Työterveyspsykologi: Tämä on kesäloman ihannemitta

Neljän viikon kesäloma virkistää suurinta osaa ihmistä, kertoo työterveyspsykologi Sirkku Kivelä.

Monilla on alkanut nyt kesäloma.

21.6.2015 14:13

Kesäloman ihannemitta on neljä viikkoa, sanoo työterveyspsykologi Sirkku Kivistö Ilta-Sanomille.

Kivistön mukaan neljän viikon loma vastaa vuosilomalain laatijoiden näkemystä kesäloman pituudesta.

– Sen (pituuden) arvioinnissa ovat olleet mahtavat voimat.

Kivistö perustelee loman ihannemittaa Työterveyslaitoksen tutkimuksella, jossa kysyttiin, pystyykö ihminen irtautumaan työstä ja rentoutumaan lomalla.

– Kun vuosiloman pituus oli neljä viikkoa, lähes kaikki vastasivat, että kyllä. Kun kesäloma oli kolmen viikon pituinen, suuri osa vastasi kyllä. Jos loma oli tätä lyhyempi, rentoutumaan pystyneiden joukko oli pienempi, mutta ei mennyt nolliin, Kivistö sanoo.

Kannattaako loma pitää pätkissä vai koko lysti yhteen kyytiin?

– Loman hyvät vaikutukset eivät kestä pitkään. Stressitaso on entisellään parissa kolmessa viikossa. Silloin ajatellaan, että on parempi, että lomat ovat pätkissä.

Kivistö kertoo tutkineensa niin sanottua meta-ajattelua, ajattelun rakennetta, jonka uudistumiseen vaaditaan pidempi tauko työstä.

– Se ilmenee niin, että ihminen tuntee, että jokin asia loksahti kohdalleen. Miten minä olen suhtautunutkin tuolla tavalla, kyllä tässä voi ottaa toista näkökulmaa asiaan. Meta-ajattelun kehittäminen vaatii aikaa.

Kivistön mukaan meta-ajattelua ei ole toistaiseksi tutkittu kovin paljoa, mutta pätkäloman aikana ajattelu ei ehdi välttämättä uusiutua.

– Silloin loma merkitsee lähinnä työstä virkistymispäiviä, eikä lomaa perinteisessä mielessä, joka mahdollistaa muunkin elämän kuin työn.

Loma ei pelasta liian stressaavalta työltä

Sirkku Kivistö muistuttaa, että pitkäkään kesäloma ei paikkaa työtä, jossa ponnistelun ja palautumisen välillä vallitsee epätasapaino.

– Jos on tukossa ja aivan stressaantunut parin kolmen viikon päästä loman jälkeen, pitää alkaa keskustella työolojen muuttamisesta niin, että rento ja hyvä työote säilyisi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?