Yllättääkö? Metallimusiikki lieventää tutkitusti vihaa ja piristää

Julkaistu:

Musiikki
Australialaisen Queenslandin yliopiston uusi tutkimus paljastaa raskaan musiikin lieventävän agressioita ja parantavan mielialaa.
Frontiers in Human Neuroscience-lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan hevimusiikin kuuntelijat käyttävät musiikkia mielialojensa hallintaan, eri tunteiden kokemiseen ja rauhoittumiseen. Hevimusiikin voima sopii vihaisiin hetkiin, mutta tuo myös positiivisia tunteita ja saa kuuntelijat tuntemaan itsensä aktiivisiksi. Asiasta uutisoi MedicalDaily.com.

Tutkimuksessa 39 koehenkilön stressitasoja nostettiin aluksi haastattelun avulla. Koehenkilöt valittiin niin, että he normaalistikin valitsevat kuunneltavakseen vähintään puolet ajasta hevimusiikkia.

Kuusitoista minuuttia kestävän haastattelun aikana heitä pyydettiin kuvailemaan hetkiä, jotka olivat saaneet heidän vihaisiksi. Sen lisäksi heitä provosoitiin listalla yleisesti ärsyttävistä asioista, kuten rahaongelmista. Lopuksi koehenkilöt saivat valita, kuuntelevatko valitsemaansa musiikkia vai istuvatko hiljaa 10 minuuttia.

– Lopputuloksena oli, että viha, ärsytys ja stressi vähenivät sen jälkeen, kun musiikki alkoi soida, kertoo tutkimuksessa mukana ollut Leah Sharman.

Kymmenen minuutin rauhassa oleminen ilman musiikkiakin tyynnytti koehenkilöt, mutta suurin ero oli siinä, että hevimusiikkia kuunnelleet tunsivat olonsa lähtiessään innostuneiksi. Vihan tunteita se ei lisännyt kenessäkään.