Kirsi hoitaa vaikeaa ihosairautta ruoalla – ”Vaihtoehtona pyörätuoli” - Terveys - Ilta-Sanomat

Kirsi hoitaa vaikeaa ihosairautta ruoalla – ”Vaihtoehtona pyörätuoli”

Kirsi Mäntylä on saanut psoriasiksensa kuriin tiukkaa ruokavaliota noudattamalla, ilman lääkkeitä.

13.6.2015 6:35

Psoriasis on tulehduksellinen krooninen sairaus, joka ilmenee ihottumana ja nivelten tulehduksena. Suomessa sitä sairastaa noin 150 000 henkilöä.

Helsinkiläinen Kirsi Mäntylä, 58, sai psoriasisdiagnoosin jo 1980-luvulla. Viisi vuotta sitten päälle tuli nivelpsoriasis.

– Polvet turposivat, en päässyt liikkumaan ja jalat menivät alta. Myös kyynärtaipeissa, ranteissa ja sormissa oli hermo- ja nivelsärkyä. Reumatologi antoi kaksi vaihtoehtoa: joko joudun pyörätuoliin liikuntakyvyttömäksi tai teen täyskäännöksen elämässä.

Kirsi päätti laihduttaa ja tehdä täydellisen ruokavalioremontin. Nyt hän kokeilee elämää ilman lääkkeitä ja on jättänyt pois monia ruokia, kuten perunan ja paprikan.

– Hoidan sairauttani ruokavaliolla. Tämä on oma päätökseni, ja sen kerroin myös lääkärille. Lääkkeet ovat toki koko ajan ulottuvilla. Aikaisemmin pistin kerran viikossa itseeni solumyrkkyä, josta tuli paha olo. Siihen piti sitten ottaa toista lääkettä!

Kirsin ohjenuorana ovat olleet amerikkalaisen Voita psoriasis -kirjan opit ruokavaliosta. Ruokaremontin jälkeen hänellä on vain hyvin vähän ihottumaa keskivartalolla, ja portaissa hän kulkee ilman nivelkipuja.

– Kirjan mukaan meidän psoriaatikkojen suolisto ei pysty käyttämään hyväkseen tiettyjä ravintoaineita, jotka sitten puskevat suolenseinämistä ja ihosta ulos ja aiheuttavan tulehduksen ihollemme. Monet psoriaatikot uskovat ravinnon merkitykseen hoidossa, vaikka lääketiede ei sitä myönnä.

Lue alkuperäinen artikkeli

Näin psoriasis pysyy hallinnassa: Kirsi laihdutti 60 kiloa ja jätti lihan

Lisää aiheesta

Näin ET-lehti kirjoitti psoriasiksesta 1978: Katso pysäyttävä kuva

Katso video: Aurinko auttaa psoriasikseen

Testaa, syötkö suositusten mukaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?