Uskotko näihin 11 väitteeseen maidosta? IS selvitti totuuden

Maidosta tuli ravintokeskustelun uusi maalitaulu. IS selvitti, pitävätkö maidosta usein esitetyt väitteet paikkansa.

Asiantuntijoiden mukaan aikuinen pärjää ilman maitoakin, mutta toisaalta sen käytöstä ei ole myöskään haittaa.

19.5.2015 19:34 | Päivitetty 19.5.2015 19:34

1. Maito aiheuttaa suurimmalle osalle ihmistä vatsavaivoja.

Maitosokeria eli laktoosia suolessa pilkkovan entsyymin puuttuminen aikuiselta ihmiseltä oli alun perin normaalia. Tämän vuoksi lähes kaikilla afrikkalaisiin ja aasialaisiin alkuperäiskansoihin kuuluvilla on laktoosi-intoleranssi. Karjankasvatuksen myötä maitotalousmaissa on kuitenkin yleistynyt uudempi geenimuoto, jossa entsyymi ei häviä elimistöstä ihmisen kasvaessa. Tällöin elimistö sietää laktoosia vielä aikuisenakin.

Suomalaista noin 18 prosentilla on edelleen vanha geenimuoto, jolloin heillä on myös vatsavaivoja aiheuttava laktoosi-intoleranssi. Vatsavaivoja voi aiheuttaa myös maitoallergia, josta kärsivät ihmiset ovat herkkiä lehmänmaidon proteiinille.

2. Prosessointi tuhoaa maidosta vitamiinit, entsyymit ja hyvät bakteerit.

Maito homogenoidaan ja pastöroidaan meijerissä. Pastörointi tuhoaa maidosta tauteja aiheuttavia bakteereja. Tutkimusten mukaan se muuttaa maidon proteiinien ominaisuuksia, mutta ei kuitenkaan vaikuta niiden imeytymiseen.

Pastöroinnilla ei ole todettu olevan vaikutusta maidossa olevien vitamiinien, kivennäisaineiden tai hivenaineiden määriin. Homogenoinnissa maidon rasva pilkotaan pieniksi osiksi, jotta se jakautuisi tasaisesti maidon sekaan. Sen avulla vähärasvaiseen maitoon voidaan myös lisätä siitä rasvan mukana poistunut D-vitamiini. Suomessa luomumaitoa ei homogenoida.

3. Moni tavallisesta maidosta oireita saava pystyy juomaan homogenoimatonta raakamaitoa tai luomumaitoa.

Vatsaoireet ovat subjektiivisia kokemuksia. Jos niistä kärsivä kokee saavansa apua raaka- tai luomumaidosta, ei niihin siirtymiselle ole estettä. Tutkimuksissa ei kuitenkaan ole löydetty vahvistusta sille, että homogenoimaton maito aiheuttaisi muuta maitoa vähemmän oireita.

4. Maito ei kuulu aikuisen ihmisen ruokavalioon.

Asiantuntijoiden mukaan aikuinen pärjää ilman maitoakin, mutta toisaalta sen käytöstä ei ole myöskään haittaa.

 

5. Maito voi aiheuttaa diabetesta.

Eläinkokeissa on saatu viitteitä siitä, että lehmänmaito saattaisi lisätä riskiä sairastua ykköstyypin diabetekseen. Tutkittu on varsinkin lehmänmaidon käytön varhaisen aloitusiän yhteyttä diabetesriskiin, mutta tulokset ovat toistaiseksi olleet ristiriitaisia.

6. Maitotuotteet ovat välttämätön osa terveellistä ruokavaliota.

Maito ei ole välttämätön aikuisen ihmisen ruokavaliossa. Se on kuitenkin erinomainen proteiinin, kalsiumin ja D-vitamiinin lähde, minkä vuoksi maidottomalla ruokavaliolla olevan täytyy nähdä jonkun verran vaivaa saadakseen samoja ravintoaineita muualta tarpeeksi monipuolisesti.

7. Maito suojaa ja vahvistaa luustoa.

Maitovalmisteista on todettu olevan apua osteoporoosin eli luukadon torjunnassa. Jotta luusto olisi vahva, se tarvitsee kalsiumia. Kalsiumin lisäksi luuston hyvinvoinnille on tarpeen D-vitamiini, joka edesauttaa kalsiumin imeytymistä.

8. Hapanmaitotuotteilla on suotuisia terveysvaikutuksia muun muassa suoliston kannalta.

Hapanmaitotuotteissa, kuten piimässä, viilissä ja jugurtissa on probioottibakteereja, joilla on todettu olevan positiivisia terveysvaikutuksia esimerkiksi suoliston ja vatsan hyvinvoinnin kannalta.

9. Raakamaito on riski kuluttajalle.

Kuumentamaton raakamaito saattaa sisältää taudinaiheuttajia, kuten EHEC- ja listeriabakteereja. Terveelle aikuiselle raakamaito aiheuttaa sairauksia harvoin. Sen sijaan lapset, vanhukset, raskaana olevat ja vakavan perussairauden omaavat henkilöt ovat riskiryhmiä, joille taudinaiheuttajat voivat aiheuttaa vakavia terveysongelmia tai jopa kuolemanvaaran.

10. Raakamaidolla on suotuisia terveysvaikutuksia.

Raakamaitoa juoneilla lapsilla on todettu olevan vähemmän allergioita kuin tavallista maitoa juoneilla. Maidon bakteereilla saattaa olla osuutta asiaan, mutta toisaalta samat lapset asuvat usein maatiloilla, joilla esiintyville bakteereille altistumisen on arveltu yhtä lailla torjuvan allergioita.

11. Moni laktoosi-intolerantikko voi huoletta käyttää pieniä määriä maitotuotteita.

Laktoosi-intoleranssi aiheuttaa ilmavaivoja, ripulia ja vatsan turvotusta. Lähinnä kiusallinen vaiva voi kuitenkin olla kivuliaskin, jos vatsassa on kovasti ilmaa. Laktoosin sietokyky ei kuitenkaan ole kadonnut kokonaan edes laktoosi-intolerantikoilta, joten useimmat heistä sietävät pieniä määriä laktoosia sisältäviä maitotuotteita. Oma sietokyky selviää vain kokeilemalla.

Lähteet: THL, Evira, Duodecim Terveyskirjasto, Turun yliopiston kliinisen ravitsemustiedon dosentti Hanna Lagström, Maitojaterveys.fi, Ruokatieto.fi

Maitovalmisteista on todettu olevan apua osteoporoosin eli luukadon torjunnassa.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?