US: Tamperelaislääkäri avautuu suomalaisten ravintotottumuksista: "Pitäisi kieltää lailla" - Terveys - Ilta-Sanomat

US: Tamperelaislääkäri avautuu suomalaisten ravintotottumuksista: "Pitäisi kieltää lailla"

Tamperelaislääkäri Raimo Puustinen avautuu Uuden Suomen Lääkärin äänessä suomalaisten ravintottumuksista.

Sipsit, valkoinen sokeri, kolat ja karkit saavat huutia.­

29.6.2015 18:54

Hän kysyy, miksi ihmiset syövät ravintoa, jota eivät antaisi edes lemmikeilleen, kuten sipsejä, kolaa ja karkkia. Hän toteaa, että asia tulee säännöllisesti esiin, kun ihmisten paino-ongelmia, väsymystä ja vatsavaivoja käsitellään vastaanotolla.

– Tavan takaa tulee esiin, miten järjettömästi ihmiset kehoaan kohtelevat, vaikka heille ei tulisi mieleenkään antaa lemmikeilleen sitä, mitä he itse syövät, hän toteaa Uuden Suomen kirjoituksessaan.

Puustinen antaa huutia kolalle, vissylle ja energiajuomille sekä pitkälle prosessoiduille elintarvikkeille.

– Teollisesti pitkälle prosessoidut elintarvikkeet eivät ole ihmisen luontaista ravintoa. Esimerkiksi maitohyllyillä myytävät ”maidot” ovat teollisia tuotteita, joilla ei ole ravitsemuksellista merkitystä muutoin kuin korkeintaan ruoanlaitossa. Kaikki lehmänmaidon sisältämät ravintoaineet saadaankin ihmisen elimistölle luontaisemmassa muodossa juustoista ja maustamattomista jugurteista.

– Tönkkösokeroidut jugurtit pitäisi kieltää lailla.

Valkoinen sokeri on myös kieltolistalla.

– Irtokaramellit ovat ravitsemuksellisesti täysin tyhjiä. Ne ovat käytännössä pieniä sokeri- ja kemikaalipommeja, joita ei tulisi mieleenkään antaa koirillemme tai kissoillemme, mutta joilla halukkaasti myrkytämme itsemme.

Sen sijaan hän suosittelee juomaksi vettä ja syötäväksi esimerkiksi marjoja, hedelmiä, vihanneksia ja juureksia kalan kanssa. Lihaa vain vähäisinä määrinä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?