Mätäkuu on täällä taas: ”En ole meteorologi, mutta kyllä tässä vielä ehtii tapahtua”

Julkaistu:

Mätäkuu
Mätäkuu kestää tästä päivästä elokuun loppupuolelle asti. Viileä kesä ei välttämättä tarkoita sitä, että tulehduksilta vältyttäisiin.
Mätäkuun sanotaan alkavan tänään 23. heinäkuuta ja jatkuvan aina 23.8. asti. Mätäkuu on vanhan kansan tiedon mukaan kuuma ja kostea aika, jolloin ruoka pilaantuu ja haavat eivät ota parantuakseen.

Töölön sairaalassa vuonna 2009 tehdyn tutkimuksen mukaan mätäkuun käsite elää ja voi hyvin. Tutkimuksessa tarkasteltiin leikkaustietoja ja infektioiden määrää ja tultiin siihen tulokseen, että mätäkuun aikana tehdyissä leikkauksissa oli kaksinkertainen riski saada tulehdus kuin muina kuukausina.

Töölön Mehiläisen päivystyksen vastaava lääkäri Pippa Laukka on samaa mieltä. Hän kertoo vuosien kokemuksen perusteella, että tulehduksissa näkyy heinä-elokuussa selvä piikki.

– Kuumuuden ja kosteuden vaikutuksen huomaa lääkärin työssä selvästi. Mitä lämpimämpi sää, sitä enemmän potilaita, Laukka summaa.

Mikä avuksi?

Mätäkuun tulehdusherkkyys johtuu kesäisestä säästä. Haavat ja hiertymät tulehtuvat helpommin kosteassa ympäristössä, mutta myös ihmisten käytös muuttuu. Hellekeleillä tehdään asioita, joista syntyy helpommin ruhjeita: oleskellaan rannalla, puetaan vain kevyet vaatteet, tehdään pihatöitä, liikutaan luonnossa ja kävellään avoimissa kengissä.

 

Ihorikko voi olla mikroskooppisen pieni, kun bakteeri jo pääsee ihon alle ja aiheuttaa tulehduksen.

– Ehkäpä paras ennaltaehkäisevä keino on varustautua tilanteeseen sopivilla kengillä. Esimerkiksi hiertävät kengät ja pitkään kävely tai hiekka ja sandaalit eivät ole hyviä yhdistelmiä, Laukka neuvoo.

– Ihorikko voi olla mikroskooppisen pieni, kun bakteeri jo pääsee ihon alle ja aiheuttaa tulehduksen.

Laukka listaa kolme yleisintä vaivaa, joihin on törmännyt työssään mätäkuun aikana. Ihotulehdukset polvesta alaspäin, haavan huonosti paraneminen ja korvatulehdukset kuuluvat tavallisimpiin ongelmiin.

– Kostea ympäristö on hyvä kasvualusta bakteereille, ja kun ihminen menee vielä itse sörkkimään rikkinäistä ihoa tai korvakäytävää, tulehdus on valmis, Laukka sanoo.

Hoitokeinoista paras on juoksevalla lämpimällä vedellä suihkuttelu. Ihorikkoa voi puhdistaa myös desinfiointiaineella.

 

Ihotulehdukset polvesta alaspäin, haavan huonosti paraneminen ja korvatulehdukset kuuluvat tavallisimpiin mätäkuun ongelmiin.

– Mitään muovista haavan päälle ei saisi laittaa. Esimerkiksi laastarin pitäisi olla hengittävää materiaalia, koska muovinen laastari vain hautoo haavaa eikä ime siitä lähteviä eritteitä.

Helpottaako kylmä kesä?

Suomen kesä on ollut tähän asti kyllä kostea, mutta kuumuudesta ei ole tietoakaan. Voiko tulevia viikkoja siis kutsua mätäkuuksi?

– En ole meteorologi, joten säästä en osaa sanoa, mutta muutamakin hellepäivä näkyy jo haavereiden määrässä. Kyllä tässä vielä ehtii tapahtua, Laukka toteaa.

Vaikka lämpötilat pysyisivät koko kesän matalina, Laukka ei suosittele ihoon kajoamista. Lääkärit suosittelevat kesäaikaan vain välttämättömiä ja välittömiä toimenpiteitä.

– Jättäisin esimerkiksi lävistysten ja tatuointien hankkimisen muille kuukausille. Sanoisin, että infektioriski on tähän aikaan jopa kymmenkertainen muihin ajankohtiin verrattuna, Laukka sanoo.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt