Munuaisten toiminnan heikkeneminen alkaa jo 40 ikävuoden jälkeen. Arvion mukaan 30–40 prosentilla yli 65-vuotiaista on vähintään lievä munuaissairaus. Lievä ja keskivaikea munuaisten vajaatoiminta on usein oireeton.
– On tärkeä havaita munuaissairaus ajoissa, sillä vajaatoiminnan etenemistä voidaan hidastaa, ja joskus jopa estää, lääke- ja ravitsemushoidolla. Munuaissairaus lisää riskiä sairastua sydän- ja verisuonitauteihin, selventää HYKS:n nefrologian klinikan ylilääkäri dosentti Eero Honkanen liiton tiedotteessa.
Jokainen tietää runsaan ryypiskelyn vahingoittavan munuaisia, mutta tiesitkö kuinka paljon? Alkoholin käyttö nostaa painoa, veren huonoja rasva-arvoja ja aiheuttaa suola- ja mineraalitasapainon häiriöitä. Verenpaine nousee myös, mikä on pahaksi munuaisille.
Nämä vahingoittavat munuaisia
1. Suola
Aikuisille suositeltu annos suolaa on viisi grammaa päivässä, joka on vajaa teelusikallinen. Suurin osa saakin suolaa liikaa. Natrium kerää elimistöön nestettä ja nostaa verenpainetta. Se taas vahingoittaa munuaisia ja vaikuttaa haitallisesti sydän- ja verenkiertoelimiin.
Suolan määrä ilmoitetaan tuoteselosteessa yleensä natriumina. Todellisen suolamäärän saa, kun luvun kertoo 2,5:lla.
Yleensä suola saadaan leivästä, leikkeleistä ja juustoista, eineksistä ja valmisruoista. Helpoin ja nopein tapa on vähentää suolaisten eväiden syöntiä ja lisätä reilusti salaattia tai suolattomia kasviksia lisukkeeksi.
2. Ylipaino
Harva tulee ajatelleeksi, että ylipaino vahingoittaa myös munuaisia. Se lisää riskiä sairastua kakkostyypin diabetekseen, joka on yksi suurimpia munuaissairauksien aiheuttajia. Ylipaino nostaa myös verenpainetta ja heikentää veren rasva-arvoja.
Haitallisinta on vyötärölihavuus, jossa rasva kertyy sisäelinten ympärille. Se vahingoittaa sisäelimiä ja verisuonia. Ahtautuneet verisuonet nostavat verenpainetta ja vahingoittavat siten munuaisia. Vyötärölihavuutta voi olla myös muutoin hoikilla ihmisillä.
Liikunta auttaa painonhallinnassa, laskee verenpainetta ja korjaa veren rasva-arvoja. Se vähentää erityisesti vyötärölihavuutta, vaikka paino ei putoaisikaan paljon. Ensimmäinen askel on säännöllinen syöminen 3-4 tunnin välein ja kovan rasvan vähentäminen. Hyvä ruokavalio sisältää monipuolisesti kasviksia, marjoja, hedelmiä ja täysviljatuotteita ja kalaa.
3. Tupakointi
Tupakointi nostaa veren huonoja rasva-arvoja. Se aiheuttaa verisuonten seinämissä jatkuvan tulehdustilan, joka nopeuttaa verisuonten ahtautumista, kalkkeutumista ja jäykistymistä. Muutokset nostavat verenpainetta ja vaurioittavat munuaisia.
Tupakointia ei kannata aloittaa lainkaan, ja sen lopettaminen kannattaa aina.
4. Tulehduskipulääkkeet
Varsinkin ikääntyneiden kannattaa selvittää lääkäriltä, onko tulehduskipulääkkeiden käyttö turvallista. On tärkeää estää äkillinen munuaisvaurio ennalta, koska siihen ei ole varsinaista parantavaa hoitoa.
– Joidenkin tärkeiden ja usein käytettyjen verenpainelääkkeiden, ns. ACE-salpaajien ja sartaanien, ja tulehduskipulääkkeiden samanaikainen käyttö voi ikääntyneillä varsinkin elimistön kuivumisen yhteydessä johtaa äkilliseen munuaisvaurioon. Lääkkeiden annostus tulee aina säätää yksilöllisesti. Riittävä nesteen juominen äkillisissä kuume- ja vatsataudeissa on tärkeää, HYKS:n nefrologian klinikan ylilääkäri dosentti Eero Honkanen sanoo.
5. Diabeteksen hoidon laiminlyönti
Huonosti hoidettu diabetes aiheuttaa merkittävän riskin saada munuaissairaus. Pelkästään verensokerista huolehtiminen ei riitä, vaan myös verenpaine ja rasvat on hoidettava hyvin. Munuaisten kuntoa seurataan säännöllisesti tutkimalla virtsasta valkuaisen määrä.
Liika rasva ja sokeriaineenvaihdunnan häiriöt lisäävät riskiä sairastua kakkostyypin diabetekseen, joka on suurimpia munuaissairauksien aiheuttajia. Se on yleisin syy dialyysihoidon aloittamiseen.
Mitä munuaiset tekevät?
Munuaisilla on monia elintärkeitä tehtäviä. Ne poistavat kehosta nestettä ja kuona-aineita sekä säätelevät verenpainetta. Munuaiset ohjaavat punasolujen muodostumista ja tuottavat D-vitamiinia.