Saunomisen yllättävät terveysvaikutukset - Terveys - Ilta-Sanomat

Saunomisen yllättävät terveysvaikutukset

Harri Huuhtanen on intohimoinen saunoja. Huuhtanen saunoo ensisijaisesti rentoutumisen takia.

Harri Huuhtanen on intohimoinen saunoja. Huuhtanen saunoo ensisijaisesti rentoutumisen takia.

Julkaistu: 3.4.2015 15:38

Saunominen laskee verenpainetta, ehkäisee sydän- ja verisuoniperäisiä kuolemia sekä rentouttaa. Flunssaisena ei pidä mennä lauteille hikoilemaan.

ITÄ-SUOMEN yliopistossa tehtiin hiljattain tutkimus, joka antaisi viitteitä siitä, että saunominen pidentäisi ikää ja ehkäisisi sydän- ja verisuoniperäisiä kuolemia. Tutkimusryhmänä oli 42–60-vuotiaita itäsuomalaisia miehiä, joiden terveyttä seurattiin 20 vuoden ajan.

Paljon saunovien riski kuolla sydän- ja verisuonitauteihin tai sydänperäiseen äkkikuolemaan oli noin puolet pienempi kuin kerran viikossa saunovien.

– Hyvin tehty tutkimus, mutta ahkerien saunojien pidemmälle elämiselle voi olla muitakin selityksiä kuin toistuva altistus lämmölle. Näin ollen syy-yhteyden osoittaminen saunomisen ja sydänkohtausten vähenemisen välillä kaipaa vielä lisätutkimuksia, HUS:n tutkimusjohtaja ja Suomen Saunaseuran kunniapuheenjohtaja Lasse Viinikka sanoo.

Lasse Viinikka on sitä mieltä, että saunan suurin terveyshyöty on sen rentouttava vaikutus. Sauna vähentää stressiä.

– Saunan lämpö laukaisee lihasten jännitystiloja, helpottaa astmapotilaiden hengitystä, vähentää reumakipuja ja saattaa auttaa jopa sydämen vajaatoiminnan oireisiin. Vaikutukset ovat kuitenkin lyhytaikaisia. Minkään taudin täsmälääke sauna ei varsinaisesti ole, Viinikka sanoo.

POSITIIVISIIN terveysvaikutuksiin kuuluu myös se, että saunominen laskee verenpainetta. Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirissä työskentelevä hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen ylilääkäri Katriina Kukkonen-Harjula kuitenkin muistuttaa, että verenpaineen lasku on väliaikainen ja kestää joitakin tunteja.

– Suomessa puoli miljoonaa ihmistä syö verenpainelääkkeitä. Jos saunan parantava vaikutus olisi pysyvää, ei lääkkeitä syötäisi niin paljon.

OSALLE suomalaisista sauna on melkein kuin toinen olohuone. Ja niin voi ollakin, sillä aktiivisestakaan saunomisesta ei pitäisi olla haittaa terveydelle. Saunominen ei kuivata ihoa, vaan päinvastoin parantaa ihon läpäisyestettä.

– Esimerkiksi kuuma kylpy voi olla elimistölle paljon kuormittavampi kuin sauna, koska kaikki hikoilu tapahtuu veden yläpuolella, Kukkonen-Harjula muistuttaa.

– Saunomiskertoja voi olla paljonkin, mutta löylykilpailut voivat olla hengenvaarallisia. Kuuma lämpötila pitkään ei ole leikin asia. Elimistö reagoi ja stressihormonit nousevat.

Saunan vaikutus flunssaan jakaa ihmiset. Toisten mielestä saunaan ei missään nimessä kannata mennä, jos tuntee olonsa yhtään kipeäksi. Toiset hyppäävät lauteille heti, kun olo alkaa heikentyä.

– Flunssaisena pitää levätä, ei suinkaan rasittaa elimistöä. Saunakin on jonkinasteinen rasitus. Flunssan aikana elimistössä on viruksia ja rasitus saattaa lisätä muun muassa sydänlihastulehduksen vaaraa, Lasse Viinikka sanoo.

ALKOHOLI kuuluu olennaisena osana suomalaiseen saunakulttuuriin. Liika on kuitenkin liikaa.

– Sauna aiheuttaa hikoilua, jotta liika lämpö elimistöstä saataisiin pois. Hikoilu ”kuivattaa” elimistöä. Vesi tai mehu ovat järkevämpiä juomia saunomisen yhteydessä kuin alkoholi, Kukkonen-Harjula sanoo.

Viinikka muistuttaa, että liukastumisen ja palovammojen vaara lisääntyy humalassa.

– Alkoholi lisää verenpaineen haitallisen laskun, sydämen rytmihäiriöiden ja pyörtymisen vaaraa. Saunaan sammuminen on hengenvaarallista. Saunaan kuolleiden joukossa kovasti ovat olleet yliedustettuina ne, jotka ovat olleet juovuksissa.

Harri Huuhtanen nauttii saunomisesta.

Harri Huuhtanen nauttii saunomisesta.

Turussa asuva Harri Huuhtanen, 40, käy saunassa lähes päivittäin, vaikkei hänellä ole omassa asunnossa saunaa. Hän käyttää kavereidensa saunoja ja käy yleisissä saunoissa, kuten Turun Avantouimareiden paikassa Ispoisten rannalla.

Huuhtanen huhuili saunomismahdollisuuksia kavereilta Facebookissa ja onnistui hyvin. Hän saunoi 68 päivänä putkeen.

–Putki katkesi Englannin-matkaan, vaikka katselimme ensin sieltäkin saunoja, Huuhtanen naurahtaa.

Huuhtanen saunoo ensisijaisesti rentoutumisen takia, mutta hyvät terveysvaikutuksetkin ovat tervetulleita. Hän tunnustautuu laiskaksi venyttelijäksi, mutta sählyn, lenkin tai skeittaamisen jälkeen on hyvä mennä saunaan.

–Jos on pieni flunssa, on kiva hengitellä lämmintä höyryä. Niinhän usein muutenkin tehdään. Saunassa lämpenee lisäksi koko kroppa.

Huuhtanen pitää saunomisesta sekä yksin että porukalla. Kotibileissä ensimmäinen kysymys on, milloin saunotaan?

–Yksin voin fiilistellä ja sytyttää vaikka kynttilät. Kun ollaan kaveriporukalla, pidetään sitten erilainen saunailta ja puhutaan asioista, joita ei välttämättä kahvipöydässä nousisi esille.

Tuoreimmat osastosta