Elimistö toimii kuin panimo – mies syö leipää ja tulee siitä humalaan - Terveys - Ilta-Sanomat

Elimistö toimii kuin panimo – mies syö leipää ja tulee siitä humalaan

Yhdysvaltalaismiehen elimistö toimii kuin panimo.

Hiilihydraattinen ruoka, kuten leipä tai peruna, saavat miehen humalaan.­

6.3.2015 22:57

Nick Hess huomasi yllättäen oudon piirteen itsestään. Syötyään hiilihydraattipitoista ruokaa, hän muuttui puheliaaksi ja räävittömäksi. Joskus tila tuli kertarysäyksellä, joskus vasta muutaman päivän päästä. Aina kun hiprakka meni ohi, hän alkoi kärsiä voimakkaasta vatsa- ja pääkivusta.

– Vuoden ajan heräsin joka yö oksentamaan, hän kuvaa.

Miehen humalainen käytös kummastutti hänen vaimoaan, joka epäilikin miestään salapulloista. Mies otti palautteen irvailuna, mutta totuus selvisi , kun vaimo oli kuvannut videolle miehensä tekosia. Videota katsoessaan Hess tajusi, että hän käyttäytyi videolla kuin kännikala ja tästä säikähtäneenä hakeutui lääkäriin.

Tutkimuksissa selvisi, että mies sairasti harvinaista syndroomaa, jossa vatsan hiivat muuttavat osan ruuasta saaduista hiilihydraateista alkoholiksi. Hessin maksan entsyymit eivät myöskään polttaneet alkoholia yhtä tehokkaasti kuin muilla ihmisillä. Kaikkien ihmisten ruuansulatuksessa syntyy vähän alkoholia, mutta tähän verrattuna Hess oli elävä panimo. Näin ollen esimerkiksi leivän tai perunan syöminen saattoi juovuttaa miehen. Sairaudesta kärsiviä epäillään usein aiheettomasti alkoholisteiksi. Tutkimuksissa Hessin elimistöstä löytyi nelinkertainen määrä hiivaa verrattuna normaaliin ihmiseen.

Havainnon ansiosta Hess määrättiin hiivaa vähentävälle lääkitykselle ja vähähiilihydraattiselle ruokavaliolle. Hän kertookin kärsivänsä odottamattomista humalaoireista enää pari kertaa kuukaudessa. ”Panimosyndrooma” havaittiin ensimmäistä kertaa Japanissa 1970-luvulla. Syndrooman olemassaolosta käydään edelleen väittelyä lääketieteen piirissä.

Syndroomasta kertoi ensin BBC.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?