Terveys

Älä eksy personal trainer -viidakkoon – näin valitset itsellesi sopivan valmentajan

Julkaistu:

Kunnossa
Mistä asiakas tietää, kuka on hänelle oikea valmentaja?
SKY ry:llä eli Suomen Kunto- ja terveysliikuntakeskusten yhdistyksellä on parasta aikaa työn alla suuri muutos personal trainerien ammattikuntaa ajatellen. SKY tuo markkinoille hakemiston auktorisoiduista personal trainereista. Nämä ammattilaiset tunnistaa jatkossa ATP® - merkistä.

– Mahtava uutinen, todella toivottu homma! personal trainer Pentti Mikkonen kommentoi auktorisointia.

 

”Mielestäni jokaisen trainerin pitää itse huolehtia siitä, että asiakas saa sen, mitä tulee hakemaan.Kaikki eivät voi hallita kaikkia liikunnan osa-alueita, eikä tarvitsekaan.”

65-vuotias Mikkonen valmistui hiljattain personal traineriksi Oulussa Trainer4you koulutusorganisaation kurssilta.

– Kuvailisin koulutusta ajokortiksi, jonka suoritettua saa tehdä tätä työtä, mutta lopulta työn oppii tekemällä, Mikkonen pohtii.

Eläkeläismies oli outo näky kurssilla.

– En osannut olla jouten, ja olen aina rakastanut liikuntaa. Erityisesti uskon voivani palvella oman ikäluokkani ihmisiä, jotka eivät todellakaan ole niin hyvässä kunnossa kuin voisivat olla.

– Ei se olisi iäkkäämmillekään paha tavoite se kaksi ja puoli tuntia liikuntaa viikossa. Miettikää nyt. Paras perintö, jonka voimme jättää lapsillemme on pitää itsemme hyvässä kunnossa, mies puuskahtaa ja toivoo jokaisen uskaltautuvan esimerkiksi kuntosalille juuri sellaisena kuin on.

– Ei nykysalit ole enää muskeliukkoja varten. Ja useimmilla saleilla on töissä personal trainereita, joilta saa apua ja neuvoja kuntoilun aloittamiseen.


Millainen on Mikkosen mielestä hyvä pt?

– Ulospäin suuntautunut, joka hallitsee sen, mitä opettaa ja on rehellinen siinä, mitä osaa.

Esimerkiksi näin:

– Tänne tuli nuori nainen, joka on kiinnostunut kehonpainoharjoittelusta ja functional training -metodista. Vaikka aika oli minulle varattu, niin sanoin heti, etten ole oikea tyyppi hänelle ja varasimme ajan sellaiselle pt:lle, jolle naisen kiinnostuksenkohteet olivat tuttuja.

Oululaisella Fressi-kuntosalilla on aamupäivällä vielä melko rauhallista. Suurin asiakasryntäys tulee Mikkosen mukaan neljän jälkeen kun salikävijöiden työpäivät ovat pulkassa.

Ikäihmisten kuntoilua sydämen asianaan pitävä Mikkonen tuumaa, että eläkeläisille arkipäivät ennen kävijäruuhkaa olisivat ihanteellista liikunta-aikaa.

– Mitä vanhemmaksi ihminen tulee sen suurempi osa viikoittaista liikuntaa pitäisi olla voimaharjoittelua. En tarkoita järjetöntä painonnostoa vaan maltillista lihaskunnan kasvattamista ja ylläpitoa.

Työssään Mikkonen haluaa keskittyä juuri tähän.

– Se ATP®-standardi kertoo, että kyseessä on liikunnan ammattilainen. Mielestäni jokaisen trainerin pitää itse huolehtia siitä, että asiakas saa sen, mitä tulee hakemaan. Kaikki eivät voi hallita kaikkia liikunnan osa-alueita, eikä tarvitsekaan.

Ota kantaa

Valitsitko personal trainerisi oikein?

Kyllä, ihana tyyppi 53% Ei, meni sukset ristiin 47%
Ääniä yhteensä 1919

Verkkosivut kuluttajan avuksi

  • Laatustandardilla SKY pyrkii takaamaan kuluttajalle hyvinvointipalvelun, joka täyttää tietyt kriteerit.– Kun standardit ovat tiedossa, ensin auktorisointia voivat hakea koulutusorganisaatiot. Lautakunta auditoi nämä kouluttavat tahot, ja uskallan sanoa, että seula on tiukka, Riitta Hämäläinen-Bister SKU ry:n toiminanjohtaja sanoo.
  • Kouluttavien tahojen jälkeen auktorisointivuorossa ovat niistä valmistuvat uudet personal trainerit, sen jälkeen alalla työskentelevät.
  • Ajatuksena on saada SKY:n nettisivuille hakemisto ATP®-kriteerit täyttäväistä personal trainereistä. Sivuston on tarkoitus avautua toukokuun aikana.
  • Hämäläinen-Bister muistuttaa, että jatkossakaan personal trainer ei ole samalla tavalla luvanvarainen ammatti kuten esimerkiksi lääkäri. Personal trainer voi tehdä työtä ilman auktorisointia, mutta silloin ammattilaisuudesta ei ole todisteita.
  • SKY:n mukaan Suomessa toimii tällä hetkellä noin 3 000 päätoimista personal trainereriä. Koulutus on suosittua, ja sen suosion oletetaan yhä kasvavan.
  • Ammatti on lähtöisin Yhdysvalloista. Siellä ja monessa Euroopan maassa on jo käytössä ATP®:n kaltainen auktorisointijärjestelmä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt