Uusi tutkimus: Tämä ruokavalio leikkaa Alzheimerin riskiä yli 50 prosentilla

Julkaistu:

Uutta MIND-dieettiä on tutkijoiden mukaan helpompi noudattaa kuin monia muita terveelliseksi listattuja ruokavalioita.
Osa tutkijoista uskoo Välimeren ruokavalioon ja DASH-dieetiin pohjautuvan vähäsokerisen, marjoja painottavan ja huonoja rasvoja välttelevän MIND-dieetin olevan avain Altzheimerin välttämiseen. Dieetin uskotaan jopa puolittavan sairastumisen todennäköisyyden.

 

Mustikat suojaavat tehokkaasti aivoja.

Rushin yliopiston tutkimuksen mukaan MIND-ruokavalio toimii, vaikka sitä ei noudatettaisi aivan säntillisesti.

– Dieetistä on hyötyä vaikka siihen tekisi muutoksia ja sitä ei noudattaisi kokonaan. Uskon, että se motivoi ihmisiä, toteaa Martha Clare Morris, Rushin yliopiston professori tiedotteessaan.

Yliopiston tutkimuksen mukaan ihmisillä, jotka noudattavat MIND-dieettiä on 53 prosenttia pienempi todennäköisyys saada Alzheimerin tauti. Riski pienenee ruokavaliota löyhästikin noudattamalla 35 prosenttia.

MIND-dieetti koostuu monista ruoka-aineista

MIND-dieetti yhdistelee Välimeren dieetin ja DASH-dieetin elementtejä. Välimeren ruokavalioon kuuluu paljon kalaa, hyvälaatuisia rasvoja, vihanneksia ja täysjyväviljoja. Sen on jo todettu vähentävän sydänsairauksien ja syövän todennäköisyyttä. DASH-dieetissä taas syödään paljon hedelmiä, vihanneksia ja rasvattomia maitotuotteita. DASHin on tutkittu pienentävän sydänkohtauksen ja aivohalvauksen riskiä.

Rushin yliopiston tutkijoiden mukaan MIND-ruokavaliota on helpompi noudattaa kuin täydellistä Välimeren ruokavaliota, koska viimeksi mainittu vaatii päivittäistä kalan syöntiä ja useita annoksia vihanneksia ja hedelmiä.


MIND-dieetti sisältää vihreitä lehtivihanneksia ja muita vihanneksia, pähkinöitä, marjoja, papuja, täysjyväviljoja, kalaa, kanaa, oliiviöljyä ja viiniä. Vähemmän syödään punaista lihaa, voita, juustoja, suolaisia ja makeita herkkuja ja paistettua ruokaa sekä pikaruokaa.

Dieettiä noudattavan pitäisi syödä päivittäin kolme annosta täysjyväviljoja, salaattia ja vihanneksia höystettynä lasillisella viiniä. Välipalana dieetillä ovat pähkinät. Joka toinen päivä syödään papuja. Kanaa ja marjoja nautitaan vähintään kaksi kertaa viikossa ja kalaa vähintään kerran viikossa. Voita on lupa syödä päivässä alle teelusikallinen, juustoa, paistettua ruokaa tai pikaruokaa harvemmin kuin kerran viikossa.

Dieetti painottaa marjojen merkitystä.

– Mustikat suojaavat tehokkaasti aivoja, toteaa Morris.

Hän suosittelee myös mansikoita.

Hyödyt jo osittaisella noudattamisella

Tutkimustulos saatiin analysoimalla jo olemassaolevia tilastoja ja tutkimustietoja saman yliopiston vuonna 1997 alkaneesta muistia ja ikääntymistä tutkivasta projektista, jossa tutkittiin 923 ikääntyttä vapaaehtoista.

Tutkimusryhmä keräsi tietoa viiden vuoden ajalta. Sen sijaan, että he olisivat aloittaneet täysin tyhjästä, he ottivat tutkimuskohteekseen ihmisiä, jotka söivät jo suunnilleen MIND-dieetin, Välimeren ruokavalion tai DASH-dieetin mukaisesti. Tutkimus otti huomioon seikat, joiden tunnetaan vaikuttavan Alzheimerin kehittymiseen, kuten koulutuksen, fyysisen aktiivisuuden, tupakoinnin ja sydän ja verenkiertoelimistön kunnon.


Tutkimusryhmän mukaan MIND-dieetti alensi riskiä 53 prosentilla, Välimeren dieetti 54 prosentilla ja DASH 39 prosentilla. MIND-dieettiä pidettiin silti suositeltavimpana, sillä sen summittainenkin noudattaminen vähensi riskiä 35 prosentilla. Muista ruokavalioista ei ollut heppoisemmin noudatettuna suurta hyötyä. MIND-dieetistä on sitä enemmän hyötyä, mitä pidempään sitä noudatetaan.

Tutkimus julkaistiin Alzheimer’s & Dementia: The Journal of the Alzheimer’s Association -lehden maaliskuun numerossa.

Lähteet: Huffington Post, Rushin yliopiston tiedote

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt