Nolla kaloria, mutta maha kasvaa? Tutkimus: Sokerittoman limsan litkiminen saattaakin lihottaa roimasti – tässä selitys!

Uuden tutkimuksen mukaan sokerittomien kevytlimujen litkijöille kertyy pehmoista erityisesti vyötärölle, kertoo Time-lehti.

17.3.2015 12:49

Teksasin yliopiston tutkimuksen mukaan ihmiset, jotka joivat kevytlimuja kerryttivät vyötärölleen huomattavasti enemmän rasvaa kuin muut.

Yhdeksän vuotta kestänyt tutkimus selvitti kahden vuoden välein 749 yli 65-vuotiaalta ihmiseltä, kuinka paljon he joivat limsaa päivittäin ja kuinka moni näistä limsoista oli sokeriton. Vastaukset ennustivat hyvin vyötärölihavuuden kasvua vaikka tutkimuksessa otettiin huomioon elämäntavat, kuten tupakointi, fyysinen aktiivisuus ja sairaudet, kuten diabetes.

Niillä, jotka eivät juoneet light-limsoja, vyötärönympärys kasvoi noin kaksi senttiä tutkimusaikana. Kevytlimsoja päivittäin juovien vyötärö kasvoi jopa 8,1 senttiä!

Ne, jotka joivat sekaisin sokerillisia ja sokerittomia limsoja lihoivat vyötäröltä noin 4,6 senttiä. Kaikista eniten lihoivat ne, joilla oli jo ylipainoa valmiiksi.

– Ihmiset luulevat tekevänsä oikein juomalla näitä juomia, kun todellisuudessa se kääntyykin heitä vastaan, toteaa toinen tutkimusta johtaneista tutkijoista, lääketieteen professori Helen Hazuda Time-lehdelle.

Tulos huolestuttaa tutkijoita

Syytä sokerittomien limsojen lihottavuuteen ei tiedetä tarkalleen. Keinotekoiset makeutusaineet ovat noin 200–600 kertaa sokeria makeampia. Tutkijat puntaroivat, että syy voisi olla siinä, että ne heikentävät sitä, miten aivot käsittävät makean maun ja kalorien yhteyden. Se voi johtaa lihomiseen ja yhä vain makeampien herkkujen himoon.

Tutkijat pitävät tulosta huolestuttavana, koska erityisesti vyötärölihavuus on epäterveellistä. Vatsaonteloon kertyvää viskeraalista eli sisäelinrasvaa pidetään yleisesti erittäin haitallisena. Se yhdistetään muun muassa kakkostyypin diabeteksen syntyyn.

Aiemmat tutkimukset sanovat samaa

Tulos tulee aiempia tutkimuksia, joiden mukaan keinotekoiset makeutusaineet voivat vaikuttaa terveyteen haitallisesti.

Toinen hiljattain tehty tutkimus paljasti, että keinotekoiset makeutusaineet heikentävät hiirillä insuliiniresistenssiä ja aiheuttavat glukoosi-intoleranssia. Se tarkoittaa sitä, että glukoosi poistuu elimistöstä normaalia hitaammin. Tämä johti lihomiseen hiirillä. Toinen tutkimus todisti, että keinotekoiset makeutusaineet romauttivat ruokahalua säätelevän kylläisyyshormonin, leptiinin tasot elimistössä.

Vähäkalorisia ruokia edustava taho on jo ilmaissut eriävän mielipiteensä asiasta. Sen mukaan vähäkaloristen tuotteiden hyödyt on todistettu.

Lähteet: The Time, Newssicentist.com , Teksasin yliopisto, Terveyskirjasto.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?