Onko sinullakin kohonnut kolesteroli? Tämä perusasia on kaikista tärkeintä sen hoidossa

Hoidossa ei keskitytä vain kolesteroliin vaan pienennetään riskiä saada valtimonkovettumatauti, jonka tärkeimmät ilmentymät ovat sepelvaltimotauti ja aivoverisuonitaudit.

Lääkkeistä hyväksi havaittuja ovat statiinit. Ne alentavat suoraan LDL-kolesterolin pitoisuutta veressä ja suojelevat sepelvaltimotaudilta. Kuvituskuva ei liity uutiseen.

23.3.2014 9:18

Ensin lääkäri laskee kokonaisriskin sairastua vakaviin sairauksiin. Jos riski on pieni, pelkkä elintapojen parantaminen riittää. Jos riski on erittäin suuri, lääkitys alkaa heti ja samalla tarkistetaan elintavat.

Kolesterolin alentamisessa ja sen nousun ehkäisemisessä tärkeintä on ruokavalio. Vaikka liikkuisi kuinka ahkerasti, ei silti saa syödä, mitä sattuu. Urheilu kyllä lisää hyvän HDL:n määrää, muttei juuri pienennä pahaa LDL-kolesterolia. Muista nämä! 1. Ruokavaliosta kannattaa syynätä varsinkin rasvan laatu. Pehmeä rasva pienentää veren LDL-kolesterolipitoisuutta, ja liika kova rasva lisää sitä.

2. Käytä rypsiöljyä, oliiviöljyä ja kasviöljypohjaisia margariineja ja syö kohtuudella pähkinöitä. Valitse juusto, liha ja maito vähärasvaisina.

3. Rasvainen kala parantaa HDL:n aineenvaihduntaa, joten sitä on syytä syödä.

4. Myös ravintokuitu alentaa LDL-kolesterolia. Syö täysjyväleipää ja palkokasveja sekä lisäksi kasviksia, hedelmiä ja marjoja.

5. Urheilussa kuntoliikunta on kolesterolin kannalta tärkeämpää kuin lihaskunto, mutta myös hyvästä lihaskunnosta on hyötyä vakavien verisuonisairauksien ehkäisyssä. Kannattaa yhdistää molempia.

6. Juo vain kohtuudella alkoholia, vältä tupakointia ja pyri eroon ylipainosta.

7. Lääkkeistä hyväksi havaittuja ovat statiinit. Ne alentavat suoraan LDL-kolesterolin pitoisuutta veressä ja suojelevat sepelvaltimotaudilta.

8. Tällä hetkellä tutkitaan uusia lääkkeitä, jotka sitovat LDL:ää suolistosta, ja lääkkeitä, jotka lisäävät HDL:n määrää.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?