Kynsien pureskelu kertoo yllättävän seikan luonteestasi – täsmääkö?

Julkaistu:

Tapa
Montrealin yliopiston tuoreen tutkimuksen mukaan kynsien pureskelija ei ole hermostunut eikä homssuinen, vaan päinvastoin.
Journal of Behavior Therapy and Experimental Psychiatry -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan toistuva kynsien järsiminen, hiustenräpläys ja ihon nyppiminen kertovat epävarmuuden sijaan perfektionismista.

Montrealin yliopiston tutkimuksessa oli mukana 48 osallistujaa, joista noin puolet pureskeli kynsiään tai omasi muita edellämainittuja toistuvia tapoja. Toinen puoli toimi kontrolliryhmänä.

Osallistujilta kysyttiin, miten he reagoivat eri tunnetiloihin, kuten tylsistymiseen, vihaan, syyllisyyteen ja turhautumiseen. Sen jälkeen heidät vietiin tilanteisiin, joissa he kokivat näitä tunteita. Ne, joilla oli tapana järsiä kynsiään, tunsivat siihen voimakasta tarvetta, jos heitä estettiin tekemästä töitään määräajassa ja silloin, kun he olivat tylsistyneitä.

– Uskomme, että ihmiset, joilla on tämän kaltaista toistuvaa käytöstä saattavat olla perfektionisteja, joiden on vaikea rentoutua ja suoritua tehtävistä normaalina pidetyssä ajassa. He turhautuvat, ovat kärsimättömiä ja tyytymättömiä, jos eivät saavuta tavoitteitaan. He myös kokevat tylsistymisen tunteet muita voimakkaammin, toteaa tutkimusta johtanut Kieron O'Connor.

Stressi toi käytöksen voimakkaammin esiin. Tutkijoiden mukaan käytösterapia saattaa auttaa pääsemään tavoista eroon.