”Limakalvoni suorastaan paloivat!” – Hajustetuissa kuukautissiteissä saattaa piillä terveyshaitta

Julkaistu:

Hajustetut siteet
Hajuja neutralisoivat ja varta vasten hajustetut kuukautissiteet puhuttavat naisia. Siteisiin lisätyt kemikaalit voivat aiheuttaa kutinaa, punoitusta ja jopa nokkospaukamia.
IS:n lukijat kommentoivat ahkerasti juttuamme naisen alapään luonnollisesta hajusta ja terveydestä.

Kommenttien joukosta nousi esiin huoli kemiallisista hajusteista. Markkinoiden johtavat kuukautissidevalmistajat tarjoavat siteitä, joissa käytetään kuukautisvuodon hajua neuralisoivaa teknologiaa. Lukijat kertoivat, että hajusteet eivät sovi intiimialueen iholle.

Siteiden hajustamista on myös kritisoitu siksi, että se viittaa oletukseen, että naisen kuuluisi tuoksua tilanteessa kuin tilanteessa vain kukkasilta.


”Jutussa kerrotaan, että naisen alapää on herkkä hajusteille ja että niiden välttämistä suihkusaippuoissa, vartalovoiteissa ja pyykinpesuaineissa suositellaan, jotta alapää ei ärsyynny suotta. Entäs hajustetut siteet, jotka kuuluvat suoraan alapäätä vasten. Onneksi löysin kuukupin jo vuosia sitten, niin ei tarvitse haisevia rättejä käyttää.”

– PIN

”Nykyisin kaiken hajustaminen on mennyt järjettömyyksiin! Jopa terveyssiteet hajustetaan! Näitä tietynmerkkisiä siteitä käyttäneen haistaa kadullakin jo kaukaa, ja lemu on taatusti ällöttävämpi kuin yksikään hajustamaton nainen voi ympärilleen levittää! Lisäksi hajusteallergisia pitäisi kieltää tuotetta käyttämästä: limakalvoni suorastaan ’paloivat’ parissa tunnissa, ja paraneminen kesti yli viikon, kun en tajunnut moista hajustekemikaalicocktailia varoa!”

– Hajusteallergikko

”Itsekin olen suosinut tiettyä merkkiä, mutta nyt pitää vaihtaa merkkiä niiden hajusteiden takia. Ennen oli parempi.”

– Pohjoisen tyttö

”On kamala ajatus, että siteet ovat hajustettuja maailmassa, jossa erilaiset hajuste- ja kemikaaliallergiat ovat lisääntyneet valtavasti.”

– MT

Tukes selvittää asiaa

Kuukautissiteiden hajustaminen on puhuttanut muuallakin. Kotitalouskriisi-blogia pitävä Maria Nordin on selvittänyt asiaa huolellisesti ja jakanut tietoa blogissaan.

Nordin listaa blogipostauksessaan kuukautissiteiden ainesosaluettelon ja kertoo, että monet aineista ovat kosketusallergiaa aiheuttavien aineiden listalla. Aineiden käyttöä ei suositella ollenkaan tai suositellaan rajoitettavan.

Myös Turvallisuus- ja kemikaalivirastosta muistutetaan, että tuotteiden haitoista ei vielä voida olla varmoja.

 

Osaa kuluttajista häiritsee vahva haju, osa on saanut allergisia oireita. Vielä ei osata sanoa, ovatko siteet lainmukaisia.

– Tässä vaiheessa emme voi vielä ottaa kantaa siihen, ovatko kyseiset tuotteet lainmukaisia vai eivät, Marilla Lahtinen Tukesilta kertoo.

Tukes on saanut reilut kymmenen yhteydenottoa hajustettuihin kuukautissiteisiin liittyen. Yksittäistapaus ei Lahtisen mukaan vielä yleensä aiheuta toimenpiteitä, mutta useampi huomautus samasta tuotteesta voi aiheuttaa tarpeen selvittää asiaa tarkemmin.

– Osaa kuluttajista häiritsee vahva haju ja osa on saanut allergisia oireita. Olemme olleet yhteydessä maahantuojaan ja pyytäneet lisäselvityksiä viranomaisille, Lahtinen kertoo.

Toisille sopivat, toisille eivät

Gynekologi Teija Lehmonen Mehiläisestä vahvistaa, että erilaiset kemikaalit voivat aiheuttaa allergista kosketusihottumaa. Siteiden sisältämät hajusteet ja säilöntäaineet voivat aiheuttaa kosketuskohdassa kutinaa, punoitusta ja nokkospaukamia.

– Olen diagnosoinut ihottumaa, jota olen epäillyt siteiden aiheuttamaksi potilailla, jotka kärsivät runsaista, pitkäkestoisista kuukautisista tai virtsankarkailusta, jolloin siteitä vaihdetaan ja käytetään pitkään, Lehmonen kertoo.

 

Potilailla, jotka kärsivät runsaista, pitkäkestoisista kuukautisista tai virtsankarkailusta ja käyttävät siteitä pitkään, on diagnosoitu ihottumaa.

Oireet alkavat 1–2 vuorokauden kuluessa altistuksen alkamisesta ja häviävät vähitellen altistuksen päättyessä. Ihottuma alkaa kosketuskohdasta, mutta voi levitä laajemmalle.

Hoidoksi Lehmonen suosittelee yksinkertaisesti kosketusallergeenia sisältävän tuotteen käytön lopettamista. Mikäli ihottuma on kovin ärtynyt, sen kanssa voi kääntyä ihotautilääkärin puoleen.

– Mieltymyksiä on monenlaisia. Toisille hajustetut kuukautissuojat sopivat, toisille eivät, Lehmonen sanoo.

– Mikäli alapäähän ilmaantuu iho-oireita, on syytä muistaa siteiden tai pikkuhousunsuojien sisältämien hajusteiden ja säilöntäaineiden mahdollinen allergisoiva vaikutus ja siirtyä hajustamattomiin ja säilöntäaineettomiin siteisiin.

Ota kantaa

Käyttäisitkö hajustettuja kuukautissiteitä?

Kyllä 21% En 79%
Ääniä yhteensä 7594

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt