Tutkimus: Yleinen kipulääke turruttaa myös tunteet - Terveys - Ilta-Sanomat

Tutkimus: Yleinen kipulääke turruttaa myös tunteet

Tuoreen tutkimuksen mukaan hyvin yleinen kipulääke, parasetamoli, turruttaa kivun lisäksi myös tunteet.

Tuoreen tutkimuksen mukaan parasetamoli lieventää ja turruttaa kivun lisäksi myös tunteita.­

15.4.2015 4:18

Parasetamoli on lääkeaine, jota käytetään useissa kipulääkevalmisteissa, ja niitä myydään Suomessa sekä ilman reseptiä että reseptilääkkeenä.

Ohion osavaltionyliopistossa tehdyssä tuoreessa tutkimuksessa kävi ilmi, että parasetamoli lieventää ja turruttaa kivun lisäksi myös tunteita.

Yhdysvaltalaiset tutkijat testasivat lääkeainetta vapaaehtoisilla, jotka ottivat parasetamolia ja sen jälkeen heille näytettiin 40 erilaista valokuvaa, jotka heidän piti arvioida negatiivisiksi tai positiivisiksi. 82:sta vapaaehtoisesta jotkut saivat lumelääkettä ja toiset 1000 mg parasetamolia.

Osa kuvista oli neutraaleja kuvia esimerkiksi lehmistä laitumella, osa erittäin epämiellyttäviä ja surullisia kuvia esimerkiksi aliravituista lapsista, ja kolmas kuvaryhmä esitti puolestaan miellyttäviä ja iloisia kuvia muun muassa kissanpentujen kanssa leikkivistä lapsista.

Ne vapaaehtoiset, jotka olivat saaneet parasetamolia arvioivat kuvat vähemmän äärimmäisiksi ja tunteita herättäviksi kuin lumelääkettä saaneet. Esimerkiksi aliravittujen lasten kuvat eivät olleet heidän mielestään yhtä surullisia tai kissanpentujen kanssa leikkivien lasten kuvat yhtä hellyttäviä kuin lumelääkettä saaneiden mielestä.

– Ihmiset, jotka ottivat parasetamolia eivät tunteneet tunteiden ylä- ja alamäkiä samoin kuin ihmiset, jotka ottivat lumelääkettä, psykologian apulaisprofessori Baldwin Way sanoo The Telegraph -lehdelle.

Tätä lääkeaineen sivuvaikutusta ei ole tiedetty aiemmin ja tutkijat uskovat, että parasetamolilla on laajemmat vaikutukset elimistöön kun on uskottu.

– Useimmat ihmiset eivät luultavasti ole tietoisia siitä, miten parasetamoli voi vaikuttaa heidän tunteisiinsa, Way sanoo.

Seuraavaksi tutkijat aikovat selvittää, onko myös ibuprofeenilla ja aspiriinilla samanlaista vaikutusta tunteisiin. Joidenkin aiempien tutkimusten mukaan ibuprofeenia voitaisiin käyttää masennuksen hoitoon, mutta sen uskotaan johtuvat siitä, että se on tulehduskipulääke vastoin kuin parasetamoli.

Lähde: The Telegraph

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?