Viheliäinen bakteeri osaa ehkä piiloutua ihmisen elimistössä – Suomessa tuhansia tapauksia vuodessa

Julkaistu:

Borrelioosia aiheuttava borreliabakteeri pystyy ehkä piiloutumaan ihmisen immuunipuolustukselta, kertoo tuore tutkimus.

Laboratoriokokeissa havaittiin, että ihmisen seerumi edistää bakteerin muuntautumista pyöreiksi muodoiksi, joissa bakteeri on lepotilassa. Tämä viittaa siihen, että bakteeri saattaa muuttaa muotoaan myös ihmisen elimistössä, mikä edistää sen piiloutumista immuunipuolustukselta.

Borreliabakteerin normaali muoto on spiraalimainen. Olosuhteiden muuttuessa epäedullisiksi se pystyy muuntautumaan pyöreään muotoon, jossa sillä on hyvin vähän aineenvaihduntaa. Pyöreästä muodosta borrelia voi palata myöhemmin takaisin spiraalimaisiksi, aktiivisiksi ja lisääntymiskykyisiksi bakteereiksi.

Borreliaa aiemmin tutkineet tutkijat ovat olleet erimielisiä siitä, mikä on ei-tyypillisten muotojen rooli borrelioosin kehittymisessä ja miten ne liittyvät kroonistuneeseen borrelioosiin. Lisäksi bakteerin eri muotojen ominaisuuksista on tiedetty varsin vähän.

Nyt julkaistussa tutkimuksessa havaittiin, että bakteerin eri muodoilla on erilaiset biokemialliset ominaisuudet. Tästä saattaa olla hyötyä taudin havaitsemisessa.

Tutkimuksen tekivät Jyväskylän yliopiston tutkija Leena Meriläinen yhdessä dosentti Leona Gilbertin johtaman tutkimusryhmän kanssa. Tutkimusartikkeli julkaistiin Microbiology-lehden maaliskuun numerossa kansikuvajuttuna.

Suomessa löydetään vuodessa noin 2 000 borreliatapausta. Esiintyvyys on korkeimmillaan elo- ja marraskuun välillä. Taudin levittäjänä toimivat punkit.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt