerit pois.

Yhdyntäkipu

Kivun tunne yhdynnän aikana voi sijaita joko emättimen suulla tai seinämässä tai syvemmällä lantiossa.

Emättimessä tuntuva kipu johtuu usein kuivuudesta, jolloin hankaus aiheuttaa kipua. Emätin voi olla myös tulehtunut ja siksi kipeä.

Syvemmällä tuntuva kipu voi johtua monesta asiasta, jotka kannattaisi aina selvittää. Esimerkiksi endometrioosi eli kohdun limakalvon sirottumatauti voi aiheuttaa kipua.

Syynä voi olla myös seksuaalinen kouristus eli vaginismus, jossa lantionpohjanlihakset kouristuvat esimerkiksi tamponin tai peniksen työntyessä emättimeen. Tässäkin tapauksessa hoidosta kannattaa jutella gynekologin kanssa.

Haju

Naisen alapään hajua kuvataan usein vitsikkäästi kalamaiseksi, mutta jos alapää tuoksahtaa kalatiskiltä, on syytä käydä lääkärissä.

Monenlaiset tuoksut ovat täysin normaaleja, eikä alapään kuulu olla hajuton, mutta voimakas ja muuttunut tuoksu kertoo usein siitä, että kaikki ei ole kunnossa. Syynä voi olla esimerkiksi yleinen vaiva bakteerivaginoosi eli emättimen bakteeritulehdus.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?