Liian vähäisellä veden juomisella voi olla rankat vaikutukset – juotko tarpeeksi?

Uuden tutkimuksen mukaan liian vähäisellä veden juomisella voi olla keholle yhtä tuhoisat seuraukset kuin ryyppäämisellä.

Suomessa puhdasta vettä tulee lähes kaikilla hanasta. Muista siis juoda tarpeeksi.

27.4.2015 15:31

Nyt vesikuppia käteen! Hyvä nesteytys vaikuttaa kehossa moneen asiaan. Aikuisen pitäisi juoda vettä noin litrasta kahteen litraan päivässä.

Daily Mailin uutisoiman Loughboroughin yliopiston tutkijoiden tekemän tutkimuksen mukaan ne kuskit, jotka joivat liian vähän vettä tunnissa (noin 25 ml) tekivät kaksi kertaa enemmän virheitä kuin nestetasapainostaan asiallisesti huolehtineet noin 200 ml tunnissa juoneet.

Muista nauttia tarpeeksi nesteitä etenkin pitkillä automatoilla. Ota ainakin pari huikkaa aina jokaisella tauolla.

Tutkimusta tukee Nebraskan yliopiston tutkimus, jonka mukaan miehillä, jotka eivät olleet saaneet tarpeeksi vettä, oli vaikeuksia muistaa asioita, koordinoida liikkkeitään ja ajatella. Liian vähäistä juomista pidetään pääsyynä myös kivuliaiden virtsakivivaivojen lisääntymiseen.

Niukka nesteytys voi aiheuttaa päänsärkyä, huimausta, uupumusta. Vakava elimistön kuivuminen voi johtaa jopa kohtauksiin, aivovaurioihin ja kuolemaan.

EFSA:n juomissuositus on naisille noin 1,6 litraa ja miehille 2 litraa päivässä.

Pissalla käyminen on hyvä indikaattori sille, saatko tarpeeksi vettä. Keskimäärin pitäisi pissattaa neljästi päivässä ja sen pitäisi olla vaaleankeltaista. Sitä tummemmat sävyt viittaavat siihen, että et saa tarpeeksi nestettä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?