Terveys

Valmista itse kotona lisäaineetonta jätskiä - katso kaksi herkkuohjetta!

Julkaistu:

Karita Tykkää
Helteet tulevat - tai ainakin niin on säätiedotuksissa luvattu. Siispä kesän ykkösherkku, jäätelö, kutsuu taas.
Ei sillä, etteikö jäätelö maistu aina, mutta etenkin se maistuu kuumana kesäpäivänä. Ongelma vain on ollut siinä, ettei markkinoilta ole löytynyt kuin kaksi jäätelöä, joissa ei ole mitään lisäaineita. Tuoteseloste oli ihanan lyhyt­ – kerma, sokeri ja aito mauste, joka toisessa oli vanilja ja toisessa mansikka.

Koska itse en käytä sokeria, olen jo jonkin aikaa tehnyt erilaisia jäätelöversioita tehosekoittimella tai monitoimikoneella. Nyt hankin vihdoin oikean jäätelökoneen, jotta voisin tehdä koko perheelleni terveellisiä ja maukkaita jäätelöitä. Kuin tilauksesta ilmestyi myös e-kirja Kind Ice Cream. Jäätelökirjan tekijät Virpi Mikkonen ja Tuulia Talvio ovat koonneet kirjaan 60 erilaista jäätelöreseptiä, jotka kaikki ovat ilman lisäaineita. Reseptit ovat maidottomia, gluteenittomia ja ilman valkoista sokeria.


Kysyin Virpiltä ja Tuulialta heidän suosikkireseptiään teille jaettavaksi, jotta pääsisitte kokemaan kotona tehdyn jäätelön ihanuuden. Heidän suosikkijäätelönsä syntyy kahdesta jäätelömassasta, suklaasta ja mansikasta. Ne voi kätevästi valmistaa mehujäätelömuotteihin vaikkapa kerroksittain. Nämä ihanat naiset liputtavat puhtaan ja kotitekoisen ruoan puolesta.

Omista resepteistäni jaan tänään yhden version mustikkajäätelöstä. Marjat eri muodoissa kuuluvat jokaiseen päivääni ja yksi oiva tapa nauttia niitä on herkullinen jäätelö. Voit laittaa mustikan tilalle mitä tahansa marjoja mitä mielesi tekee. Jos sinulla on käytössä jäätelökone, toimi massan sekoittamisen jälkeen laitteen ohjeiden mukaisesti.

VINKKI! Jos jäätelökone uupuu, ei hätää, voit valmistaa jäätelön myös laittamalla sen kulhossa pakastimeen ja sekoittelemalla sitä noin puolen tunnin välein, kunnes koostumus on mieleistä. Voit myös kaataa massan suoraan jäätelömuotteihin ja nauttia sen jäätelöpuikkoina tai ilman pakastusta mustikkamoussena. Jäätelöstä tulee ihanan kermaista ja kuohkeaa, mutta kun se on pidempään pakkasessa, se jähmettyy kovaksi.

Tämä johtuu siitä, että jäätelömassasta uupuvat teollisissa jäätelöissä käytettävät aineet, joilla kuohkea koostumus saadaan pysymään. Minä taas en noita lisäaineita halua, joten annan jäätelön mieluummin pehmentyä noin 15 minuuttia ennen nauttimista. Parhaimmillaan jäätelö on kuitenkin heti valmistuksen jälkeen.


Mansikka-suklaapuikot

Kind Ice Cream/Virpi Mikkonen ja Tuulia Talvio

Suklaakerros:

2 isoa kypsää banaania (mustapilkullisia)

2 reilua ruokalusikallista maapähkinävoita (suolatonta)

2 rkl raakakaakaojauhetta

2 rkl raakakaakaonibsejä

Mansikkakerros:

1 tölkki täysrasvaista kookosmaitoa (säilytetty jääkaapissa)

1,5 dl mansikoita

2 tl kotimaista luomuhunajaa (tai kookossiirappia)

1/2 tl aitovaniljajauhetta

Valmista ensin suklaakerros lisäämällä tehosekoittimeen banaanit, pähkinävoi ja kaakaojauhe. Soseuta tasaiseksi. Lisää sekaan kaakaonibsit ja sekoita kevyesti.

Tee sen jälkeen mansikkakerros. Kaavi jääkaapissa säilytetystä kookosmaitotölkistä valkoinen paksu aines kulhoon. Leikkaa mansikat pieniksi paloiksi ja hämmennä hunajan kanssa kulhoon kookosmaitomassan joukkoon. Lisää myös vaniljajauhe ja sekoita. Tarkista maku ja lisää halutessa makeutusta, mansikoita tai vaniljaa.

Kasaa jäätelöt lisäämällä suklaa- ja mansikkaseosta kerroksittain mehujäämuotteihin. Pakasta jäätelöitä muutama tunti tai kunnes ovat jähmettyneet. Poista muotit valuttamalla hieman lämmintä vettä muottien päällä. Tarjoile ja nauti!


Mustikka-kardemummajäätelö

1 kookosmaitotölkin (400 ml) paksu, kermainen osa, noin 2 dl (laita tölkki jääkaappiin yön yli, jolloin neste ja rasva erottuvat)

1 kypsä avokado

3 rkl kookosöljyä (sulana)

4–5 rkl hunajaa tai vaahterasiirappia

1 tl jauhettua vaniljaa

½ tl–1 tl kardemummaa

3 dl jäisiä mustikoita

Sekoita raaka-aineet tehosekoittimessa tai monitoimikoneessa ja tarkista maku. Muokkaa makua tarvittaessa ja laita sitten jäätelökoneeseen.

Noin 30–40 minuutin kuluttua jäätelö on valmista. Voit halutessasi sekoittaa loppuvaiheessa myös kokonaisia marjoja jäätelömassan joukkoon ja laittaa astian sen jälkeen hetkeksi pakastimeen.

Lisää herkkureseptejä puhtaaseen ja ravintorikkaaseen herkutteluun löydät SuperLemon-blogistani.

Aurinkoista ja lämmintä kesäviikkoa kaikille!