Synninpäästö! 7 epäterveelliseksi leimattua ruoka-ainetta, jotka ovat mainettaan parempia

Julkaistu:

Ilta-Sanomat listasi ruoka-aineet, jotka ovat epäterveellistä mainettaan parempia.
Länsimainen kuluttaja ei ole ollut ehkä koskaan kiinnostuneempi ruokansa sisällöstä kuin nyt. Ja kun ravintoaineisiin ja niiden vaikutuksiin kiinnitetään jatkuvasti tarkempaa huomiota, nousevat myös yksittäiset ruoka-aineet arvosteltavaksi yhä useammin.

Esimerkiksi kananmunien maine on vaihdellut vuosien varrella hyvästä pahaan ja takaisin. Moni hämmentyy, kun ei enää tiedä, mitä uskoa ja mitä ei.

Ravitsemustieteen professorin Mikael Fogelholmin mukaan pieniin yksityiskohtiin keskittyminen hämärtää niin sanottua isoa kuvaa, mitä ruokavalion koostamiseen tulee.

– Minua jotenkin häiritsee se, että katsotaan yksittäisiä elintarvikkeita. Ruokavaliossa ja sen yhteydessä terveyteen on kuitenkin kysymys isosta kokonaisuudesta. Me voimme periaatteessa ajatella vaikka jokaisen yksittäisen elintarvikkeen, tai jopa elintarvikeryhmänkin kohdalla, että voisihan tuon jättää pois, jos koko muu ruokavalio on kunnossa, Fogelholm sanoo.

Fogelholmin mukaan hyvä ruokavalio sisältää paljon kasvikunnan tuotteita, joita on prosessoitu mahdollisimman vähän. Kun vihannesten, hedelmien, marjojen, palkokasvien, juureksien, täysjyväviljan ja öljyn kylkeen lisää vielä kalan, voidaan kokonaisuuden sanoa olevan hyvä.

– Sen jälkeen se, laittaako leivän päälle pähkinävoita ja syökö kananmunaa, ei ole millään tavalla ratkaiseva asia.

Kohtuus on kuitenkin tarpeen. Fogelholmin mukaan mitään ei saa syödä niin paljon, että kokonaisuus kärsii.

– Täytyy syödä kohtuudella kokonaisuudessaan, ettei liho. Yksittäisen asian korostaminen johtaa yleensä myös siihen, että jotain muuta jää pois. Huonon asian jääminen ei haittaa, mutta hyvän kyllä.

Seitsemän ruoka-ainetta, jotka ovat mainettaan parempia

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt