Riitan vatsakivut paljastuivat Crohnin taudiksi: ”En pysty säätelemään ulostamistani”

Lahtelainen Riitta Vilen joutui hyvästelemään lempiherkkunsa, kun suolistosairaus laittoi elämän sekaisin.

Crohn-diagnoosin myötä ruokavalio meni remonttiin. Kuvituskuva.

Riitta Vilenin vatsakivut alkoivat yhtäkkiä: hän oli poimimassa marjoja Lapissa ja suolla tuntui, että ”vellit tulevat housuun.”

– Kipu tuntui kouristuksina, kuin joku olisi vääntänyt puukkoa mahassa. Vesikään ei pysynyt sisälläni, hän kertoo.

Lääkärissä spesialistit levittelivät käsiään. Riitta joutui olemaan sairaalassa kolme kuukautta.

– Vihdoin eräs kirurgi päätti, että vatsani avataan. Leikkauksen jälkeen hän kertoi minulle nähneensä kaksi kertaa elämässään Crohnin tautitapauksen. Minä olin niistä toinen.

Riitta oli helpottunut saadessaan oireilleen nimen. Lääkityksen myötä ripuli alkoi nopeasti helpottaa ja ruoka pysyä sisällä. Ruokavaliokin meni remonttiin.

– Vältän edelleen runsaskuituisia ja huonosti sulavia ruokia ja kaikkea, missä on maitoa. Jouduin hyvästelemään lempiherkkuni ruisleivän. Sienet olivat pahasta, samoin punainen liha, Riitta kertoo.

Lääkityksestä ja elintapamuutoksista huolimatta tauti eteni. Sairaalan ulkopuolista arkea määrittivät vessat ja niiden sijainnit. Riitta joutui käymään kaupassa side housuissa, mutta silti ruskea vana saattoi alkaa valua housujen lahkeesta kaupan lattialle.

 Sairaalan ulkopuolista arkea määrittivät vessat ja niiden sijainnit.

Riitta sai useita vaikeita komplikaatioita. Hän kertoo, että vuosien saatossa ja kymmenien sairaalareissujen seurauksena hänen suolistonsa on lyhentynyt vähintään metrillä. Aina, kun suoli tukkeutui, kirurgi napsaisi siitä pienen palan pois.

Seitsemän vuotta sitten hän oli sairautensa kanssa yhdenlaisen etapin päässä.

– Minulle oli puhjennut osteoporoosi, kortisoni oli syönyt niveleni ja voimani olivat kokonaan kateissa. En jaksanut enää peräpeilini kanssa, halusin avukseni pysyvän avanteen. Se pelasti minut; elämänlaatuni koheni mielettömästi. Minulle ei ole mikään ongelma, etten itse enää pysty säätelemään ulostamistani. Kakka tulee lonkallani roikkuvaan pussiin omia aikojaan ja tyhjentelen pussia sitä mukaa, useamman kerran päivässä, hän sanoo.

Lue alkuperäinen artikkeli ET-lehdestä:

"Parisuhteeni herra Crohniin on kestänyt 40 vuotta – ensimmäiset kivut olivat helvetilliset"

Lisää aiheesta:

Vessapassi voi pelastaa suolistosairaan

10 kysymystä ja vastausta Crohnin taudista

Ahmimishäiriöisillä Crohnin tauti on kolme kertaa yleisempi kuin muilla suomalaisilla

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?